Cissi Elwin: ”Vilken sorts ledare kommer att kliva fram nu?”

Krisledarskap Chefakademins vd Cissi Elwin funderar kring vilket ledarskap som kommer att fungera i en tid då kriserna avlöser varandra.

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad
Chefakademins vd Cissi Elwin
Foto: Oskar Omne

Medan vi väntar på att få veta vilka som kommer att styra landet funderar jag på de här sista åren med pandemi, kriget i Ukraina, energikris, en hotande lågkonjunktur – och utanpå alltihopa en skenande klimatkatastrof. Hur kommer det här att påverka chefer och ledare? Vilken ledarstil kommer att fungera och vilken sorts ledare kommer att kliva fram nu?

”Det är nu man verkligen prövas som ledare”, säger Fredrik Hillelson, grundare och vd för Novare Executive Search som är ett av Sveriges största företag inom chefsrekrytering.

Han har själv prisats för initiativ både i flyktingkrisen 2015, då han hjälpte till att sätta nyanlända i arbete, och nu under kriget i Ukraina när han har gjort samma sak för de flyktingar som kommit hit.

Fredrik Hillelson och jag pratar inför Chefakademin Talks, det lunchwebinarium som han ska vara med i nu på torsdag tillsammans med hr-experten Siri Wikander.

Han menar att det viktigaste är att bearbeta sin egen rädsla och oro för allt som sker just nu för att sedan kunna gå ut och skapa trygghet och lugn för sina medarbetare.

”Konjunkturer kommer och går. Man får inte bli slav under dem. Det gör oss reaktiva och försiktiga i lägen där vi faktiskt måste agera. Jag är sextio år nu och har nog blivit lite coolare. Jag har mina ventiler och jag har min fru, mina närmaste som jag kan prata med. Det kan ju kännas tungt när kriserna avlöser varandra och som vd är man rätt ensam.”

Men inför medarbetarna måste man visa att inget är omöjligt, menar han. Och bland det viktigaste är att trygga medarbetarna, så att deras oro för jobb och ekonomi inte ligger i vägen för verksamheten.

Jag kommer att meddela alla att de som behöver förskottslön under hösten kommer att få det

Fredrik Hillelson

”Under pandemin gick vi ut och berättade ärligt och transparent att ingen skulle bli uppsagd eller permitterad så länge pengarna räckte. Det skapade ett lugn. Nu tänker jag göra samma sak. Jag kommer att meddela alla att de som behöver förskottslön under hösten kommer att få det.”

”Genom konkret handling och att stå fast som ledare kan man hjälpa sin organisation igenom krisen”, menar Fredrik Hillelson.

”Det finaste jag har hört om ledarskap kommer från Dramatenchefen Mattias Andersson, som jag rekryterade. Han sa att en bra ledare måste se alla människor på en arbetsplats och se hela människan. Det har jag inspirerats av.”

Det där fastnar hos mig också märker jag när vi har avslutat samtalet. Människor som en uppgift och som ett fokus för ledare att hålla sig i framåt.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden