arligasvar

5 ärliga svar som garanterat gör succé på jobbintervjun

Varje jobbintervju innehåller ett par kritiska frågor som kan vara svåra att besvara på stående fot. Men genom viss förberedelse kan du vända dessa frågor till din fördel.

Inför en jobbintervju har du säkert fått rådet att komma påläst och förberedd. Att läsa på om företaget du söker jobb hos kan också vara viktigt, inte minst av respekt. Men det viktigaste i intervjun handlar om dig och vad du kan tillföra på företaget.

Amerikanska sajten CIO har sammanställt 5 stycken tuffa frågor som ofta dyker upp på jobbintervjuer och hur du bör svara ärligt på dessa. För även om du vill framställa dig själv i så gott dager som möjligt är en ärlig start viktig – inte minst om du får jobbet.

 1) Vilka är dina svaga sidor?

Klassisk fråga som kan kännas svår. Och det är knappast trovärdigt att svara att du saknar dåliga sidor. Här handlar det att svara ärligt, men konstruktivt. Till exempel: Du tycker det är jobbigt att tala inför andra, men att du jobbar aktivt med frågan för att bli bättre. Det kommer framställa dig som en självmedveten person som vill utvecklas. Bra!

 2) Berätta om en konflikt du drabbats av i jobbsammanhang!

Att en chef ställs inför konflikter är inget konstigt. Kanske var du själv en part eller fick i uppgift att lösa en konflikt mellan medarbetare. Bästa sättet är att måla upp scenariot och hur du gick till väga för att konflikten skulle lösas. Var ärlig, men anonymisera givetvis personerna som var inblandade. Du vill inte hänga ut tidigare medarbetare, speciellt inte om du verkar i en liten bransch.

lonera

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

3) Var ser du dig själv om fem år?

Det kan kännas konstigt att prata om dina drömjobb innan du ens fått det här. Men det här är ett sätt för arbetsgivaren att få grepp om vilka mål och ambitioner du har. Tala från hjärtat, men har du för stora mål kan intervjuaren uppleva dig som orealistisk. Tänk därför på att prata om dina ambitioner inom de närmsta åren.

 4) Varför slutade du på ditt förra jobb? Fick du sparken?

Regel nummer 1: Tala inte illa om tidigare arbetsgivare. Även om det alltid är bra att vara ärligt kan just det framställa dig som oprofessionell. Fokusera i stället på din egen utveckling, vad du lärt dig på ditt tidigare jobb och vad du kan tillföra på det här jobbet om du får det. Det här gäller även om du och din tidigare arbetsgivare skiljdes som ovänner.

 5) Varför finns det luckor i ditt cv?

Nästan alla CV:n innehåller luckor. Det kan vara tid av arbetslöshet, studier eller bara allmän ledighet. Även om det inte är konstigt kan intervjuaren vilja veta vad du gjorde av tiden. Här är det bra att svara så ärligt som möjligt. Fokusera på de aktiviteter som du tror kan komma till nytta om du får jobbet.

intervjufraga

Läs också: Här är svaret på den svåraste intervjufrågan

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

brevet1
Karriär

4 saker som ditt personliga brev behöver

Ett CV säger mycket – men inte allt. Ta möjligheten att berätta om vem du är som yrkes- och privatperson i det personliga brevet.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden