Cheftest: Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca

Cheftest Rak, tydlig, beslutsför och lättillgänglig. En förebild som lever som hon lär och driver engagemang för hållbarhet. Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca, går hem på många håll. Och hon gör det med näringslivets kanske minsta garderob.

Cheftest
Publicerad
Katarina Ageborg. Foto: Astra Zeneca

Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson är på plats. Fikat har dukats upp och nu ska det bli lite småprat och handskakning. 

Men när det sträcks fram armar lägger Katarina Ageborg handen på bröstet och nickar. 

Det är februari 2020 och regeringens innovationsråd ska ha sammanträde i Sagerska palatset. Corona har börjat dyka upp i nyhetsrapporteringen och läkemedelsjättar som Astra Zeneca ligger i startgroparna för att tillverka ett vaccin – om pandemin blir verklighet.

Ingen kan ens i fantasin föreställa sig vad som kommer att hända. Inte ens en vd för en läkemedelsjätte.

”Jag minns det väl. Jag hade läst några artiklar om corona, men förstod inte vidden. Katarina var bättre påläst, eller i alla fall mer försiktig. Några dagar senare skulle jag resa till Bryssel, men jag avbokade”, berättar en person som var med på mötet.

I rådet träffade Stefan Löfven och tre statsråd ett gäng toppdirektörer och några prominenta personer i forskar- och techvärlden.

Att Katarina Ageborg, som vd för Stockholmsbörsens största bolag, skulle vara med var självklart. I alla fall för regerin­gen. Men inte för Katarina Ageborg. 

Hon lever nämligen efter Astra Zenecas storägare Wallenbergs devis ”att verka utan att synas”. I alla fall enligt flera av de medarbetare på Astra Zeneca som Chef har intervjuat.

Katarina Ageborg

Gör: Vd för Astra Zeneca i Sverige. Chef för hela bolagets arbete med hållbarhet och regelefterlevnad.

Familj: Fyra vuxna barn och labradoren Hundis.

Bor: Villa i Göteborg.

Ålder: 56.

Karriär i korthet: Juristexamen från Uppsala universitet. Hade först en egen juristfirma innan hon började på Astra Zenecas juristavdelning 1998. Där blev hon senare chef. Sedan 2011 sitter hon i Astra Zenecas globala koncernledning med ansvar för hållbarhet (sustainability) och regelefterlevnad (compliance). Den första augusti 2018 tillträdde hon som Sverige-vd.

”Hon får massor av förfrågningar om att vara med i expertgrupper, tala på konferenser, möten, seminarier och i medier. Men jag skulle gissa att hon tackar nej till 90 procent”, säger en mångårig anställd på Astra Zeneca.

Det finns flera anledningar, menar källor inom Astra Zeneca.

Dels är hon ingen estradör, även om hon gör det med bravur när hon väl står på scen, dels prioriterar hon det interna arbetet på Astra Zeneca. Och det är inte bara som vd. Tvärtom.

”Det är medierna som lyfter fram vd-rollen för Astra Zeneca i Sverige. Den tar en liten del av hennes tid. De andra chefskapen är mycket tyngre. De som handlar om hållbarhet och regelefterlevnad. Där är hon ansvarig i hela koncernen. Och vi är ett globalt bolag som finns i 70 länder”, säger en källa.

”Hon är väldigt beslutsför. På ett bra sätt.  Hon säger vad hon tycker, men utan att såra eller köra över någon.”

Om de många rollerna och de långa titlarna kan Katarina Ageborg skämta. Så här sa hon till Göteborgs-Posten häromåret:

”Skulle man skriva ut alla mina titlar på ett visitkort skulle det se helt galet ut.”

Med tillägget att hon slutat använda visitkort för flera år sedan.

Oavsett vilken chefshatt Katarina Ageborg har på sig tycks hon uppskattad. De många medarbetare som Chef intervjuat vittnar om en rak, tydlig, lättillgänglig och jordnära chef.

”Hon är trevlig också. Om man inte känner henne kan hon uppfattas som lite formell, med ett yttre skal. Men kommer du bara innanför skalet är hon en fantastiskt trevlig och kärleksfull person, som har nära till skratt”, säger en person som jobbat länge med Katarina Ageborg.

Katarina Ageborg har fler likheter med Wallenbergarna. Hon vill och kan bestämma. Många av Chefs källor vittnar om hur effektiv Katarina Ageborg är. Inte minst på möten.

”Hon är väldigt beslutsför. På ett bra sätt. Hon säger vad hon tycker, men utan att såra eller köra över någon. Hon är bra på att lyssna och fantastiskt duktig på att summera en mötesdiskussion och ta beslut och sedan gå vidare till nästa fråga. Det blir aldrig några långbänkar”, säger en källa.

