Cissi Elwin: ”Det viktiga är vad chefen uträttar”
”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Hur gammal är en bra chef? Den frågan ställer vi i Chefs sommarnummer. Åldersdiskriminering av både unga och äldre på arbetsmarknaden har blivit en topphet fråga. Jag vill berätta om mina tankar genom mina erfarenheter av vår podd Chef Dilemma. Producent-Malin och jag åker just nu land och rike runt och fortsätter att intervjua de mest spännande och omtalade toppcheferna. Nyligen var vi i Göteborg och träffade Astra Zenecas Sverige-vd i hennes hem och efter det besökte vi högsäkerhetsfängelset Kumla för att möta fängelsechefen Jacques Mwepu, som vi skrev om i förra numret. Och för en tid sedan satt jag i ett soligt hörnrum på Karolinska i Solna och intervjuade sjukhusdirektören Björn Zoëga.
Intervjun med Björn Zoëga har stannat kvar hos mig. Han är islänning och innan han tog sig an det skandalomsusade universitetssjukhuset i Stockholm, rankat som det sjunde bästa i hela världen (!), var han chef på universitetssjukhuset i Reykjavik. Den resa han gjort under sina två år på nya Karolinska är helt exceptionell. När han kom dit hade sjukhuset ett underskott på 2,9 miljarder. Björn Zoëga fick knappa tre månader på sig att göra om organisationen så att den skulle kunna fungera. Hans recept var att ta bort onödig administration, skära bort ett helt chefsled (en femtedel av alla chefer fick gå) och lägga ner ett it-system som kostat 190 miljoner men ändå inte fungerade. Han skapade ett nytt för en miljon.
Dessutom har han halverat alla möten. Hälften så lång tid och hälften så många. Och de som vill ha möten med honom måste ange varför. Ofta är det för att de har problem med något. Då måste de ha med sig en lösning på problemet och gärna en kalkyl på vad lösningen kan kosta. Efter de kraven är det inte alls lika många som vill ha ett möte.
Nu har sjukhuset svarta siffror och till och med ett överskott som, trots pandemin, ger dem möjlighet att beta av vårdskulden som uppstått när covidpatienterna prioriterats. Det kan låta okänsligt i en verksamhet som handlar om svårt sjuka människor att prata så mycket om lönsamhet. Men Björn Zoëga värnar om skattepengarna och det måste bli så mycket vård som möjligt för de medel samhället skjuter till. Därför utmanar han bilden av en underfinansierad vårdapparat som går på knäna och där personalen bränns ut på grund av bristande resurser. Det är dålig ledning, otymplig organisation, byråkrati och samordning som är vårdens problem och inte otillräckliga resurser, menar han. Han går på tvärs med den gängse bilden. Eller den bild som media ger. För det är svårt att få medier att rapportera om det som fungerar, tycker Björn Zoëga.
Jag ställde så många frågor och det blev ett litet helsike att klippa. Men en fråga jag aldrig ställde och som jag inte ens kollade upp i min noggranna research var hur gammal Björn Zoëga är. Det har jag inte diskuterat med någon av alla de spännande gästerna i podden. Helt enkelt för att det inte är intressant. Inte relevant. Det viktiga är vad de har uträttat. Hur de tänker och agerar. Man kan vara väldigt ung, medelålders eller rentav gammal och en fantastisk ledare. Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem.
Tips från Cissi
Äntligen tillsammans
Nu öppnar Sverige upp. Och som jag längtat efter bio, teater, konserter, restauranger. Att sitta trångt med många och uppleva saker tillsammans. Aldrig har en sommar känts mer lovande än denna!
Sluka böcker
I sommar tänker jag stänga ner skärmen helt och vila inte bara från Zoom utan också från Netflix. Bokhögen har växt till sig och jag längtar efter att lägga mig i hängmattan och uppslukas av nya världar.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.