Fondchefen som blev kängfabrikör: ”Allt har gått så fort”

Efter en lång chefskarriär inom bank och finans startade 60-plussaren Håkan Bergkvist ett nytt liv. ”Klart jag har nytta av mina tidigare chefserfarenheter.”

Karriär
Publicerad
Håkan Bergkvist. Foto: Torbjörn Ohlsson

När Håkan Bergkvist var 62 nappade han på ett erbjudande från arbetsgivaren Swedbank om att gå ner till fyradagarsvecka.

Han kunde se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär inom bank- och finansvärlden, bland annat som chef inom det koncernägda fondbolaget Robur.

Samtidigt intensifierades tankarna på att göra något nytt och helt annorlunda i resten av yrkeslivet. 

”Har man jobbat inom samma koncern i princip hela sitt yrkesliv, blir man till slut lite mätt”, säger han. 

Stockholmarna Håkan Bergkvist och hans fru Katarina bar sedan tidigare på en längtan att flytta norrut.

2018 blev kängtillverkaren Winterlife i Vemdalen till salu och paret la ett bud. De förlorade budgivningen, men 2020 blev det deras tur när Härjedals-företaget återigen lades ut till försäljning. 

För den nyblivne kängfabrikören Håkan Bergkvist är det inte längre tal om några fyradagarsveckor. Han jobbar mer än på länge, men vad gör det när man har kul?  

”Allt har gått så fort, och det händer så mycket nu att jag knappt har tid att fundera över mitt tidigare liv.”

”Bland det roligaste är ju hantverket, att syssla med hållbara material och föra en anrik tradition vidare”, säger Håkan Bergkvist, vars företag bland annat tillverkar så kallade luddor, närmast outslitliga vinterkängor av ullfilt och skinn från älg. 

Förutom att handgripligen ta sig an själva skomakeriet, har Håkan Bergkvist startat webbförsäljning, rensat i återförsäljarleden, förfinat marknadsföring och inköp, utvecklat nya produkter och anställt två personer på halvtid.

Kort sagt: fått företaget att växa. 

”Allt har gått så fort, och det händer så mycket nu att jag knappt har tid att fundera över mitt tidigare liv. Men klart är att jag har nytta av mina tidigare chefserfarenheter”, säger åkan Bergkvist, och fortsätter:

”Förutom att man blir bra på att leda, har jag som chef fått insyn i och förståelse för de större sammanhangen. Och det är en väldig trygghet när man går ut och driver något i egen regi.” 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.