Cheftest: Gerteric Lindquist, vd och koncernchef på Nibe

Cheftest I 35 år har han styrt värmepumpjätten Nibe medan omsättningen ökat med över 18 000 procent. Hårt arbete, sylvasst affärssinne och lokalpatriotism personifierar Gerteric Lindquists chefskap. Men med facket har han inte alltid dragit jämnt.

Cheftest
Publicerad
Gerteric Lindquist. Foto: Pressbild Nibe

Gerteric Lindquist är Nibe. Och Nibe är Markaryd.

Lite förenklat, kanske. Men ändå inte.

”Gerterics, Nibes och Markaryds resa är fantastisk. Jag tror att han hela tiden sett det som sitt livskall. Han är gift med Nibe och med sin fru Carol, och i den ordningen”, säger en mångårig medarbetare på Nibe, bolaget som bland annat gör värmepumpar, braskaminer och varmvattenberedare.

Fram till i fjol var Nibes succékurva i stort sett obruten.

Men på kort tid mer än halverades aktiekursen och i mars 2024 aviserades de största personalnedskärningarna i företagets historia. Mer om det senare.

Vi börjar med succén.

Grunden lades i slutet av 1980-talet då Gerteric Lindquist tillsammans med 17 andra anställda och två investerare köpte det välmående familjeföretaget i småländska Markaryd.

Då med en omsättning på 250 miljoner kronor. I dag har den ökat till över 46 miljarder kronor i koncernen som har över 21 000 anställda i 30 länder.

GERTERIC LINDQUIST

Gör: Vd, koncernchef och storägare på värmepumpjätten Nibe sedan 1988.

Familj: Hustrun Carol från Kanada, och tre vuxna barn.

Bor: Villa i Markaryd. Föräldrahemmet i Eskilsryd och hus i Kanada.

Ålder: 72 år.

Utbildning: Dubbelakademiker – civilingenjör på Chalmers i Göteborg och civilekonom vid Uppsala universitet.

Karriär i korthet: Svenska Handelskontoret i Kanada 1976–78, exportchef Nibe 1978–82, oljetrader på STC 1981–1982, exportchef på Assa Abloy 1983–87. Vd för Nibe sedan 1988.

Framgångssagan är monumental. Mycket tack vare 72-årige Gerteric Lindquist. Det menar flera, både i och utanför Nibe, som Chef har intervjuat.

Så här säger en av dem:

”Han är oerhört karismatisk och en av de stora ledargestalterna i svenskt näringsliv. Han har drivit tillväxten i bolaget ända sedan han tog över. Normalt sitter en börs-vd sju–åtta år, kanske max tio. Men 35 år – det finns ingen motsvarighet i den här typen av bolag.”

Under hela sin tid vid rodret för Nibe har målet för Gerteric Lindquist varit att bygga något stort, både när det gäller Nibe och Markaryd.

”Gerteric är mer än en entreprenör, snarare en samhällsbyggare som vill bana vägen till ett hållbart samhälle bort från gas- och fossilanvändning”, säger flera av Chefs källor, som drar paralleller till Ingvar Kamprad från grannkommunen Älmhult.

De är båda formade av en mix av Luther och Småland. Med flit, ärlighet och sparsamhet som ledord. Och ständigt på väg framåt, Gerteric Lindquist alltid iklädd slips – ”man vet aldrig vem man ska träffa”.

Gerteric går gärna runt i fabriken för att prata med anställda. Här på fabriken i Markaryd. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

”Gerteric är aldrig riktigt nöjd. Även om Nibe i dag omsätter över 40 miljarder är målet 80 miljarder. Varför ska inte vi klara det om Volvo eller Ericsson gör det, brukar Gerteric säga”, berättar en person i hans närhet.

Precis som Ingvar Kamprad sägs Gerteric Lindquist ha starka åsikter. I både stort och smått.

Men han kan ändra sig om man har tillräckligt på fötterna, menar Chefs källor. Och är envis.

”Det räcker inte att bara säga att det är på ett annat sätt. Det krävs mycket bra argument för att få honom att ändra åsikt. Men det går. Och han är prestigelös”, säger en person som jobbat tillsammans med Gerteric Lindquist i många år.

Trots de tydliga och aldrig inlindade åsikterna framhåller många att Gerteric Lindquist både är empatisk och inlyssnande. Och en mästare på att prata med människor.

Oavsett om det är snicksnack vid fikaautomaten eller stora affärer på gång.

Så här berättar en anställd:

”Han gillar att gå runt i fabriken och prata med anställda. Förr kunde han nog namnen på alla i fabriken. Men antalet anställda har vuxit så i dag har han kanske koll på hälften. Gerteric ser aldrig ner på någon utan behandlar alla lika och med respekt. Oavsett om det är en svetsare i Markaryd eller en börsanalytiker i New York.”

