Cissi Elwin: Därför får Merkel folket med sig
Det är först när lidandet får kropp som vi kan ta till oss det som händer, säger forskaren Anja Hirdman i SVT:s helkväll om flyktingkatastrofen. Den lille Alans döda kropp flöt inte upp på stranden i turistparadiset Bodrum utan mening. Den bilden fick oss alla att verkligen se det vi egentligen redan visste. Och att äntligen börja göra något.
Blir väldigt imponerad av Angela Merkels sätt att kliva fram när de andra europeiska ländernas ledare står handfallna av allt mer främlingsfientliga opinioner och hukande bakom ickefungerande regelverk. Lugnt, beslutsamt och utan att ge alternativ förklarar hon att Tyskland ska agera. Nu. Man ska inte längre utreda och fundera medan människor drunknar i gummibåtar, kvävs i lastbilar eller i förtvivlan kastar sig på tågrälsar.
”Vi har en stor nationell uppgift framför oss. Återföreningen löste vi inte genom normalt arbete utan vi hittade nya vägar. Tyskland är ett starkt land. Vi har klarat mycket. Vi klarar det här!”
Hur det ska gå till? Det ger hon inte färdiga svar på. Alla måste hjälpas åt. Man får hitta lösningar under gång. Men förbundskanslern är stenhård och bergfast och skräder inte orden mot dem som högljutt visar sitt missnöje mot den generösa politiken. Och med detta får hon allt fler med sig. Människor öppnar inte bara sina hjärtan utan också sina plånböcker, sina hem och ger av sin tid till dem som tvingats fly och lämna allt.
Kraften i att se människan bakom statistik och rapporter vittnar man också om i Oxelösund. Där hade man länge fått kritik för hur man skötte äldrevården. De gamla kände sig maktlösa och understimulerade. Personalen i sin tur var frustrerade och såg inte hur de skulle ha resurser att göra förändringar.
Då var det någon som kom på den briljanta idén att lära känna de boende innan de kom till äldreboendet. Att det inte skulle komma ytterligare en vårdbehövande, utan en människa med sin unika historia, sina drömmar och sin längtan.
”Vi flyttar in” kallade de projektet och det gick ut på att en person ur personalen tillbringade ett dygn hemma hos den äldre (ja, de var faktiskt inspirerade av tv-programmet Berg flyttar in).
Så visade sig en 85-årig dam vara Berit som är uppväxt i en fiskarfamilj och drömmer om att få komma ut på sjön igen. Hon samlar på roliga historier, är kvällsmänniska (vill alltså inte alls bli nerbäddad klockan fem) och hennes favoritprogram på tv är Bonde söker fru.
Denna kunskap i förväg har visat sig ha en enorm effekt på hur både de äldre och personalen mår och agerar.
Så för alla chefer som vill åstadkomma förändring – lyft fram människorna och berätta historierna. Då kommer lösningarna med hjälp av engagemanget det skapar hos alla som jobbar.
/Cissi Elwin, vd Chef
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.