Resultat – 33 poäng

2021 sålde AstraZeneca läkemedel för 37,4 miljarder dollar. Det mesta någonsin och en ökning med 41 procent mot året innan. Bolaget bildades 1999 när svenska Astra AB slogs ihop med brittiska Zeneca Group. Företaget har 83 000 anställda, varav 7 600 i Sverige. Huvudkontoret ligger i Cambridge och största fabriken i Södertälje där det tillverkas 13 miljarder piller om året. En av de största forskningsanläggningarna ligger i Mölndal, där Katarina Ageborg spenderar sin mesta arbetstid.

Ledarstil 4/5

Beskrivs som rak, tydlig och effektiv. Mycket tillgänglig för både toppchefer och andra medarbetare. Upplevs som äkta och samma person oavsett vem hon träffar. En förebild i hållbarhetsfrågan, lever som hon lär, vilket skapar trovärdighet. Sägs vara en skicklig maktspelare, ett krav om man ska överleva en toppost i ett världsföretag i över tio år.

Delegering 5/5

Med tre tunga roller i Astra Zeneca måste hon delegera för att hinna med. Och hon gör det ofta och gärna. Hon litar på dem hon ger ansvar och skulle inte hänga ut en medarbetare om det går snett. 

Motivation 4/5

Brinner för hållbarhet och miljö. Utan Katarina Agerborgs engagemang hade Astra Zeneca inte varit världsledande när det gäller hållbarhetsarbete, menar Chefs källor. Engagemanget smittar av sig i företaget. Tillgänglig för medarbetarna och sägs svara snabbt på frågor för att hålla deras motivation och humör uppe.

Konflikthantering 4/5

Upplevs inte rädd för att säga vad hon tycker eller att avbryta en diskussion i styrgruppen. Hamnar mycket sällan i konflikter. Gör hon det kan hennes vanligtvis mjuka handlag förvandlas till hårda nypor.

Kommunikation 3/5

Att verka utan att synas är en framgångsrik strategi. För det mesta. Men ibland blir hon lite för osynlig både externt och internt, anser flera som Chef pratat med. Ett av få områden där hon skulle kunna utvecklas, tycker många medarbetare.

Beslutsfattande 4/5

Inte rädd för att ta beslut. Välgrundade och skjuter inte från höften. Lyssnar alltid på argument både för och emot. Men ibland går det lite för fort, tycker några av Chefs källor. Nytänkare genom att ta in facken i ledningsgruppen. 

Rekrytering 5/5

Har länge drivit jämställdhetsfrågor och under hennes år vid toppen har fler kvinnor fått ta plats. Är noga med att också framhålla vikten av mångfald inom företaget. Inte bara etnisk utan också hbtq. Letar aktivt efter framtida chefer.

Personlighet 4/5

Jordnära, äkta, trevlig och med hög integritet är ord som dyker upp när Chefs källor ska beskriva Katarina Ageborg. Även: En god lyssnare som inte tar plats i onödan. Stark värdegrund i allt hon gör. Prestigelös. Rolig tillsammans med dem hon känner väl.

SUMMA: 33/40

I stället kan besluten ibland tas lite väl snabbt, säger flera källor som tror att det kan hänga ihop med hennes omvittnat skarpa förmåga att uppfatta situationer och nya trender.

”Hon är grymt intelligent och väldigt framåtfokuserad. Om man är där framme och ser de stora idéerna kan man ibland missa att få med alla på tåget”, säger en person som tidigare jobbade nära Katarina Ageborg.

Även om medarbetarna inte alltid hänger med i svängarna verkar de lita på sin chef. 

Och hon litar på dem. För Katarina Ageborg är en mästare på att delegera. Där råder det stor enighet bland Chefs uppgiftslämnare. Så här säger en:

”Hon har jobbat så länge i företaget att hon vet vem som är bra på vad. Katarina litar fullt ut när hon delegerar. Hon skulle aldrig sticka kniven i ryggen om någon skulle göra fel. Hon backar alltid upp sina medarbetare.”

Den 1 augusti i år firade Katarina Ageborg fyra år som Sverige-vd. Men i koncernledningen har hon suttit sedan 2011. Och gjort stora avtryck. Inte minst med sitt hållbarhetsarbete.

Astra Zeneca ligger i framkant bland världens storföretag – topp 100 på det prestigefyllda magasinet Corporate Knights lista. Bolaget ska vara koldioxidneutralt 2025 och negativt 2030.

”Hon är verkligen inkluderande. Att plocka in facken i styrgruppen är nog unikt.”

Flera källor både i och utanför Astra Zeneca menar att utan Katarina Ageborgs idoga slit hade Astra Zeneca inte varit så långt fram. För hållbarhet är hennes hemmaplan. Här finns ett genuint intresse.