”En talande bild var när Nibe börsintroducerades 1997. Det blev ingen champagne på vare sig Riche eller Operakällaren. Gerteric och de andra ägarna nöjde sig med en picknick i en park i Stockholm med medhavda mackor och kaffe i termos.” 

Vägen till tillväxt sker i två steg, enligt Gerteric Lindquists företagsfilosofi.

Dels genom att sälja och tillverka mer, så kallad organisk tillväxt, dels genom att köpa upp konkurrenter eller företag som passar i Nibes portfölj.

”Du kan väcka vem som helst i den här organisationen i världen så vet de att Nibe jobbar efter målet tjugo procents årlig tillväxt, tio via förvärv och tio organiskt. Och det hela ska ge tio procents avkastning”, säger en Nibe-anställd.

Och det har Nibe i stort sett lyckats med varje år sedan Gerteric Lindquist tog över som vd och koncernchef.

”Gerterics idé är att bolagen, i dag runt 180 stycken, ska ha stor frihet. De ska inte slukas upp av en stor likriktad koncern. Nibe är mer som ett investmentbolag.”

Decentraliseringen har Gerteric Lindquist själv motiverat så här:

”Det är bättre att ha 150 motorer som driver bolagen än en gemensam. Det ger ett oerhört engagemang och driv.”

Gerteric Lindquist ser till att försöka ge tillbaka till bygden, bland annat genom att Nibe satsat pengar i pendlingsbussar. Här invigning av busslinje 325, tillsammans med representanter från Markaryds kommun. Foto: Markaryds kommun

Men få om ens någon av motorerna kan mäta sig med Gerteric Lindquists.

Så här säger en nära medarbetare:

”Jag känner ingen 45-åring som har samma energi och driv som Gerteric. Jag fattar inte hur han orkar.”

Nibe-chefens hårda arbete parat med ett smart affärssinne syns också i plånboken. En majoritet av de som tog över bolaget på 1980-talet är i dag miljardärer.

Enligt journalisten Andreas Cervenkas beräkningar hamnar Gerteric Lindquist, som Nibes största ägare, på 80:e plats av Sveriges rikaste. Han är god för 8,5 miljarder kronor.

Något som inte förändrat honom nämnvärt, menar flera av Chefs uppgiftslämnare.

Så här säger en:

”Gerteric är väldigt jordnära och lever inget lyxliv. Visst, han har byggt ett fint hus i Markaryd, men framgången har absolut inte stigit honom åt huvudet. Det är fortfarande viktigt att vara sparsam för honom och företaget.”

Hen fortsätter:

”En talande bild var när Nibe börsintroducerades 1997. Det blev ingen champagne på vare sig Riche eller Operakällaren. Gerteric och de andra ägarna nöjde sig med en picknick i en park i Stockholm med medhavda mackor och kaffe i termos.”

”Jag tror han ser det som en rättvisegrej. Har arbetarna stämpelklocka ska även alla andra ha det också.” 

I stället för champagne på lyxkrogar lägger Gerteric Lindquist hellre pengar på olika projekt i Markaryd. Han har satsat privata pengar i både Vetenskapshuset och en skola.

”Det är hans sätt att betala tillbaka till bygden”, menar en tidigare Nibe-medarbetare.

Hen fortsätter:

”Han ser också till att Nibe som företag satsar pengar. I allt från en bowlinghall till busslinjen mellan Halmstad och Markaryd. Där har de gått in med 7,5 miljoner under fem år för att öka turtätheten och förenkla pendlandet.”

För Markaryds dryga 10 000 invånare räcker inte att fylla Nibes personalbehov. Även om många menar att Gerteric Lindquist gärna skulle vilja ha ett Nibe med bara Markarydsbor.

resultat nibe

  • Nibe, som startades 1952 av Nils Bernerup, är indelat i tre affärsområden, klimatlösningar, element och kaminer. Huvudkontoret/fabriken är i Markaryd, men koncernen består av närmare 200 olika bolag i 30 länder med totalt över 21 000 anställda.
  • 2023 var omsättningen 46,56 miljarder kronor och rörelseresultatet låg på 6,97 miljarder kronor, en ökning med 16,4 procent mot 2022.
  • 2024 började tufft för Nibe som aviserade personalnedskärningar på närmare 350 personer.

”Var kommer du ifrån? var första frågan Gerteric ställde på anställningsintervjun. När jag sa Småland sken han upp. Hade jag sagt Stockholm hade han varit mer skeptisk”, säger en tidigare toppchef i Nibe som precis som många andra nyckelfigurer intervjuades av Gerteric Lindquist innan anställningskontraktet skrevs på.

Bolagets mångfaldspolicy till trots är det endast vita, i övre medelåldern eller äldre, män i koncernledningen. Bland de anställda är 20 procent kvinnor i Sverige. Inkluderar man alla dotterbolag i världen är siffran drygt 36 procent.

