Hälften av svenskarna: Vi säger inte ifrån mot kränkningar på jobbet

Skulle du säga ifrån om du ser kränkande beteende på jobbet? En ny undersökning visar att det är svårare än man kan tro när det väl kommer till kritan.

Konflikthantering
Publicerad

Nyligen släpptes ”Nordic Business Ethics Survey” som är en undersökning som tittat på förhållanden på arbetsplatser i Sverige, Norge och Finland. En fråga som man tittat på är hur man som utomstående reagerar på kränkande behandling på jobbet.

Det kan handla om diskrimineringar eller brott mot företagets värderingar.

Och det är inget smickrande resultat för oss svenskar. Nästan hälften (44 procent) har nämligen svarat att de inte säger ifrån när de ser något som kan uppfattas som kränkande beteende.

Men varför ser det ut så här? Det främsta skälet är, enligt undersökningen, att man inte tror att det spelar någon roll om man slår larm. Många uppger även att de inte agerar på saker som inte direkt rör dem.

Detta trots att hela 90 procent säger att de tycker det är viktigt med en etisk korrekt arbetsplats. Anna Romberg, en av de ansvariga för studien, är överraskad av resultatet.

”Det känns som att visselblåsarsystem används mer i andra länder utanför Norden. Det är även förvånande att medarbetare inte tar upp övertramp med sin chef”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.