”Katarina började källsortera innan du och jag kunde stava till det”, säger en person som också berättar att Katarina Ageborgs mamma var en återvinnings­pionjär hemma i Dals-Ed.

”Hennes personliga engagemang gör att Astra Zenecas hållbarhetsarbete är trovärdigt. Det är äkta, ingen greenwashing”, säger en källa som fortsätter:

”Katarina lever som hon lär.”

Katarina Ageborg sägs i stort sett ha slutat flyga privat och tar tåget på så många tjänsteresor som möjligt. 

Några medarbetare säger att hon nästan är vegetarian.

”Jag har ätit lunch med henne många gånger i lunchmatsalen i Mölndalsanläggningen där hon är mest, men aldrig att jag sett henne ta någon kötträtt.”

Och så var det garderoben. Den kanske minsta i näringslivets toppskikt. För några år sedan antog Katarina Ageborg en utmaning från en väninna att klara sig på 30 klädesplagg.

”Det har hon fortsatt med. Man känner snart igen kläderna även om hon är bra på att kombinera på olika sätt. Men ofta har hon jeans, t-shirt, kanske en kavaj och gympaskor.”

En klädstil som går hem hos många av de ungefär 7 500 som jobbar på Astra Zeneca i Sverige.

”Vi är ett forskningsbolag. Och de anställda gillar en vd som klär sig och är ungefär som dem.”

Katarina Ageborg intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma hemma i sitt vardagsrum tillsammans med labradoren Hundis.

När Katarina Ageborg tog över som vd efter Jan-Olof Jacke i augusti 2018 var det få som höjde på ögonbrynen. Det naturliga valet, säger flera källor med insyn i Astra Zeneca.

”Hon hade varit länge på företaget och satt som enda svensk i koncernledningen. Så det var väntat.”

Många blev glada att bolaget för första gången fick en kvinna som vd. Andra blev förhoppningsfulla. Inte minst facken. 

Under Jan-Olof Jacke kände sig facken lite förbisedda. Ibland till och med överkörda, enligt Chefs källor. Flera fackliga representanter vittnar om ett bättre klimat mellan fack och ledning sedan Katarina Ageborg blev vd. 

”Vi gillar henne. Hon är öppen och lätt att ha att göra med”, säger en facklig källa.

Ett bevis för Katarina Ageborgs positiva syn på facken är att hon tog in två fackliga representanter i styrgruppen, svenska Astra Zenecas ledningsgrupp, i början av 2022.

Facken var positivt avvaktande. 

”Ska vi bara sitta med och lyssna eller delta aktivt?”, frågade sig facken.

Efter dryga halvåret är de positiva. Flera källor menar att Katarina Ageborg lyssnar på facket 

”Det visar hur hon ser på bolaget. Hon är verkligen inkluderande. Att plocka in facken i styrgruppen är nog unikt. Facket finns med i styrelsen för att lagen kräver det. Det här är något helt annat.  Katarina har gått i bräschen för ett nytt synsätt”, säger en person.

Astra Zenecas vd är inte bara en chef som är bra på att navigera i framtiden. Hon är en mästare på att navigera internt också, menar flera chefer inom Astra Zeneca som Chef talat med.

”Hon är smart och vet hur man gör. Hon är den som suttit näst längst i koncernledningen. Det gör man inte i ett så här stort bolag om man inte har koll på den interna politiken. Det är sällan jag hört att hon hamnat i konflikt med någon. Men gör hon det är jag säker på att hon löser det smidigt och effektivt. Hon skulle aldrig höja rösten eller fastna i principer”, säger en nära medarbetare till Katarina Ageborg.

”Katarina började källsortera innan du och jag kunde stava till det.”

Men vägen till toppen har varit tuff, har Katarina Ageborg erkänt. Härskarteknik och mainsplaning är bara förnamnet. I podden ”Snacka om livet” berättar hon om hur det kunde låta:

”Jag har gått ifrån att tro att jag ska åka på ett möte i New York och bli tillsagd, ’bara så du vet behöver du inte komma för det här är inget möte utan en golfresa’ ”. Då förstår man att det också kommer att vara ett möte där det fattas beslut, säger Katarina Ageborg.

Jämställdhet och inkludering är en av Astra Zenecas fem värdegrundspelare. Frågor som ligger Katarina Ageborg varmt om hjärtat, säger flera källor. 

I några av de många videor som läggs ut med Katarina Ageborg på Astra Zenecas intranät betonar hon det. Det är också viktigt i företagets rekryteringspolicy. Och när hon söker potentiella nya chefer i företaget.

