Hitta motivationen igen efter semestern

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Känner du som många andra chefer att du vanligtvis trivs med ditt jobb? Att det brukar vara utvecklande, utmanande och kul?

Men efter semestern kan de känslorna vara som bortblåsta. Utan att man vet varför.

Det finns till och med forskning som belägger att vi påverkas fysiskt av att börja arbeta igen.
Enligt en studie från universitetet i Granada 2006 drabbas 35 procent av alla yrkesarbetande spanjorer i åldern 25 till 40 år av efter-semestern-syndromet. Trötthet, dålig aptit, bristande koncentrationsförmåga, hjärtklappning och muskelvärk är några symptom. Psykiskt kan man känna sig nedstämd och apatisk, som att ingenting är viktigt längre.

Susanne Lötbom, beteendevetare och författare till boken »Älska ditt arbete – din guide till ett bättre (arbets)liv« tycker inte att man behöver ta de signalerna på för stort allvar. Hon har själv precis kommit tillbaka till sitt jobb som affärsutvecklingschef på Carema.

»För många tar det ett tag att komma ner i varv under semestern. Har man en kort semester måste man börja jobba precis när man varvat ner. Man ska också komma ihåg att det är normalt att känna ett motstånd. Det vore nästan konstigt om man längtade tillbaka till jobbet.«

Hon har själv haft en fem veckor lång semester, och märkte att det var så pass lång vilotid att hon faktiskt tyckte det var skönt att komma tillbaka till rutinerna igen.

För att hitta arbetsglädjen tipsar hon om att mjukstarta den första veckan. Boka inte in några möten och starta inte några stora projekt. Se den första tiden på jobbet som en chans att reflektera över hur du vill ha det i höst.

För den som verkligen vantrivs på jobbet är det svårt att veta om detta är en tillfällig svacka, eller om det är så allvarligt att du bör byta jobb.

Susanne Lötbom tycker återigen att man ska ge sig själv tid att tänka över situationen innan man tar några dramatiska beslut.

»Sätt en tidsplan för när du ska göra något åt det. Exempelvis: ’Om jag fortfarande känner så här efter tre veckor måste jag agera’.«

Men det behöver inte heller vara fel att söka nya jobb. Du kan göra det på ett undersökande sätt, bara för att se om det finns något där ute som är bättre än ditt nuvarande jobb.
»När man väl kommer på en anställningsintervju kan man upptäcka att man faktiskt trivs ganska bra där man är.«

Så här hittar du motivationen igen:

… första veckan

1. Mjukstarta, acceptera att du har ett lite lägre tempo. Boka inte in en massa möten den här veckan.
2. Om du kan, prioritera de arbetsuppgifter du vill göra, så att de första dagarna inte fylls av en massa måsten. Belöna dig själv när du har klarat av de lite tråkigare sysslorna.
3. Se över din arbetssituation. Vad behöver du för att må bra som chef? Nu har du chans att börja med nya vanor. Planera dina arbetsdagar så att du får tillräckligt med tid för dina uppgifter och tillräcklig tid för dig själv. Det ska finnas »luft« i en vanlig arbetsdag.
4. Planera in många lunchdejter med gamla kollegor, chefer eller medarbetare som du vet ger dig energi.
5. Försök minnas några positiva händelser och saker du gjorde bra på jobbet före semestern. Det ger dig en ljusare syn på din arbetsplats.
6. Våga prata om vad du känner med dina kolleger eller dina vänner. Du är inte ensam om att ha »tillbaka på jobbet«-ångest.
7. Lyssna inte för mycket på rösterna som säger »gud, vad tråkigt det är att jobba igen«. Var hellre konstruktiv och undersök vad du kan göra för att förbättra situationen.

… på lite längre sikt
1. Anmäl dig till en kurs. Den behöver inte vara relaterad till ditt jobb, utan kan vara något som utvecklar dig som person.
2. Om du har en individuell utvecklingsplan på din arbetsplats, se över den och fundera om den fortfarande är angelägen för dig. Är det något som måste förändras?
3. Om du tycker att dina arbetsuppgifter är tråkiga eller inte utmanar dig längre, ta en diskussion med din chef. Kanske finns det ett annat område du kan prova? Det kan också finnas kommande projekt eller utvecklingsområden i företaget som du skulle vara perfekt för.
4. Se till att planera in korta resor eller roliga aktiviteter under hösten, så känns det inte som du behöver vänta ett helt år på nästa semester.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.