I stort sett alla som Chef talat med ser Gerteric Lindquist som en av sin generations största svenska entreprenörer. Många hyllar också hans ledarskap.

”Den bästa chef jag haft”, ”peppande och inlyssnande”, och ”får en att växa” är några omdömen.

Bakom den ibland lite kärva ytan finns också ett stort hjärta och en man som inte är rädd för att fälla en tår, enligt källorna.

”Varje gång det är dags för barnens blockflöjtspel vid något Nibe-evenemang gråter han. Det gjorde han också när han berättade om sin barndom som son till en smed som slet hårt för att försörja familjen. Tänk om mamma och pappa fått se allt detta”, berättar en centralt placerad Nibe-anställd.

På det stora fabriks­området har Nibe försökt bevara Markaryds industriella historia. Bland annat denna trädörr, som var entrén till kontorsbyggnaden som stod färdig på 1960-talet. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Alla gör dock inte vågen för den känslosamme koncernchefen. Facket till exempel.

Under årens lopp har det stundtals varit kärvt mellan Metallklubben och koncernchefen. Ackorden har ofta varit den största konfliktkällan. Ibland har tvisten lösts centralt eller av Arbetsdomstolen.

”Länge såg Gerteric facket som något nödvändigt ont och var ofta själv med under förhandlingarna. Men jag tror att han ändrat uppfattning de senaste åren”, säger en källa i facket på Nibe.

Ackorden är inte enda sättet som Gerteric Lindquist vill hålla koll på personalen. Nibe har också stämpelklocka, numera digital, inte bara för arbetarna utan också för tjänstemännen.

”Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte det när jag började på företaget. Men det är bara att acceptera. Jag tror han ser det som en rättvisegrej. Har arbetarna stämpelklocka ska även alla andra ha det också”, säger en mångårig medarbetare på Nibe.

CHEFTEST GERTERIC LINDQUIST: 27/40 POÄNG

Ledarstil 4/5

En karismatisk entreprenör och samhällsbyggare med ett enormt driv. Värderar ärlighet, sparsamhet och flit högt. Gillar att mäta allt och vän av stämpelklocka och ackord, men svuren motståndare till att tillåta arbete hemifrån. Sägs följa magkänslan och sunt förnuft hellre än nya managementtrender.

Delegera 3/5

Litar på sina medarbetare och ger dem ganska stor frihet. Trots Nibes storlek drivs företaget mer som ett familjeföretag och har förhållandevis få mellanchefer. Det gör att många mindre frågor hamnar på Gerteric Lindquists bord. Ineffektivt, menar kritikerna. Dotterbolagen har mycket stor frihet.

Motivation 4/5

Gillar att gå runt i fabriken och prata med medarbetarna. Synlig, inlyssnande och tillgänglig. Många vittnar om att de får mer energi efter ett möte med koncernchefen. Har skapat en Nibe-anda som gör att många stannar länge på företaget.

Konflikthantering 3/5

Är beredd att lyssna om någon har en annan åsikt. Men kräver starka argument för att ändra sig, även om han beskrivs som prestigelös. Några vittnar om ett stundtals hett temperament, som svalnat lite med åren. Haft flera duster med facket.

Kommunikation 3/5

Sägs duktig på att ta folk oavsett om de står vid svarven eller jobbar på Wall Street. Rak och tydlig och en bra estradör vid både julavslutningar, bolagsstämmor och aktieklubbsträffar. Den senaste tidens motgångar för företaget har dock fått honom ur balans vid analytikerträffar.

Beslutsfattande 4/5

Upplevs inte rädd för att fatta beslut. Ibland går det snabbt, men han skjuter inte från höften. Noga med att alla får säga sitt inför beslut i koncernledningen och styrelser. Hade stor vånda inför beslutet att säga upp närmare 350 personer i Markaryd.

Rekrytering 2/5

Är aktiv i rekryteringen av nyckelpersoner och sägs bli extra glad för varje smålänning som anställs. Stämpelklocka och nej till hemarbete kan skrämma bort yngre talanger. Satsar miljoner i lokala busslinjer för att förenkla pendlandet. Vita, lite äldre män styr Nibe. Inte en enda kvinna i koncernledningen.

Personlighet 4/5

En man som lever för sitt jobb och sin bygd. Känslosam. Blir lätt rörd och fäller gärna en tår vid skolbarnens blockflöjtsspel vid något bolagsevenemang. Stort hjärta för Markaryd och Nibes personal. Jordnära, trots miljarderna. Sparsam, men kan ändå satsa privata pengar i lokala projekt.

Gerteric Lindquist har hela tiden försvarat stämpeluren och ackorden.

