Gunilla von Platen utser framtidens entreprenörstjärnor

Entreprenören Gunilla von Platen blir programledare för den svenska upplagan av tv-serien The Apprentice, som nu för första gången ska spelas in och sändas i Sverige. 

”Det ska bli otroligt roligt. Jag brinner verkligen för entreprenörskap, som är Sveriges framtid”, säger Gunilla von Platen.

 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Gunilla von Platen iförd grå dräkt.
Gunilla von Platen. Foto: TT

Alla som sett den amerikanska förlagan av programmet vet att det är starkt förknippat med Donald Trump som programledare. Och inte minst hans bevingade replik: ”You are fired” till de deltagare som åker ut. I den svenska uppplagan, som börjar spelas in i slutet av september, kommer deltagarna att tävla om att bli Gunillas von Platens nästa investering. På vägen dit utsätts de för ett gäng olika utmaningar. Chef ställde några frågor till Gunilla von Platen. 

När du först blev tillfrågad att bli programledare tackade du nej. Hur kommer det sig att du ändrade dig?

”När jag först fick frågan kände jag en skräckblandad förtjusning, särskilt eftersom programmet är så starkt förknippat med Donald Trump. Åh, nej, inte Donald Trump, tänkte jag! Jag funderade också på om jag verkligen ville exponera mig mer i media. Jag hade både kommit ut med en bok om mitt liv och varit värd för mitt andra Sommar i P1 förra året och öppnat mig totalt. Jag kände att jag var färdigexponerad i media. Men jag ändrade mig eftersom jag brinner så otroligt mycket för entreprenörskap. Det är företagarna, både de mindre och större, som skapar arbetstillfällen och tillväxt i Sverige. De är Sveriges framtid!

Vad kommer du att leta efter hos kandidaterna?
”Starka drivna entreprenörer som vill satsa så mycket som möjligt och aldrig ger upp. De måste också ha en bra affärsplan och stark genomförandekraft. Jag har träffat så många ”uppfinnarjockar” som har världspatent men som saknar genomförandekraften. 

Vilken typ av ledarskap kommer du att premiera?
”Jag gillar ledare som vet att de inte är bäst på allt och som vill hitta någon som kompletterar dem. Och som vågar rekrytera någon som är bättre än vad de själva är. Ledare som är ödmjuka och inte ser sig som förmer än någon annan. Jag tror på ett inkluderande ledarskap i ett värdebaserat företag, där alla medarbetare känner att de jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Du blir den första kvinnan i världen som leder det här programmet. Hur känns det?
”Jag vet att man som kvinna i sådana här sammanhang ofta blir hårdare kritiserad än en man. Män kan vara tuffa och ändå anses ”coola”. Men jag har bestämt mig för att jag inte kommer att ta åt mig personligen av sådana saker.

Donald Trump brukade avsluta avsnitten med ett ”You are fired!” till deltagare som åkte ut. Vad kommer du att säga?
”Haha, ni får titta på programmen och se”!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden