Hej då kaffe på jobbet? ”Kaffet är hotat”

Vi är mitt i en kaffekris – med sämre skördar på grund av klimatförändringar och javapriser som skjutit i höjden. Vad innebär det för kaffekulturen på jobbet? ”Kaffe väcker känslor – se kaffediskussionen på jobbet som ett sätt att aktivera verksamheten”, säger kognitionsvetaren Elin Helander till Chef.

T.v.: Elin Helander + bild på 4 kaffekoppar
T.v.: Elin Helander.

En arbetsplats utan kaffe – är det ens möjligt?

Det kan verka svårsmält att hantera i våra nordliga breddgrader, där två tredjedelar av alla svenskar dricker 2,2 koppar kaffe på jobbet varje dag, enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo som Chef kunde berätta om i höstas.

Fyra av fem ledare (77 procent) svarar dessutom att deras effektivitet påverkas – och var femte chef (22 procent) blir till och med irriterad om den inte får kaffe under arbetsdagen.

Men frågan om de bruna bönornas vara eller icke vara på jobbet är inte tagen ur luften.

Kaffe viktigt för kontorsanställda

Porträttbild på Elin Helander
Elin Helander.

Extremväder och klimatförändringar har drabbat kaffeskördarna hårt. Priset på kaffe i butik har fördubblats sedan 2020. Världsmarknadspriserna har ökat ännu mer, enligt DN.

I Castellums trendrapport Framtidens arbetsliv toppar ”bra kaffe” listan över den service som kontorsanställda efterfrågar mest.

Vad händer då om arbetsgivaren drar ner på, eller tar bort, kaffet på jobbet?

”Det handlar inte bara om att kaffet försvinner. Alla vet att arbetsgivaren vet att medarbetare tycker att det är viktigt. Som arbetsgivare skickar man då ett signalvärde att kaffekulturen inte betyder något”, säger kognitionsvetaren Elin Helander till Chef.

”Kaffet är hotat och sannolikt kommer priserna gå upp ännu mer. Kaffet kan komma att förvandlas till en lyxvara.”

Elin Helander, kognitionsvetare.

Till vardags driver hon Placeholder som är specialiserade inom psykologi och beteendeförändring, mer specifikt hur våra beteenden förändras i olika miljöer.

”Om man har möten med en extern part och går iväg till kaffemaskinerna, så händer något. Man tar av sig kavajerna, och börjar prata mer privat och personligt. Som en plats på arbetsplatsen där vi blir mer människor – och inte bara vår profession”, fortsätter Elin Helander.

Gratiskaffe inte självklart på jobbet

När vi frågar på Chefs LinkedIn om man har planer på att dra in kaffet på jobbet, får vi närmare 700 svar.

88 procent har klickat i alternativet ”Nej, kaffet är heligt!”, 7 procent har svarat ”Oklart, men det kan bli så” och 2 procent har svarat ”Ja, det har vi redan gjort.”

Samtidigt är det rykande svarta guldet inte en självklar anställningsförmån.

På vissa arbetsplatser får medarbetare själva betala för sitt kaffe, om de vill ha något.

Vilket kan komma med svåröverblickbara konsekvenser för chefer och arbetsgivare.

När exempelvis amerikanska elektronikföretaget Intel drog in sitt kostnadsfria kaffe, sjönk arbetsmoralen hos många av medarbetarna, kunde flera medier berätta i höstas.

Nu har gratisjavan återinförts på grund av den starka motreaktionen.

”Vi tar kaffet för givet varje dag”, menar kognitionsvetaren Elin Helander.

”Men det har länge identifierats som en råvara som drabbas hårt i klimatkrisen. Kaffet är hotat och sannolikt kommer priserna gå upp ännu mer. Kaffet kan komma att förvandlas till en lyxvara.”

Hon tillägger:

”Kaffe är viktigt, men vi människor är också bra på att anpassa oss.”

Sätt kaffe i en kontext

Oavsett vad du som chef och arbetsgivare tar för beslut – sätt det i ett större perspektiv av omvärldsanalys, säger Elin Helander. Besluta ihop med medarbetarna.

Viktiga frågor blir: Ska vi ta bort kaffet helt? Eller ska vi ransonera det? Ska vi ta betalt från medarbetarna? Vad kan vi annars dra ner på för att behålla kaffet?

Och kanske viktigast: Vad kan det få för konsekvenser i missnöjdhet och produktionseffektivitet, om vi skippar kaffet helt?

”Kaffe väcker känslor. Att priset ökar beror på klimatförändringar som ger sämre skördar. Se kaffediskussionen på jobbet som ett sätt att aktivera verksamheten på att ta fram en klimatpolicy”, säger Elin Helander.

Dra ner på kaffet på jobbet? 6 tips från Elin Helander till chefen

  1. Engagemang. Involvera medarbetarna i dialogen om kaffe.
  2. Medvetenhet. Ha en medvetenhet om att vad du än tar beslut, så skickar du som chef och arbetsgivare ett signalvärde.
  3. Kontextualisera. Om beslutet blir negativt, sätt det i en kontext. Klimatet förändras, kaffepriset skenar och fortsätter att skena. Vi behöver tänka om hur vi konsumerar på företaget.
  4. Mittemellan-läge. Allt är inte svart eller vitt. Kan vi ransonera på kaffet? Kanske ta betalt?
  5. Förändring och anpassning. Kom ihåg att vi människor tycker att det är oerhört jobbigt med förändring. Men vi är också väldigt bra på att anpassa oss. Vi kommer hitta nya sätt att småprata mellan möten, fast det kanske inte känns så idag.
  6. Dialog. Se det här som en bra möjlighet att initiera en dialog och diskussion om klimatförändringar på företag. Ta fram en klimatpolicy.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.