Förslag: Biobesök som friskvård
Vad tycks om att använda friskvårdsbidraget till biobesök? Snart kan det bli verklighet, efter ett förslag från Sveriges biografer.
Sveriges biografer, bestående av Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio samt Sveriges landsortsbiografer, föreslår i en gemensam appell att biobesök borde ingå i det friskvårdsbidrag som ges ut av arbetsgivare.
”Vi tycker att man ska ha en lite bredare syn på det här med hälsa och välmående”, säger Filmstadens marknadschef Helena Eklund, till SVT.
Förslaget kommer efter att ett EU-projekt som sammanställt över 300 forskningsstudier pekar på att kultur är bra för hälsa och välmående.
Enligt marknadschefen Helena Eklund finns det fördelar med att uppleva kultur tillsammans och få utlopp för sina känslor genom film.
Det gäller även obehagliga filmer.
”Till exempel skräck där man skriker tillsammans, då har man fått utlopp”, säger hon.
Att kultur har välgörande effekter håller även Sveriges chefer om.
När Chef frågade chefer om synen på kultur kopplat till ledarskapet, svarade 9 av 10 att de mår bra av kultur. En spridd uppfattning enligt cheferna i undersökningen är att kultur kan vara en lika bra metod för ledarskapsutveckling som kurser och managementlitteratur.
Och fler ställer sig positiva till att se biobesök som friskvård.
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap på Göteborgs universitet, har forskat mycket på just kultur och hälsa.
”Jag tror att det är en bra idé. Man har pratat om liknande saker innan. Att ha kultur på recept, och att man som en del av friskvården ska kunna gå på bio, teater, museum eller konsert”, säger han i ett inslag i Kulturnyheterna.
Han pekar också på att filmerna varken behöver vara roliga eller ha lyckliga slut för att ha positiv effekt på hälsan:
”Det är inte ’happy end’ som välbefinnande handlar om. En film som inte har en ’happy end’, utan tvärtom sätter fingret på ett socialt eller individuellt problem, kan också bidra till välbefinnande för att man får möjlighet att bearbeta existentiella eller sociala problem.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.