Forskare frågande till kontorstrend: ”Varför vända tillbaka?” 

Forskaren Katriina Byström har en fråga till de chefer och arbetsgivare som nu begränsar möjligheterna till distansjobb: ”Varför? Varför vända tillbaka, när tekniken ger oss så många möjligheter?”

Arbetsmiljö
Publicerad
T.v.: Katriina Byström. Porträttfoto: Klas Svensson

Katriina Byström är professor i informationsvetenskap i Oslo, och har via en intervjuundersökning under pandemin fått fram nya rön om människors relationer till tid och arbete.

Distansarbetet på heltid ledde visserligen till att somliga kände sig isolerade, oinspirerade och osäkra på sin prestation.

Samtidigt tydliggjordes hur tidskrävande många vanliga arbetsuppgifter är på ett kontor. Det tar längre tid att genomföra ett fysiskt möte än att ses digitalt via Zoom eller Teams, enligt Katriina Byström, all organisering inkluderad.

De ”spontana möten” som uppstår vid skrivborden kan ibland vara fruktsamma, men lika gärna utvecklas till påfrestande tidstjuvar.

Men fördelarna med hybridarbetet överväger, säger Katriina Byström och pekar särskilt på möjligheterna till bättre balans mellan fritid och arbetsliv.

”Att jobba hemifrån sparar också miljö och kan ha positiva trygghetseffekter, då fler vuxna tillbringar dagen i sina bostadsområden”, säger hon.

De drar (också) ner på distansarbetet

  • Kinda kommun i Östergötland skärper sin tidigare generösa policy för hemarbete och tillåter sedan oktober enbart en dags distansjobb per vecka. ”Det är viktigt att vi är effektiva”, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M). (SVT)
  • Under pandemin var det hemarbete som gällde på Ericsson. Företaget beslutade sedan om en 50-procentig närvaro på kontoren. I somras kom så besked om ännu en åtstramning, krav på fysisk närvaro 60 procent av tiden eller tre dagar i veckan. ”Vi tror på det mänskliga mötet”, meddelar presschefen Ralf Bagner. (Computer Sweden)
  • Pensionsmyndigheten vill minska de anställdas distansarbete från upp till fyra dagar till högst två. ”För att säkra vårt ledarskap, utbyte, samvaro och kunskapsöverföring behöver vi ses mer än vi gör i dag”, säger Pensionsmyndighetens hr-chef Therese Kjellgren. (Publikt)
  • Sedan sommaren måste Försäkringskassans medarbetare tillbringa minst tre dagar i veckan på kontoret. Tidigare modeller har ”lett till mer distansarbete än vad som var avsikten”, säger hr-direktör Magnus Lundström. (Publikt)

Att merparten av de som deltagit i Chefs enkät jobbar på distans åtminstone någon dag i veckan talar sitt tydliga språk om vartåt arbetslivet är på väg, menar hon.

Chefer borde därför bejaka hybridarbetet snarare än att inskränka det, anser Katriina Byström, och kritiskt ställa sig frågan om (ökad) fysisk kontorsnärvaro verkligen är det optimala sättet att organisera arbetet.

”Fundera en gång till över vad som är förnuftigt att göra i denna fas av arbetslivsutveckling.”

En femtedel av cheferna uppger att de eller deras arbetsgivare avser att begränsa möjligheterna till distansarbete. Vilket är ditt budskap till dem?

”Jag har egentligen bara en fråga: Varför? Varför vända tillbaka, när tekniken och den digitala vanan vi fått under pandemin öppnar så många möjligheter? Varför inte bättre nyttja möjligheterna till hybridarbete, för att medarbetarna ska orka och trivas bättre på arbetsplatsen?”, säger Katriina Byström, och fortsätter:

”Det har visat sig att flexibiliteten som de nya arbetsformerna medger är uppskattad av många och av största nytta för småbarnsföräldrar och dem med tidsödande pendlingsvägar. Det skapar mervärde i deras liv, privat och på arbetet. Det är kanske det som är mitt huvudbudskap. Att fundera en gång till över vad som är förnuftigt att göra i denna fas av arbetslivsutveckling.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.