Här är yrkena svenska chefer drömmer om
Chefer vill gärna byta jobb — helst till en annan position som chef. Fast många drömmer också om att helt växla karriärspår och bli exempelvis äventyrare eller författare, visar Chefs undersökning.
Är det konstigt att man längtar bort nå’n gång?
Det gör en stor del av Sveriges chefer – hela 69 procent av dem vill gärna byta jobb. Nästan lika många umgås med planer på att lämna själva chefsrollen, åtminstone ibland, och 16 procent kan ångra att de någonsin åtog sig jobbet som chef.
Det visar Chefs undersökning bland 1 202 chefer.
Missnöje med företagsledning och överordnade, stress, uttråkning och medarbetare som ibland är lite väl gnälliga lyfts fram som viktiga orsaker till chefers längtan efter något nytt. Hopp om bättre feedback och den uppskattning man känner sig förtjänt av finns också med i bilden, liksom en önskan om minskat pendelavstånd och tjockare lönekuvert.
”Jag vill utvecklas och utmanas.”
”Har behov av ny miljö efter snart tio år.”
”Söker nya arbetskamrater att utmana, utmanas av och ha kul med”, lyder några av chefssvaren.
Men drömma är en sak, göra slag i saken och verkligen byta jobb eller riktning i arbetslivet ofta en helt annan.
”Jag vet inte vad jag vill”, ”Har så mycket att göra att jag inte hinner tänka färdigt” och ”Vet inte hur attraktiv jag är utanför företaget”, är citat från chefer i undersökningen som ännu inte kommit till skott. En femtedel orkar eller hinner inte leta nya jobb, uppger de.
”Det kräver en del energi att löpa linan ut och faktiskt byta jobb och kanske företag och bransch”, konstaterar en av respondenterna.
Även med karriärmålen klart utstakade, Linkedin-profilen välputsad och nätverket vittförgrenat är det ändå inte säkert att jakten på nästa position leder någon vart. Arbetsmarknaden kan visa sig oväntat trög eller inte motsvara chefers ibland högt ställda förväntningar och krav. ”Hittar inget som är tillräckligt intressant” är den vanligaste förklaringen till varför förändringsbenägna chefer förblir vid sin läst, tills vidare.
Vissa anser sig utsatta för diskriminering:
”Åldersfascismen gör det omöjligt att byta jobb efter 60 i Sverige. Åldersdiskrimineringen är värre än för kön eller härkomst. Måste söka i Tyskland, USA och Asien för att få en ärlig chans”, svarar en av cheferna i undersökningen.
”I väldigt många jobbannonser är akademisk status viktigast även om arbetslivserfarenhet, resultat och rekommendationer borde vara betydligt mer relevant. Känns som slentrianbeteende av hr-personer som kommer direkt från högskolan”, menar en chef som befinner sig mellan två jobb.
Här är jobben svenska chefer drömmer om:
- Säljare
- Psykolog
- Yogainstruktör
- Författare
- Läkare
- Regissör/Skådespelare
- Fotograf
- Musiker
- Polis
- Projektledare
- Äventyrare
- Hantverkare
Monica Renstig, karriärrådgivare och författare till boken Planka cv, är väl bekant med chefers längtan efter friare, roligare, mer stimulerande arbetsuppgifter.
”Ja, det går som en röd tråd i mina klienters berättelser. Alla vill ha ett omväxlande och kreativt jobb som inte bara går ut på att lösa en mängd likartade problem dag efter dag. Jag brukar säga att sådant är nu inte arbetslivet. Att inse det, och finna glädjen i att få sitt jobb gjort på ett tillfredsställande sätt, kan också vara en väg framåt. Är det frihet och självständighet man är ute efter, finns ofta ingen annan utväg än att starta eget och jobba i ensamhet”, säger Monica Renstig.
En genomgående trend bland chefer som ”kört fast” är också upplevelsen av att behöva ta ansvar för medarbetarnas privatliv.
”Mycket av chefers frustration kommer från kraven att behöva vara ett slags morsa på jobbet, alltså en person som utöver att leverera resultat också måste hantera medarbetarnas personliga problem kring barn, sjukdomar, relationer och liknande privatsaker som på ett ganska gränslöst sätt inkräktar på själva arbetet”, säger Monica Renstig som menar att detta är baksidan med den informella, familjära stil som odlas på många svenska arbetsplatser.
Samtidigt som många chefer alltså kan tänka sig att hoppa av sina nuvarande jobb, råder ingen tvekan om att ledarskapsrollen är fortsatt attraktiv. Chef – på hög, låg eller mellannivå – hamnar högst på popularitetslistan över de yrken cheferna helst skulle välja i dag. Men över hälften av dem som anger ”chef” som drömjobb vill helst utöva sitt ledarskap på något annat ställe än i dag.
Framträdande på listan över drömyrken är även de chefsbesläktade konsult, projektledare och entreprenör, som av många säkert skulle kunna utövas i redan hemtam kontorsmiljö. Samtidigt drömmer inte så få chefer om att verkligen lätta från skrivborden och ägna sig åt något helt annat långt, ibland mycket långt, därifrån.
Äventyrare, yogainstruktör och psykolog är titlar som återkommande dyker upp på chefernas jobb-önskelista. Eller tänk vad mysigt det vore att flytta ut på landet och öppna egen interiörbutik med café, ett pensionat med Bed and break-fast eller rentav bli bonde! Fyra procent av cheferna skulle helst vilja sadla om till författare. Ubåtskapten, dödsbohandläggare, trädgårdsdesigner, kriminolog, konstnär, arkeolog, jägmästare, florist, bibliotekarie, hundpensionat-innehavare och djurkommunikatör är ytterligare jobbtitlar som dyker upp när cheferna får drömma sig bort.
”Det är aldrig försent. Det gäller att ha ögon och öron öppna och vara nyfiken”, säger en 61-årig chef i undersökningen som själv nyss bytt jobb.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.