Chefs testfamilj downsizar tjänstebilen

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Klimatkris och finanskris. Konsten att få ut nya bilar heter downsizing. Bort med stora energislukande schabrak och in med energieffektiva och miljövänliga mindre bilar – som inte behöver vara snåla också till utförandet.

Allt lyxigare småbilar säljer allt bättre i bilhallarna. Och blir mer lockande även för dem som väljer bil i tjänsten.
I Enskede i Stockholm bor familjen Kenny och Cecilia Östergren med barnen Amanda, 12, och Matilda, 6. Till vardags färdas de i en stor Volvo V70 kombi med femcylindrig 2,4-liters bensinmotor.

På Chefs uppdrag lånade de en ny miljöbilsklassad BMW 118 d, den minsta bilen i BMW:s modellserie med snål men stark och miljövänlig dieselmotor. Uppgiften var att prova bilen en vecka och ta reda på om BMW:s minsting skulle räcka till för alla deras behov.

»Oj, hur ska det här gå? Får vi plats i den där?«
Med nyfikna blickar närmade sig familjen den nya bilen. Nu skulle skohornet fram och alla klämma sig in i den »lilla« silverfärgade BMW:n. Det visade sig gå över förväntan …

»Volvon har vi haft ett par år och vi kör ett par tusen mil om året. Vi funderar på att byta, kanske till något mindre och bensinsnålare. Klimatfrågan blir allt viktigare, det känns bra för samvetet att köra miljövänligt«, säger Kenny Östergren, chef och delägare i ett låssmedsföretag.

Volvon används till jobbresor och för många kortare turer som att skjutsa flickorna till ridningen, köra matkassar från stormarknaden, besöka familj, vänner och bekanta samt för årliga långresor till bland annat Sälenfjällen.

Den mesta vardagskörningen står Cecilia Ringvall-Östergren för. Hon jobbar som it-tekniker i Sollentuna och färdas varje dag 20 km från villan i Enskede. Med anpassade arbetstider slipper hon de värsta köerna på Essinge­leden, men många start och stopp blir det.

»BMW:n har en funktion som verkligen är bra«, påpekar Cecilia. »Blir jag stående i en kö slår motorn av sig automatiskt och går igång igen först när jag trampar på gasen. Jag slipper stå still och släppa ut onödiga avgaser. Det får en att tänka till.«

Familjens Volvo förbrukar kring en liter bensin per mil och släpper ut över 200 gram koldioxid per kilometer. Den lånade BMW-dieseln ska optimalt klara 0,45 liter per mil och då släppa ut 119 gram per kilometer. Det är strax under miljöbilsgränsen 120 gram/km.

Men förbrukning och utsläpp beror mycket på körstilen. Familjen Östergren kom aldrig ner till utlovade under halvlitern per mil i förbrukning, utan hamnade i stället ett par deciliter över.
»Jag gillar att köra bil, och BMW:n är pigg. Det är lätt hänt att jag gasar lite extra«, säger Cecilia Ringvall-Östergren.

»De flesta underskattar hur mycket de själva kan göra för att sänka förbrukning och utsläpp«, kommenterar Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets energi- och transportenhet. »Mer av ecodriving, hålla hastighetsgränserna, inte i onödan köra med lastboxar på taket och att ha rätt lufttryck i däcken, är enkla åtgärder som snabbt ger resultat.«

Kjell Andersson hade nyligen den för Sverige föga hedrande uppgiften att presentera statistik som visar att svenska nybilsköpare väljer de mest nedsmutsande bilarna i Europa.

Även om utsläppen från nysålda bilar minskar, ligger Sverige långt efter övriga EU-länder. Totalt färdas körglada svenskar i EU:s mest koldioxidspridande bilpark. I snitt är koldioxidutsläppen per bil i Sverige 174 gram per kilometer mot EU:s 158 gram.

»Vi är Europas värstingar. Bilarna i Sverige är de största och törstigaste av alla i EU. Visserligen ingår inte etanolbilarna i statistiken eftersom etanol inte är ett certifierat miljöbränsle i Europa. Men utsläppen är ändå för höga. När bensinpriset är lågt är dessutom frågan hur många av flexifuel-bilarna som egentligen körs på etanol och inte på den billigare bensinen«, säger Kjell Andersson.

Skälet till att utsläppssiffrorna ser ut som de gör heter Volvo och Saab. De är inhemska tillverkare och gör traditionellt stora bilar – som kostar upp till 7,5 basbelopp. Därmed gynnas de av statliga tjänstebilsregler och slipper lyxbilstillägg. Och tjänstebilar står för en mycket stor del av nybilsförsäljningen.

»Nästan alla nya bilar som säljs i prestandasegmentet är tjänstebilar. Vanliga Svenssons har redan gått ned en eller ett par klasser när de köper privat«, bedömer Mikael Schultz, som bevakar bilmarknaden åt Vi Bilägare.

»Att gå ned i format är bra för ekonomin och miljön, men innebär förstås mindre utrymmen och något sämre säkerhet. Förare och passagerare i en liten bil som klarar fem stjärnor i krocktest är sämre skyddade vid en kollision än de som sitter i en stor, tung bil med lika många stjärnor. Men detta har betydelse främst vid rena front mot front-krockar«, enligt Mikael Schultz.

»En trend är annars att de mindre bilarna blir lika påkostade och välutrustade som de större bilarna. Lyxiga småbilar är nåt nytt för de senaste åren. Mini Clubman, Fiat 500 och Toyota IQ är intressanta exempel.«

Hur gick det då för familjen Östergrens experiment med downsizing av familjetransporterna?
Jo, BMW:n med de kompakta måtten klarade i stort sett alla transportbehoven.

Turerna till stallet med upp till fyra ridflickor och all utrustning klarades galant. Köra hem matkassar från stormarknaden fixades utan för mycket knökande när det delbara baksätet fälldes ned – »flickorna är ändå inte så sugna på att följa med« – och enda problemet Kenny och Cecilia kan tänka sig är när fyra personer och full packning ställer kosan mot Sälen.

»Med tanke på det vi sparar i bränslekostnader till vardags, kan vi för fjällresorna faktiskt hyra en större bil«, menar Kenny Östergren.

Familjen Östergren har tänkt om. Nästa bil ska absolut bli en bränslesnål och miljövänlig mellanklassare med dieselmotor – dessutom välutrustad och med hög säkerhet.
»Och gärna rolig att köra«, tillägger Cecilia Ringvall-Östergren. »BMW:n är kul att sätta sig i på morgonen. Efter en vecka känns det allt lite ’surt’ att behöva lämna tillbaka den …«

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.