Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Karriär
Text: Cissi Elwin
Publicerad
Cissi Elwin

Förra veckan gick vi ut och berättade att Chef och det anrika utbildningsföretaget Mgruppen, Svenska Managementgruppen, ska slås ihop. Det här är en fusion som har planerats ett tag men nu börjar jobbet på riktigt.

Många har gratulerat och verkar se potentialen i ett nytt företag som kombinerar utbildning och journalistik. Som levererar både ständig upskilling och långa certifierade utbildningar. Som berättar historier, ger exempel, lyfter fram spännande människor och case, men också förklarar och förenklar snåriga modeller och tunga fakta.

Men flera har också varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen. Ett företag är så mycket mer än uppgifterna man har att lösa. Det är känslan runt varumärket, hur de som jobbar där är mot varandra, hur kunderna pratar om det. Vilken position företaget har på den marknad där det verkar och om den marknaden är het eller befinner sig i utförslöpa. Det är identitet. Och hjärta. Vad företaget står för är tätt samman­kopplat med människorna som arbetar där och deras innersta drivkrafter. Och när man slår samman två bolag, hur genomtänkt och rationellt det än är, riskerar man att slå sönder något viktigt i själva fundamentet.

Nu ägnar jag dagarna åt att träffa alla medarbetare i Mgruppen. Jag har möten i Teams och försöker lära känna mina nya arbetskamrater på skärmen. Det är så viktiga möten, för jag vill verkligen att de ska tala om för mig vad det är vi måste vara rädda om, vad som inte får försvinna. Och även om jag känner alla som jobbar på Chef utan och innan så överraskar de mig just nu när de på olika sätt förmedlar vad de är rädda att förlora. De ser saker som jag inte sett. De oroar sig för vissa saker som jag tagit för givet. Återigen får jag lära mig att man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta. Det är i syftet och meningen vi kommer att hitta lusten och drivet. Vi kan nog alla förstå och med huvudet inse det smarta i den här fusionen. Men vi måste KÄNNA det också. Det är först då vi kommer att lyckas.

Själv brottas jag med att det här spännande uppdraget, att leda det nya bolaget Chefakademin, också innebär att jag släpper min roll som chef­redaktör för Chef. Jag har varit på den posten i tio år. Så lång tid som har gått så fort! Förr har jag bytt jobb ungefär vart femte år. Men det här har varit så utvecklande och roligt att jag blivit kvar. Men nu letar vi efter någon ny som ska ta över och leda Chef in i den nya normala tillvaron efter pandemin. Det känns både vemodigt och helt rätt. Men jag är kvar tills den nya kommer, så det blir inget hejdå än.

Och trots allt som händer fortsätter vår fantastiska redaktion att spotta ur sig angelägna och spännande texter om chefvardagen här och nu. Läs till exempel om chefen för Kumla-anstalten, hur it-säker­heten påverkar ditt ledarskap och om hur stor grupp man klarar att chefa över.

Tips från Cissi:

Godaste vinägretten
En sallad som smakar som i Paris nu när man inte kan resa? Hittade denna enkla men urgoda bistrodres­­sing hos mat-, mode-
och Instagramprofilen Christopher Bastin:

Mixa ­
2 matskedar majonnäs
1 matsked rostade pinje­nötter
1 tesked dijonsenap
2 teskedar honung
1 matsked vit vinäger.

Sedan är det bara att drömma sig bort!

Lagom rusigt
Längtar efter att den danska Oscarsvinnaren Thomas Vinterbergs En runda till ska gå att hyra. Inte så sugen på att gå på bio nu, men vill så gärna se filmen alla pratar om. Vad skulle hända om vi gick runt med en liten lätt berusning hela tiden? En fråga att filosofera över nu när rosé-säsongen är här …

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.