It-chefen: ”Jag jobbar smartare nu än i början av pandemin”

I början av pandemin jobbade it-chefen Daniel Meurk Demerud fem, sex timmar mer än vanligt i veckan, men nu har antalet timmar gått ner.

Karriär
Publicerad
Daniel Meurk Demerud, Locum

Som chef för it- och digitaliseringsenheten på Locum i Stockholm fick Daniel Meurk Demerud mycket att göra när företagets medarbetare skulle börja jobba hemma.

”Antalet ärenden ökade markant. Med uppemot 25 procent. Dels för att folk hade problem med den digitala tekniken, men också för att de satt ensamma och inte kunde fråga en kollega utan i stället la ett ärende till helpdesk”, berättar han.

På Locum arbetar cirka 300 personer med att förvalta och utveckla vårdfastigheter. De var bland annat med och byggde upp Älvsjö sjukhus som enbart skulle vårda covid-19-patienter.

”En framgångsfaktor i min grupp har varit att vi redan använt Microsoft Teams i mer än ett år. Så vi var relativt vana vid verktyget, och använde långt fler funktioner än bara mötesmöjligheten.”

Men pandemin ställde nya krav. De behövde steppa upp och stötta verksamheten. Utbilda i Teams och andra digitala verktyg.

Samtidigt, när han tillträdde som chef i mars rullade enheten omkring sin egen planering på en whiteboardtavla med post-it-lappar. Det blev ett av hans första beslut att ta. Skulle de köra hela planeringen digitalt? Han fick rådet: ”Om inte nu, så när?”

Den digitala resan sköt i höjden. Fler och fler digitala verktyg kom till. Bland annat fick Kanban-tavlor, ett schemaläggningssystem, ersätta post-it-lapparna.

”Nu kan vi sitta var som helst i världen och jobba”, säger Daniel Meurk Demerud.

Bättre planering och bättre verktyg gav också ett minskat behov av täta avstämningar.

”Jag fick en liten aha-upplevelse. Jag kom på mig själv med att ägna mig åt micro management. Och jag började ifrågasätta mitt ledarskap. Är jag en bra chef, har jag koll på vad min personal gör, vad säger jag om min chef frågar? Det var så lustigt att jag fick sådana tankar. Bara för att jag sitter bakom axeln på dem i vanliga fall innebär det inte att jag ser vad de gör. Jag landade i att jag litar på mina medarbetare. Jag vet att de gör sitt bästa och ser det i våra möten kring deras utveckling.”

Från och med andra vågen i höstas jobbar hela hans team hemifrån.

”Jag använder mig av dagarna bättre. Kan ta en timme mitt på dagen och gå en promenad. Och sitter kanske en timme längre på kvällen. Men i stort jobbar jag inte fler timmar längre, däremot lite smartare.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.