”Vi mäter allting på Nibe. Det som inte mäts kan inte göras bättre, det är en gammal devis. Och här på fabrikerna har vi alltid haft tidmätning i produktionen. På liknande sätt mäter vi också exempelvis hur lång tid ett projekt tar. Varför tog det åtta veckor eller två kvartal? Varför tog det inte sex veckor eller ett kvartal när vi egentligen haft den målsättningen”, sa Gerteric Lindquist i en intervju med sajten mekpoint.com.

I tidningen Aktiespararen utvecklade han sin syn på arbete:

”Om du inte ligger i alla timmar under arbetsdagen blir resultatet inte särskilt bra.”

Som vän av mätbart arbete ger han inte mycket för hemarbete. ”Ni är anställda på Nibe och ska vara på plats”, är hans motivering till ett principiellt nej till hemarbete.

”Gerteric är lite old school. Men det är svårt att slå honom på fingrarna för sitt ledarskap med tanke på företagets enorma framgångar”, säger en före detta chef i Nibe.

Själv hymlar inte Gerteric Lindquist med att en del av Nibes framgångsrecept är att inte följa trender och managementfloskler.

”Vi är lite av industrins gossen Ruda”, sade han i en intervju för Tidningen Automation.

Gerteric Lindquist i Stockholm i samband med börsnoteringen 1997. I dag har 100 000-tals aktieägare ett börsvärde på över 100 miljarder kronor. Foto: Pressbild Nibe

Nibe är ett storbolag med hundratusentals aktieägare och ett börsvärde på över 100 miljarder kronor, men styrs som ett familjeföretag.

Det menar flera av dem som Chef har intervjuat.

Så här säger en av dem:

”Gerteric är som en fadersgestalt, inkluderande och tydlig. Han är Nibe på ett positivt sätt.”

”Han delegerar och ger stor frihet under ansvar. Han litar på mig, men ställer samtidigt tuffa krav”, säger en medarbetare på huvudkontoret i Markaryd.

Men trots tron på delegering sägs många frågor hamna hos Gerteric Lindquist till slut.

”Nibe är en väldigt platt organisation med få mellanchefer. Det gör att många vänder sig direkt till Gerteric med frågor som egentligen inte borde komma på en koncernchefs skrivbord överhuvudtaget. Men han är nästan alltid tillgänglig oavsett ärende. Man borde införa några chefslager till för att göra det effektivare”, säger en person med god insyn i Nibe.

”Normalt sitter en börs-vd sju–åtta år, kanske max tio. Men 35 år – det finns ingen motsvarighet i den här typen av bolag.”

Den enorma hajpen och tillväxten för värmepumpar som kom när Ryssland invaderade Ukraina har inte bara klingat av utan minskat.

Gerteric Lindquist. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

”När gas- och oljepriserna mångdubblades i början av kriget skulle hela världen ha värmepumpar. Till och med Elon Musk pratade om att börja tillverka värmepumpar”, säger en person som följt Nibes utveckling i decennier.

Men när energipriserna rasade dalade intresset för värmepumpar. Försäljningen minskade samtidigt som Nibe anställt många för att klara efterfrågan.

Det är många av dem som tillhör de 340 personer som tvingas bort från Nibe. Något Gerteric Lindquist försökte undvika in i det sista.

”Det är oerhört smärtsamt för Gerteric att säga upp. Han månar verkligen om personalen. Normalt sett är han snabb till beslut, även om han alltid är noga med att lyssna av vad andra i koncernledningen eller styrelsen tycker. Men det här beslutet satt väldigt, väldigt långt inne”, säger en tidigare toppchef i Nibe.

Nibes kräftgång har också visat en annan sida av Gerteric Lindquist. Det menar i alla fall några finansanalytiker som följt honom och Nibe i flera år.

Under en press- och analytikerträff i slutet av 2023 tappade Gerteric Lindquist humöret.

”Vill du veta färgen på mina underkläder?”, var motfrågan, som senare blev rubriker i affärspressen, när koncernchefen kände sig pressad.

”Han har nästan bara haft framgång och nu prövas en annan sida av hans ledarskap. Och det här var under all kritik. Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger en av analytikerna.

Men för dem som känner Gerteric Lindquist var analytikerträffen bara en déjà vu.

”Han har humör och kan bli förbannad ibland. Men har lugnat ner sig med åren”, säger en före detta Nibe-anställd.

Men kalsongutspelet och den dalande börskursen kommer inte att få Gerteric Lindquist att kasta in handduken, menar Chefs källor. Eller ens fundera på att trappa ner. Tvärtom.

Han kommer inte att göra som Forrest Gump – än i alla fall.

”Han vill absolut inte sluta när det går dåligt för Nibe. Han vill rida ut stormen”, säger en centralt placerad källa i Nibe och fortsätter:

”Och han kommer att lyckas.”

Så gör vi Cheftestet. Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

Gerteric Lindquist avstår från att kommentera Cheftestet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.