Cissi Elwin: ”Sluta tjafsa, börja mäta!”

Det råder en skriande brist på mångfald i chefsleden, visar Chefs senaste undersökning. Det är både korkat och olönsamt, skriver Cissi Elwin.

Mångfald
Text: Cissi Elwin
Publicerad
Cissi Elwin

Genom åren har vi på Chef envetet drivit mångfaldsfrågor. När det gäller att arbeta för att öka andelen chefer som är kvinnor har de flesta hållit med. Självklart ska kvinnor ha samma möjligheter som män. Det är vägen dit man tjafsat om. Länge låg kvoteringsfrågan som en våt filt över debatten. Men målet har inte varit kontroversiellt på ett bra tag, även om det fortfarande är frustrerande långt kvar tills vi når dit.

Men när det gäller etnicitet låter det helt annorlunda. Med samma argument som när det gäller kvinnors rätt till inflytande i enlighet med att de utgör halva befolkningen, borde man kunna hävda att människor med utländsk bakgrund ska ha inflytande i samhället som rimmar med deras andel av befolkningen. Samma ansvar, samma skyldigheter och samma möjligheter till utbildning, jobb och karriär. Men så är det inte. Långt ifrån.

Trots att en fjärdedel av dagens svenskar är födda i ett annat land eller har två utlandsfödda föräldrar är möjligheterna sämre för dem på nästan alla plan. I pandemin har vi blivit varse att det till och med handlar om liv och död och att denna grupp drabbats hårdast. Det är de som i större utsträckning har jobb där man inte kan jobba hemma. De bor trängre och längre bort från stan och är beroende av kollektivtrafik. Arbetslösheten är högre än för befolkningen som helhet.

Men när det gäller denna grundläggande rättvise­fråga, representation för invandrare, är det inte alls självklart att vi delar målbilden. Ofta fastnar man i snåriga resonemang om hur man ska mäta etnicitet och vilka farliga konsekvenser det har fått historiskt. Och det är ju sant och viktigt.

Men vi vet också att inget händer om vi inte sätter mål och mäter. Det var länge en knäckfråga, men är det inte längre eftersom SCB 2016 tog fram det verktyg där man kan skicka in de anställdas personnummer och få reda på hur representationen ser ut på en anonymiserad nivå. Det ger helt nya möjligheter för företag att arbeta med att öka mångfalden.

För vad händer i ett samhälle där 25 procent redan från början vet att det kommer att vara så mycket svårare för dem i alla delar av livet att nå sin fulla potential? Jag vet inte hur många unga, välutbildade, ambitiösa människor jag träffat som trots alla sina meriter inte ens fått komma till intervju.

När vi nu för tredje gången (de andra två tillfällena var 2013 och 2016) har undersökt hur många av Sveriges chefer som har utländsk bakgrund visar det sig IGEN att underrepresentationen är kraftig. Och allra sämst är den offentliga sektorn där närmare 90 procent av cheferna har inhemsk bakgrund.

Naturligtvis upprörande om man bara ser det som en rättvisefråga. Men också korkat om man ser det ur affärsmässig synvinkel. Nu hörs allt fler röster från företags- och investerarhåll som kommer att välja bort samarbete med företag som saknar tillräcklig representation både vad gäller kön och etnicitet. Och det för att de helt enkelt inte är lika lönsamma.

Läs mer om mångfaldsgapet i artikeln ”Få chefer med utländsk bakgrund”. Missa inte heller första avsnittet i vår nya serie ”Mitt liv som chef”, om ”Cajsa”, som inte längre vågar utöva sitt ledarskap.

Tips från Cissi

Allen v. Farrow:

I den uppmärksammade dokumentärserien på HBO berättar Woody Allen och Mia Farrows dotter Dylan om sexövergrepp som regissören ska ha utsatt henne för när hon var liten.

Allen fälldes aldrig för dem och många har valt att tro att anklagelserna var fabricerade.

I serien säger Dylans bror Ronan att anledningen att så många valde att misstro anklagelserna var att för Allens fans blev deras känsla för hans filmer en del av deras identitet. Att då tvingas omvärdera honom blev som att behöva omvärdera sig själv.

Lite så har jag också känt. Men efter att ha sett serien kommer det att vara väldigt svårt för mig att se hans filmer igen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.