”Jag blev själv sedd av mina chefer. Det var viktigt för mig. Nu håller jag ögonen på nästa generations chefer. Det är viktigt för företagets framtid”, säger hon i podden ”Chef Dilemma”.

Katarina Ageborg har en tydlig värdegrund i allt hon gör. Och är inte rädd för att säga ifrån när hon tycker att någon bryter mot hennes eller Astra Zenecas värdegrund.

Och då spelar det ingen roll om det handlar om en av svenskt näringslivs tungviktare.

När Scanias tidigare vd, Leif Östling, han som undrade ”vad fan får vi för pengarna” vädrade främlingsfientliga åsikter i Swebb-tv markerade Katarina Ageborg när de satt i styrelsen för en innovationshubb i Södertälje.

”Som intressent i Södertälje Science park tar vi skarpt avstånd från den typen av kommentarer. Astra Zeneca är ett företag där vi är övertygade om att olika bakgrunder, talanger och idéer berikar vår kultur och innovation.”

Kort efter hennes uttalande tvingades Leif Östling lämna styrelsen. 

Jämställdheten, eller snarare bristen på, kan också få Katarina Ageborg att för ovanlighetens skull plocka fram hårda nypor.

”Katarina är väldigt mjuk som person, men samtidigt har hon skinn på näsan. Jag vet att hon och koncern-vd:n Pascal Soriot varit tuffa mot toppchefer i vissa länder där könsfördelningen varit sned. De ställde krav på att fler kvinnor skulle in i ledningen. Men inget hände. Då var Katarina med och omplacerade chefen”, säger en person med god insyn i Astra Zeneca.

Katarina Ageborg. Foto: Astra Zeneca

Katarina Ageborg beskrivs av många som en person som inte framhäver sig själv. Det gör att en del tycker att hon är lite osynlig. 

”Hon borde synas lite mer både internt och externt. Visst är hon här ibland och pratar på några stormöten. Men det mesta man ser av henne är på nätet. Hon gör små videor där hon berättar vad som är på gång eller hur vi som anställda ska göra i olika frågor. Lite opersonligt, men kanske effektivt”, säger en källa.

En person som känt Katarina i många år, menar att Katarina Ageborgs osynlighet hänger ihop med hur hon är som människa.

”Egentligen är hon en ganska introvert person. Hon gillar att vara själv och skulle nog helst bo i en stuga i skogen”, säger personen med glimten i ögat.

Men stugan i skogen blev en Hallandslänga vid havet. Och med den några skandalartiklar som var Hallandspostens mest klickade 2021.

Några grannar blev upprörda när Katarina Ageborg fick bygglov på strandskyddat område där hon köpt en mindre stuga. De överklagade, men utan framgång.

”Jag har följt alla lagar och regler, fått både startbesked och slutbesked. I övrigt har jag inget att tillägga”, kommenterade Katarina Ageborg i Hallandsposten.

”Jag tror Katarina tog illa vid sig av skriverierna. Hon skulle aldrig göra något olagligt”, säger en källa.

Snart firar Katarina Ageborg 25 år som anställd på läkemedelsjätten. Kanske det inte blir några fler jubileer. 

Inget storföretag som vill förbättra sitt hållbarhetsarbete kan ha missat Katarina Ageborg. 

”Hon är väldigt intressant för många. Jag är säker på att hon skulle göra ett lika fantastiskt jobb på annat håll”, säger en person som jobbat länge med Katarina Ageborg.

Men vill hon?

”Det är en helt annan femma. Katarina är en väldigt lojal person. Och jag hoppas hon blir kvar på Astra Zeneca.”

Så gör vi Cheftestet. Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

Katarina Ageborg svarar

”Det gör mig glad och stolt att få ta del av bilden som målas upp i artikeln. Den beskriver mycket av de värderingar och den kultur vi på Astra Zeneca drivs av och känner stort engagemang för. 

De senaste åren har många medarbetare jobbat hårt och uppvisat en uthållighet och lojalitet som verkligen berör mig. Samtidigt som vi bidrog till att bekämpa pandemin genom att ta fram ett vaccin till världen tillsammans med Oxford University, lyckades vi fortsätta leverera livsviktiga läkemedel. Många i företaget känner stolthet över att vara en del av ett sammanhang där vi genom forskning tar fram behandlingar som kommer till nytta för människor världen över.

Klimatkrisen är vår tids största utmaning och hållbarhetsarbetet måste accelerera. Det gäller även en mer jämlik tillgång till hälso- och sjukvård, något som blev tydligt under pandemin. Att vi i Astra Zeneca fortsätter att ta ansvar genom att samarbeta globalt för klimat- och hälsofrågor är självklart, och något som driver mig i mitt ledarskap.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden