Chef undersökning: Pendeln svänger – distansjobb begränsas  

Tillbaka till kontoret Krav på återgång till arbetsplatsen och inskränkning av möjligheterna till distansjobb är en tydlig trend i arbetslivet visar Chefs undersökning. Frågan väcker både känslor och het debatt.

Arbetsmiljö
Publicerad

Vad

En femtedel av cheferna i Chefs undersökning uppger att de själva eller arbetsgivaren planerar inskränkningar av distansarbetet framåt.

Nytta

Ett av de starkaste argumenten i debatten från kontorsförespråkarna är bristen på gemenskap när man inte ses fysiskt. Men bilden är tudelad.
Illustration: Anna Harvard

Över en fjärdedel (26 procent) av Sveriges chefer har fått sina möjligheter till distansarbete begränsade under det senaste året.

Det visar Chefs undersökning, som besvarats av nära 1 400 chefer.

En femtedel av cheferna uppger samtidigt att de själva eller arbetsgivaren planerar inskränkningar av distansarbetet framåt, enligt undersökningen. 

Frågan har debatterats hett den sista tiden och väckt starka känslor. 

Att stora arbetsgivare som Amazon, Ericsson och Pensionsmyndigheten gått tillbaka till striktare krav på kontorsnärvaro står redan klart, liksom att distansarbete inte alltid är det nya normala.

En färsk rapport från konsultfirman KPMG talar samma språk som Chefs undersökning. I KPMG-rapporten svarar hela 83 procent av cheferna att de föreställer sig en återgång till full kontorsnärvaro inom tre år.

Detta samtidigt som Riksrevisionen i sin uppmärksammade granskningsrapport om distansarbete för statliga anställda inte funnit några belägg för att distansjobb skulle påverka produktiviteten negativt.

En annan aspekt som lyfts fram i debatten är att möjlighet till distansarbete är viktigt för att attrahera arbetskraft och att motsatsen, krav på kontorsnärvaro, till och med skulle få många att tack nej till ett jobb.

Men vari ligger då lockelsen med appellen Tillbaka till kontoren (begreppet som på engelska kallas RTO – Return to Office)?

Ett av de starkaste argumenten i debatten från kontorsförespråkarna är bristen på gemenskap när man inte ses fysiskt.

Så även i Chefs undersökning.

När cheferna listar sina bästa argument för en ökad jobbnärvaro, hamnar förbättrad företagskultur och samhörighet i topp. Därefter följer bättre trivsel och arbetsmiljö.

En femtedel menar att ledarskapet underlättas när människor träffas ansikte mot ansikte, snarare än via digitala verktyg och på skärm.

Videokonferensföretaget Zoom, som under pandemin blev själva sinnebilden för det nya flexibla hybridarbetslivet, hör kanske lite förvånande också till dem som stramat åt möjligheterna till distansjobb. 

”Vår sammanhållning har blivit mycket bättre sedan vi återgått till kontoret till hundra procent. Min arbetsmiljö och arbetsbelastning har minskat och jag kan vara en mer närvarande chef”, är en röst ur undersökningen.

”Utveckling sker till stor del genom att kolleger delar med sig av sina kunskaper. Det sker ofta informellt, exempelvis i möten vid kaffemaskinen med kolleger som du inte jobbar med dagligen. Därför är det viktigt att sätta krav på fysisk jobbnärvaro”, menar en annan chef.

”Det är inte individerna som skapar ett team, det är relationerna! Det är mycket enklare att skapa bra relationer om man träffas fysiskt”, är ytterligare en röst i Chefs enkät.

Men bilden är tudelad.

Trots att pendeln alltså svängt mot ökad kontorsnärvaro på många håll, står det klart att hemifrånjobb åtminstone någon dag per vecka är en mycket utbredd arbetsform som ligger många chefer varmt om hjärtat. 

Hela 80 procent uppger att möjligheten till distansarbete är viktig för dem. Att bättre få ihop ”livspusslet” toppar chefslistan över hemifrånarbetets fördelar. En femtedel skulle söka annat jobb om den möjligheten begränsades eller försvann.

Noterbart är också att en stor majoritet av cheferna bedömer att medarbetarna är negativt inställda till krav på ökad fysisk jobbnärvaro.

”Upplever sämre fokus och prestation på plats på kontoret än hemma. Ökad stress för att få ihop livet”, säger en av cheferna, en upplevelse som tycks delas av åtskilliga fler.

”I min värld så är skärpta krav på jobbnärvaro ett utfall av chefer som inte har tillit till sina medarbetare”, är en annan röst.

”Krav på kontorsnärvaro är omodernt i en digital tid. Bättre att utvecklas med hjälp av digitala verktyg. Pendling skapar stress och sjukdomar. Mycket av arbetstid med fysisk närvaro går åt till onödiga möten, snicksnack och maskande”, heter det också bland cheferna i Chefs undersökning.

Tydligt är att frågan väcker ambivalens.

Hur ska man egentligen förhålla sig till de olika buden kring arbetslivets var, när och hur? Hur finna den rätta balansen mellan flexigt hybridjobb och kontor? Kommer jag att framstå som gammaldags om jag ”tvingar” personalen till jobbet? 

En av cheferna säger:

”Här märker jag att det blir många olika tankar och känslor.”

Diskussionen lär fortsätta.

Grafik och illustrationer: Anna Harvard

Om undersökningen: Webbaserad undersökning utförd av Chef i november 2024, med 1 372 svar. Av respondenterna är 70 procent kvinnor och 30 procent män. 35 procent är chefer på lednings- eller stabsnivå, 36 procent mellanchefer och 17 procent gruppchefer eller motsvarande. Sex procent är i åldersgruppen 30–40 år, 29 procent 41–50 år, 51 procent 51–60 år och 14 procent över 60 år gamla.

Fler röster ur Chefs undersökning om distansjobb kontra kontorsnärvaro

”Vi glömmer perspektivet att hemarbete är den nya kvinnofällan samt att de som jobbar mycket hemifrån faktiskt inte har så bra psykosocialt mående, utan att de förstår vad det beror på.”

”Engagerade medarbetare som gillar sitt jobb vill gärna jobba på kontoret. Övriga vill jobba hemifrån så mycket som möjligt.”

”Informell kompetensutveckling, genom spontant lärande genom samtal, reflektioner och interagerande ökar vid arbete på plats.”

”Produktiviteten går ner på kontoret eftersom det är aktivitetsbaserat och det finns för få platser. Det slutar med att folk behöver jobba mitt ute i lokalen, fikarum med mera.”

”Det skiljer sig förstås stort men alla blir inte effektiva hemma. Att dessutom försöka kontakta någon som arbetar hemifrån men som inte svarar är ju faktiskt frustrerande.”

”Har man ett jobb som kan göras var som helst så tycker jag att det är ok att alla som önskar jobba på distans får göra det. Alla är olika och behöver olika.”

”Det blir inte bra företagskultur om chefer är borta från jobbet. Det bildas lätt minichefer samt att miniraster lätt blir långlunch.” 

”Jag upplever att det är osäkra arbetsgivare och osäkra chefer med stort kontrollbehov, som önskar ökad fysisk närvaro på ett kontor. Framåtriktade och nytänkande arbetsgivare och chefer ser möjligheterna av distansanställd personal.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.