Chef Weekly med Calle Fleur: ”Jaha, det är väl bara att lägga ut coronahunden på Blocket”
chef weekly Välkommen till utgåva 35 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.
Slutet på en era?
Sorry, alla hybridarbetare där ute – nu är eran med distansarbete slutligen över. Jaha, det är väl bara att lägga ut coronahunden på Blocket och förpassa ”walk and talks” i vårsolen till ett avlägset, nästan surrealistiskt minne i bakhuvudet. I alla fall om man lyssnar på Sam Altman, Open AI:s vd och techvärldens i särklass största rockstjärna just nu. Det gigantiska distansexperimentet var ett stort misstag, menar Altman: Vi har inte tillräckligt bra teknik för att anamma arbetssättet fullt ut, och det hämmar kreativiteten – särskilt i arbetet med unga/luddiga produkter (läs: startups).
Förresten, på tal om Altman: Omni levererar en superintressant fördjupning om vår tids Bill Gates, hans ledarskap och livsverk ChatGPT, i 3 matiga delar. Rekommenderas varmt.
5 snabba puckar från veckan som gått
- Kommer ni ihåg visionen om mötesfria dagar? Det var en stor snackis innan ämnen som ”quiet quitting” och fyradagarsveckan tog över diskussionen i fikarummen. Snabbspolning till en ny Novus-undersökning, som konstaterar att 20 procent vill införa mötesfria dagar på jobbet för att möjliggöra tänkande och kreativt skapande. Medan 80 procent uppenbarligen är rätt nöjda med läget som det är.
- EU:s arbetsvillkorsdirektiv har lett till allt längre och knepigare anställningsavtal, som inte sällan behöver författas av arbetsrättsjurister, rapporterar Chefstidningen. ”Direktivet är bara too much”, suckar Birgitta Nyström, juridikprofessor vid Lunds universitet i en totalsågning: Direktivet är dåligt anpassat till svenska förhållanden då den svenska modellen har skapat en väl fungerande arbetsmarknad och tydliga ramar för anställningsformer.
- Trogna Chef Weekly-läsare minns att jag skrev om Linkedins 20-årsdag för någon månad sedan. Nu följer vi upp med en längre artikel om plattformens starka ställning. Linkedin-experten Pontus Roos konstaterar att det inte finns några riktiga utmanare till LinkedIn: ”Jag tror att det kommer inom några år, men jag vet inte från vilket håll. Att ha en sådan ohotad ställning i fråga om B2B och företags sociala medier är på gränsen till ohälsosamt. Det blir en särställning”, konstaterar han. ”Det här är bara början”, kontrar Lisa Gunnarsson, Norden-chef Linkedin. Läs mer här.
- Småspararfavoriten SBB:s aktie har åkt rakt ned i källaren i veckan, efter att den så kallade kreditratingen sänkts till skräpstatus. Omständigheterna var svåra redan när jag intervjuade den hårt pressade vd:n Ilija Batljan på Chefdagen i höstas, men sett i ljuset av den senaste veckans händelser måste den tiden upplevts som en semester på Bahamas. ”Många lockas av en färgstark ledare”, konstaterar Aftonbladet i en analys av varför så många aktiesparare dragits till den, i ärlighetens namn, rätt komplexa fastighetssektorn.
- Från landsfader till ”skitstövel”. Så beskrivs Putin, eller “farfar” som han ofta kallas av sina belackare, av Wagner-gruppens alltmer regimkritiske ledare Jevgenij Prigozjin. i ett minst sagt svavelosande tal i veckan: ”Vad ska vårt land, våra barn och våra barnbarn göra, och hur kan vi vinna det här kriget, om det visar sig att farfar är en jävla skitstövel?” Jag känner igen en missnöjd medarbetare när jag ser en.
Puh. Redo för semester än? Det verkar de flesta chefer vara – och de flesta satsar på en längre, sammanhängande ledighet, enligt Chefs fråga på LinkedIn. (ca 4 800 svar) Hur gör du?
Världspremiär på svensk mark
I onsdags var det premiär för megastjärnan och självutnämnda “workaholicen” Beyoncé Knowles världsturné i Stockholm. Inte illa! Jag testade, på skoj, att googla “Beyoncé leadership lessons” och fick, förstås, hur många träffar som helst. Min favorit? ”Beyoncé puts the B in Business school”.
Här kommer ett kondenserat urval:
1. Var autentisk. Beyoncé är vår kanske mest genuina megastjärna: Hon levererar på topp, med omsorg för detaljer, men vågar visa sprickor i fasaden (ett album om relationsproblemen med maken Jay-Z, till exempel).
2. Ta ställning i viktiga frågor. Beyoncé lyfte Black lives matter-rörelsen och offren från orkanen Katrina under sitt Superbowl-framträdande.
3. Fatta tuffa beslut. Beyoncé sparkade sin egen pappa som manager. Säger det mesta.
I’m with stupid
Avslutningsvis, ett tips: Sluta försöka ställa ”smarta” frågor – det riskerar bara att slå bakut och få dig att framstå som dummare än du redan är. Ett, på riktigt, smartare angreppssätt är att istället sätta en ära i att ställa riktigt dumma frågor, konstaterar The Atlantic i ett nyhetsbrev på ämnet. “Kan du förklara det här för mig som om jag inte kan någonting”, är ett bra exempel. Här finns flera artiklar som lockar till merläsning, bland annat om hur komplicerat språkbruk får dig att framstå som att du överkompenserar, och varför så många smarta människor är djupt olyckliga.
Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!
Hälsningar Calle
Veckans brev
Älskade omvärld
I veckan hade jag förmånen att trendspana för Ledarnas medlemsrådgivare, förhandlare och marknadsförare, och dela insikter om vad som är top of mind hos svenska chefer just nu. Kul!
Redaktionens val från Chef.se
RÖster om chef weekly
“Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”
“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”
“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”
“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”
“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”
“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”
”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”
”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”
”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”
Vad tyckte du om Chef Weekly?
Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.