Detta är det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Varför blev jag bortvald på målsnöret när allting gick så bra under processen? Frågan har nog hållit många jobbsökare vakna om natten. Undvik detta för att inte göra situationen värre.

Karriär
Publicerad

Vad

Ställ inte rekryteraren mot väggen, eller visa din ilska om du inte får jobbet. Bättre är att nyfiket fråga om tips för att lyckas bättre nästa gång.

Nytta

Bästa tipsen för vad du ska göra och inte göra, när du inte fick jobbet.
Det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Med ett leende på läpparna lämnar du anställningsintervjun som du satte perfekt (här berättar Chef hur). Nu är det bara en tidsfråga innan du får lämna ditt löneanspråk. Men så kommer kallduschen som får allt att rasa: ”Tack för visat intresse. Vi har haft många kompetenta sökande…”

Att känna sig bedrövad över att inte ha lyckats komma hela vägen i mål är förstås fullt naturligt, och många känslor kan röras upp av ett avvisande – särskilt om det rör sig om ett jobb du verkligen siktat in dig på. Affärssajten Forbes ger dock rådet att i ett sådant läge inte hänga upp sig på frågan ”varför?”.

Risken finns att du fastnar i ett svart hål där du vänder och vrider på allt du sagt och gjort under intervjuerna, för att försöka bena ut precis vad det var som gjorde att du valdes bort (kanske skorna?). När du fått det tråkiga beskedet är det därför lockande, men inte någon god idé, att ställa rekryteraren mot väggen med frågor om varför du inte fick jobbet.

Det absolut sista du ska göra är att börja förfölja arbetsgivaren i sociala medier, eller ringa huvudkontoret och argumentera för din sak. Några konstruktiva svar lär du knappast få den vägen. Och framstår du som desperat toppar du antagligen inte heller listan över tilltänkta nästa gång en liknande tjänst blir ledig.

Själva grundproblemet med frågan ”varför fick jag inte jobbet?” är att den varken är tillräckligt specifik eller har potential att utmynna i någon typ av handling, skriver Forbes. Helt kort blir varken du eller arbetsgivaren hjälpt av den. Svaret kommer inte få dig att må bättre, utan föder antagligen bara följdfrågor – som ger dig en rättshaveristisk aura om du väljer att ställa i en andra frågerunda.

Att borsta av sig och gå vidare är istället det mest önskvärda, vilket ofta är lättare sagt än gjort. Men ju mer inställd du är på att du kan komma att stöta på ett avvisande, desto bättre rustad är du. De allra flesta som söker ett jobb får det ju trots allt inte.

Känner du trots allt att du behöver ställa frågor till arbetsgivaren för att inte explodera? Tillhör du toppkandidaterna kan rekryteraren mycket väl vara beredd att lägga en stund på att ge dig feedback. Men tänk då på detta:

  • Skapa inte stress eller obehag hos motparten. Tacka för att ha varit påtänkt för tjänsten, och visa att du respekterar det val som gjorts – som antagligen är det bästa ur organisationens perspektiv.
  • Var artig och visa att du har full förståelse för att personen kan ha mycket annat på sitt bord
  • Ställ en enda fråga, och gör den specifik. Du kan till exempel be om tips kring vad det viktigaste du borde jobba på till nästa intervju skulle vara – så att du kan översätta denna värdefulla feedback till handling. En tydlig antingen eller-fråga kan också vara ett alternativ.

Och kom ihåg – det är inte personligt. De avgörande faktorerna var sannolikt helt bortom din kontroll. Majoriteten av de sökande fick inte ens en intervju. Något gör du alltså helt rätt.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.