Grönt, gult, eller rött? Övertorneå börjar mäta välmåendet
Sedan 1 september mäter Övertorneå kommun, i samarbete med näringslivet, hur människor som bor i kommunen mår varje vecka. ”Vi vill inte att man lägger locket på”, säger kommundirektören Anna Andersson.
Hur mår egentligen Övertorneå? Det ska kommunen ta reda på.
Varje fredag svarar Övertorneås invånare på frågan ”Hur var din vecka”, genom en knapptryckning på en av tre emojisar i det digitala verktyget, som finns i telefonen eller på datorn.
Mätningen är del av ett pilotprojekt där både kommunen och näringslivet ingår. Även en idrottsförening deltar i piloten.
”Ingen har grön ’smiley’ varje vecka. Meningen är att man svarar som man mår. Är det väldigt gult i hela gruppen kan det vara läge att ta reda på varför”, säger Övertorneås kommundirektör Anna Anderson till Chef.
Varje månad kommer Övertorneås kommun att få en anonymiserad sammanställning av svaren i kommunen, som kan användas till att få en nulägesbild över måendet och visa trender på en övergripande nivå.
”Jag har fått bra underlag hur jag ska approchera en medarbetare som inte mår bra. Men jag kan tänka mig att en chef med många medarbetare och där man inte träffas dagligen kanske inte har lika lätt att ta det där samtalet”, fortsätter kommundirektören.
På respektive arbetsplats får ledare med personalansvar på företagen och kommunens avdelningar direkt en notis om någon inte mår bra.
”Det är det vi vill med verktyget. Att vi pratar om hur vi mår. Inte lägger locket på”, säger Anna Andersson.
Projektet har i skrivande stund varit igång i cirka 3 veckor.
Branscher som handel, tillverkningsindustrin och utbildning deltar. Att svara på fredagsfrågan är inte obligatoriskt.
Men naturligtvis önskar Övertorneå kommun att så många som möjligt ska klicka på en ”gubbe”, menar kommundirektören. Det är därför valet föll på ett enkelt digitalt system, i det här fallet Howdo.
Som medarbetare ska du alltså inte behöva förklara något, utan endast svara på hur veckan har varit genom en symbol.
Vad hoppas du att kommunen har uppnått när pilotprojektet är klart i mars?
”Att det ska lysa grönt så mycket som möjligt. Om det inte är grönt nu, utan mest gult, så skulle jag vilja se en trend som visar att när vi jobbar med frågorna om välmående så blir det grönare”, svarar Anna Andersson.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.