Snösmockor, korruption i fotbollsvärlden, ojämlika börsbolag, uppsägningar, provocerande gurus, sömnproblem och hybrida arbetslivet
Chef weekly Välkommen till utgåva 14 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.
Deppig utveckling i börsbolagens ledningar
Veckans mest omtalade släpp stod stiftelsen Allbright för. Deras rapport, som varje år mäter andelen kvinnor i börsbolagens ledningar, brukar bjuda på viktig men deppig läsning. I år blev inget undantag, eftersom vi kan konstatera att det har skett noll (0) procents ökning av kvinnor i ledande positioner.
”Årets rapport visar ovanligt alarmerande siffror. Senaste årtiondet har kvinnorna i börsbolagens ledningar ökat med någon procentenhet per år, även under pandemi och lågkonjunktur. Men nu har vi nått ett stopp”, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright, till Chef.
Och det blir värre. Under fjolåret har var fjärde kvinna lämnat rollen som vd, jämfört med 14 procent vd-män. Samtliga avgående vd-kvinnor har dessutom ersatts av män. Lösningen? Amanda Lundeteg menar att vd:ar behöver sätta mål, höja de interna kraven och börja mäta. Nu!
Från ”Hiring” till ”Firing”
Affärstidningarna fortsätter att rapportera om nedskärningar i de personalintensiva tillväxtbolagen. Än så länge verkar frågan inte beröra alltför många, i alla fall inte cheferna som följer Chef på Linkedin (närmare 1800 svar). Frågan är förstås hur den stundande lågkonjunkturen kommer att förändra den saken.
Under de goda åren har vi fått läsa om hur tillväxtbolagen har tillsatt stora avdelningar med välbetalda ”talent aquisition managers” som har dammsugit marknaden på nya förmågor. Nu måste dessa funktioner istället ägna sin tid åt att säga upp folk, något de varken har erfarenhet av eller utbildning i. Vilka risker finns med detta?
Chef ringde upp Filip Strömbäck, grundare av matchningsplattformen Exparang, och hr-experten Siri Wikander, för att få svar på vad som ska hända med alla dessa rekryterare?
Män som inte hatar att bli förblindade av häftig teknik
Bakom varje uppblåst techbolag finns en man (ja, oftast) som har förblindats av häftig teknik (AI! Metaverse!), snarare än själva problemet som tekniken ska lösa. När tillväxtbolagen nu skakar i sina grundfundament har vi vaknat upp till en ny verklighet där kundernas behov behöver sättas först. Det skriver Niklas Laninge, beteendepsykolog och författare, i en högintressant gästkrönika på Chef.se där han gör upp med vad han kallar ”lösningism”– som vi kan hitta överallt omkring oss. Missa inte!
Engagerande ”skitsnack”
Veckans i särklass mest engagerande artikel på Chef.se är en 3 år gammal intervju med ledarskapsgurun Robin Sharma. Han förespråkar att chefer ska gå upp klockan 05 – och träna stenhårt – för att få mer gjort. Inlägget på Chefs Linkedin väckte starka känslor: ”Varför inte leta upp en guru som går upp kl 03 – då får ni ännu fler klick?”, frågar en läsare. ”Vilket skitsnack”, skriver en annan. ”Det här spär på kroppshetsen”, påstår en tredje. ”Glad om jag kommer upp överhuvudtaget”, konstaterar en högre chef (i det inlägg jag personligen relaterar mest till).
Ämnet sömn och sömnvanor är oerhört angeläget för Chefs läsare. I december publicerar vi därför en pinfärsk undersökning om hur chefer sover, full med sömntips från ledande experter. Jag vill inte spoila något redan nu – men det ser inte alls särskilt bra ut. Fortsättning följer!
Älskade, hatade hybrida arbetsliv
Snösmockan i veckan väckte liv i den gamla pandemilunken, i alla fall för oss på Chefakademin. Plötsligt satt vi där i måndags morse igen, 50 personer i ett digitalt stormöte, och fumlade med mikrofoner och suddiga bakgrundsfilter. När vi sedan öppnade anmälan till vårt nästa webbinarie, Hybridjobb – mixen som vinner I längden, såg vi svart på vitt hur många av oss som kämpar med att hitta rätt i det nya hybrida arbetslivet: Över 1 000 personer anmälde sig på mindre än ett dygn. I nästa Chefakademin Talks, 30 november kl 12, får du träffa Cecilia Eriksson som är hr-direktör på Tre, där kontoret fortfarande är i fokus och Anna-Karin Samuelson, personalchef för Ericsson i Sverige som har betydligt mer av hemarbete och distansjobb i mixen. Deltar gör också Leif Denti, ledarskaps- och innovationsforskare vid Göteborgs universitet.
Korruption från Östersund till Qatar
Så är fotbolls-VM igång till slut. Själv tvingades jag till krishantering i veckan då det visade sig att min yngsta son hejar på Saudiarabien (”cool flagga, snygg dräkt!”) – kanske inte den mest politiskt korrekta ståndpunkt man kan ha… Förra veckan skrev jag om den omtalade presskonferensen med Fifa-pampen Infantino. Ett mer närodlat exempel på korruption handlar om fotbollsklubben Östersunds FK. Journalisten Linda Hedenljung avslöjade den vindlande affären i Östersunds-Posten. Nu har hon samlat historien i reportageboken ”Faktura luft”. ”Hela härvan är förbluffande i sin skamlöshet”, skriver DN i sin recension. Årets julklapp för en chef, politiker eller tjänsteman nära dig.
Vi hörs nästa vecka!
Hälsningar Calle
Veckans bild
Digitalt väggmöte
Snökaoset i början av veckan tvingade oss att ställa om månadens mest analoga möte: Väggmötet, där sidorna i kommande nummer av Chef sätts upp och skärskådas på en, ja, vägg. På bilden syns Sofia, formgivare och Ulrika, redaktör. Och redaktionschef Cecilias skarpa rödpenna, förstås.
Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se
Röster om Chef Weekly
”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”
”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”
”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”
”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”
Vad tyckte du om Chef Weekly?
Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.
Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.