Därför slutar allt fler chefer

Tiotals miljoner människor världen över har lämnat sina jobb sedan början av 2021. Nu visar alarmerande siffror att även en stor mängd chefer har börjat flytta på sig.

Arbetsmiljö
Publicerad

The Great Resignation. Det är benämningen på den rörelse som tog fart i början av 2021 och nu har resulterat i att miljoner människor runt om i världen lämnat in sin avskedsansökan.

Enligt U.S Bureau of Labor Statistics fanns närmare 11 miljoner lediga jobb i USA i juli 2021, skriver Harvard Business Review. Anställda i techbranschen och inom hälso- och sjukvården i åldrarna 30–45 år står för den största andelen egna uppsägningar.

Ett år senare har den här tendensen knappast mattats av. Tvärtom. The Great Resignation är fortfarande ett faktum att räkna med – men med nya huvudpersoner.

För nu har även cheferna börjat lämna sina jobb, skriver Vox.

Ökning från förra året

Amerikanska undersökningar visar att andelen chefer som kastat in handduken nådde 5 procent i juli 2022, att jämföra med 3,8 procent samma period året innan. Cheferna som lämnar står för en betydligt större ökning än anställda som inte har chefsbefattningar och slutar, skriver Vox vidare.

”Det här är högavlönade människor som sannolikt har investerat mycket i sin utbildning, kompetensutveckling och att göra sig en karriär. Det borde oroa arbetsgivarna.”, säger Joseph Fuller, professor på Harvard Business School, om utvecklingen.

Att personer på toppositioner gör en sorti kan leda till en oangenäm spiral av att mellanchefer och andra nyckelpersoner i ledarpositioner följer deras exempel, vilket bara eldar på The Great Resignationer, fortsätter Fuller.

Hög arbetsbelastning

Varför säger då cheferna upp sig? De är helt enkelt utsatta för samma sak som alla andra arbetstagare. De jobbar för mycket, näst intill utbrändhetens rand. På det ska cheferna nyanställa, leda i förändring, och se till att befintlig personal presterar och mår bra.

”Anställda har det tufft på många sätt och som chef måste du stötta dem. Du blir nästan som en terapeut för personalen”, kommenterar Jessie Wisdom, som jobbar med ledarskap, i Vox artikel.

En mängd data visar att utvecklingen inte kommer att klinga av någon gång inom förestående framtid. Vilket i sin tur kan leda till att okvalificerade anställda får hoppa in och göra den tidigare chefens jobb, något som undersökningar visar är förödande för en arbetsplats.

I en ny studie sa så många som 58 procent att den största anledningen till utbrändhet berodde på att de hade en dålig chef, skriver Worklife.

”De som effektivt kan ombilda sin arbetsstyrka och arbetsplats kommer att lida mindre av den nuvarande bristen på arbetskraft – och skörda större fördelar på lång sikt”, säger Steve Hatfield, från konsultfirman Deloitte, till Worklife.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden