Chef Weekly med Calle Fleur: ”Så saboterar du bäst en organisation från insidan”
chef weekly Nytt år, nya möjligheter. Välkommen till utgåva 19 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.
Ökad oro i chefsleden
Står framför bokhyllan och fingrar på Harvard Business Review-artikelsamlingen ”On Managing in a Downturn”, som jag inhandlade förra gången det barkade mot lågkonjunktur men aldrig fann mig nödgad att läsa (detta utspelade sig på den välsignade tid då det räckte att någon riksbankschef sänkte räntan till under 0 för att alla problem skulle försvinna). 10 texter, vissa med hoppingivande titlar som ”Hur du överlever en recession och blomstrar efteråt”. Andra något mindre peppiga, som ”Nedskärningar som inte förgör ditt företag”.
I fredags morse klockade inflationen in på tvåsiffrigt – 10,2 procent! – för första gången sedan juni 1991. Då var jag 9 år gammal. Men skramlet om räntehöjningar, energikris och krigsupptrappning har pågått länge nu.
Dagens Industri har pratat med chefsorganisationen Ledarnas chefsrådgivare Ida Wanngård. Hon ser tydliga tecken på att chefsoron sprider sig, både hos medarbetare och cheferna själva: ”Ett råd, även om det är lättare sagt än gjort, är att behålla lugnet. Du är chef av en anledning. Nu spelar ledarskap roll på riktigt, det är alltså läge att plocka fram rodret att leda.”
Hur är du som chef ett bra stöd för dina medarbetare? Missa inte Chefs artikel – här samlar vi konkreta tips från bland andra HR- och ledarskapsexperten Siri Wikander.
Men vad oroar egentligen cheferna mest?
När vi frågade våra drygt 134 000 följare på Linkedin hur de ser på 2023 kommer de oroliga ekonomiska tiderna bara på en god andraplats. ”Rekrytera rätt” ligger fortfarande högst på chefernas agendor (42 procent av cirka 1 600 svar). Trots lågkonjunkturen – eller kanske just därför?
Kravlöst arbetsliv viktigare för unga
På tal om rekrytering: I en spaning konstaterar Kairos Future att trenden 2023 är ”att vara”, inte ”att göra”. 1995 svarade 32 procent av unga ”viktigt” på frågan ”Hur viktigt är det för dig att känna mindre krav på dig i livet?”. 2019 hade andelen ökat till 58 procent. Förra veckan publicerade Dagens Nyheter en omtalad artikel om Kajsa, Tomas och Adrian som alla har valt flexibla arbetstider och deltidsanställning framför övertid och utmattning. Kruxet? Gemensamt för alla tre är att de jobbar inom branscher där de enkelt kan leva på en deltidslön. Få förunnat, dessvärre.
4 epokgörande trender 2023
Förra veckan tipsade jag om Chefs trendspaning inför det nya året (länk här för dig som missade). På Fast Company listar David Rock, killen som myntade begreppet neuroledarskap och skrev klassikern ”Your brain at work”, de 4 mest epokgörande trenderna som kommer att forma våra arbetsliv 2023.
En snabb sammanfattning för dig som har bättre saker för dig än att läsa och/eller skriva slängiga spaningar på nätet (det är ju mitt jobb):
1. Farväl, toxiska arbetsplats. Ledare kommer att behöva bli allt mer proaktiva gällande medarbetarnas fysiska och psykiska hälsa.
2. Accelererande innovation. Tuffa tider frestar oss att gå in i våra skal och vänta ut stormen. Gör inte det! Nu är behovet större än någonsin av modiga, utmanande ledare som uppmuntrar till kreativt idéskapande. Psykologisk trygghet är avgörande för att lyckas.
3. Länge leve neurodiversitet. Våra hjärnor är unika. Moderna organisationer behöver förstå och respektera medarbetarnas kognitiva olikheter. Nyckeln är att erbjuda olika format för processer som tidigare varit lika för alla. Onboarding, till exempel.
4. Hej, kollektiva posttrauma. Vi återhämtar oss fortfarande från det kollektiva trauma som pandemin, kriget och stöket i omvärlden har orsakat. I en sådan fas reagerar vi olika starkt, och ibland irrationellt, på situationer vi upplever som hotfulla. Som ledare behöver vi vara medvetna om detta – och upskilla oss inom konsten att hantera traumatiska upplevelser.
Slutet på en era?
I måndags meddelades att den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn stänger igen. Så kallad ”fine dining”, en otroligt dyr och personalintensiv verksamhet som endast verkar kunna utföras genom att fjuniga arbetsnarkomaner vrålar på varandra och bränner obetalda praktikanter med stekpannor (okej, något överdrivet) har nått vägs ände, berättar René Redzepi, den trestjärniga krogens grundare och fixstjärna, för New York Times. Den allra högsta nivån av kokkonst, med sina långa arbetspass och “intensiva” arbetskultur har blivit ohållbar, menar Redzepi.
När jag själv åt lunch på Noma, alldeles nyligen faktiskt, såg jag inget av den toxiska arbetsmiljö vi har vant oss vid i populärkulturella skildringar som (höstens bästa) tv-serie ”The Bear”. René Redzepi stod och myste bredvid en armé av kockar som koncentrerat förberedde serveringar av renhjärna (!) och andra läckerheter. Kanske berodde det på att han har lagt oerhörd kraft och tankemöda på att transformera kulturen på sin restaurang.
I essän ”Culture of the kitchen” från 2015 konstaterar Redzepi att han varit en mobbare under större delen av sin karriär: ”I’ve yelled and pushed people. I’ve been a terrible boss at times”, skriver han bland annat. Texten är en vildsint uppgörelse med honom själv och en lektion i Nomas ambitiösa förändringsarbete. Rekommenderad ledarskapsläsning för alla!
Manual för kontorssabotörer
Avslutningsvis, ett roligt lästips: FedEx-chefen Roel Staes har grävt fram CIA:s handbok från 1944 i konsten att bäst sabotera en fientlig organisation från insidan.
4 exempel – vågar jag gissa att vissa beteenden går att känna igen på en och annan modern arbetsplats?
- Återvänd till, och ifrågasätt, tidigare fattade beslut. Ofta.
- Tillåt aldrig genvägar som kan snabba på beslut.
- Tillsätt kommittér för alla frågor – gärna med minst 5 deltagare.
- Kräv perfektion i alla moment.
Ha en fortsatt fin helg! Vi hörs nästa vecka!
Hälsningar Calle
Veckans bild
”Ey yo jag rullar upp som Sisyfos”
Att göra tidning är inte olikt det Daniel Adams-Ray rappar om: Vi spånar, pratar, skriver, fotar, formger – och så fort det är färdigt börjar vi om från början igen. Här en bild på redaktionens tidningsvägg, bara timmar efter att den färdiga pdf:en skickats till tryckeriet.
Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se
Röster om Chef Weekly
”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”
”Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”
”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”
”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”
”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”
”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”
Vad tyckte du om Chef Weekly?
Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.