Calle Fleur: Länge leve självhjälp för chefer  

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Samuel Unéus

”Den åttonde vanan för väldigt effektiva personer: De spenderar inte all sin tid med att läsa om de sju goda vanorna för väldigt effektiva personer.”

Jag fnissar högt när jag läser det syrliga inlägget från Adam Grant, organisationspsykolog vid Wharton School, University of Pennsylvania, och en av världens främsta tänkare inom talangutveckling.

I sin hänvisning till managementklassikern The 7 habits of highly effective people sätter Grant fingret rätt på ett öppet sår i vår samtid: Vår outsinliga längtan efter, och behov av, självhjälp.

Jag befinner mig på Nordic Business Forum i Helsingfors, Europas största ledarskapskonferens med knappt 8 000 deltagare från 49 länder.

Adam Grant har just klivit ner från scenen efter att ha hållit ett glödande brandtal om hur du identifierar och polerar de råa diamanterna i din organisation.

Precis som de andra talarna på konferensen har han talat om modeorden för dagen: Vikten av psykologisk trygghet – och att chefer visar sig sårbara. 

”Svaga ledare förnekar sina svagheter och blir svagare. Starka ledare omfamnar sina svagheter och blir starkare”, konstaterar han till publikens jubel. 

”Chefer som vill lyckas i framtiden behöver ha ”meta-cognition”, alltså förmågan att hovra ovanför sig själva och vara genuint intresserade av att utforska sina egna beteenden: Varför blir jag irriterad? När blir jag rädd, hur agerar jag då?”

Senare samma vecka släpps Liv Strömquists tionde album Pythian pratar, en ”självhjälpsbok mot självhjälp” där serietecknaren med hjälp av filosofer och poeter diskuterar vårt samhälles rätt osunda besatthet av att blicka inåt. 

Men är det så konstigt?

Det ökande behovet av självreflektion är förstås kopplat till vår allt mer snurriga omvärld.

Och vår egen förmåga att hantera oförutsägbarhet har seglat upp som den viktigaste ledaregenskapen av dem alla. I alla fall om du frågar Brené Brown, författare till sex bestsellers om sårbarhet och mod (och en personlig favorit för mig).

När Brown intar scenen i Helsingfors målar hon upp en nattsvart bild av tillvaron.

Vi chefer har inte kommit över pandemin, menar hon. Vi är sönderstressade och känslomässigt frånkopplade oss själva.

Samtidigt tvingas vi förhålla oss till lågkonjunktur, krig och blixtsnabba förändringar på marknaden.

Därför behöver chefer som vill lyckas i framtiden ha ”meta-cognition”, alltså förmågan att hovra ovanför sig själva och vara genuint intresserade av att utforska sina egna beteenden: Varför blir jag irriterad, när blir jag rädd, hur agerar jag då?

Först när vi förstår det där kan vi bli så modiga och djärva som vi behöver vara. Först då kan vi agera.

”Vi är sönderstressade och känslomässigt frånkopplade oss själva.”

Det är lätt att raljera över självhjälpsindustrin, men självreflektion kräver hårt jobb.

Lyckligtvis bygger det inte på någon medfödd talang, eller ens intelligens. Det är en muskel som vi kan träna upp om vi bara skapar utrymme för själva träningen. 

Ganska hoppingivande, om du frågar mig!

Calle Fleur, chefredaktör Chef

Medalj till Årets modigaste chef

I början av oktober presenterade branschorganisationen Sveriges Tidskrifter de nominerade till Tidskriftsgalan, magasinens motsvarighet till Oscarsgalan. Glädjande nog nominerades Chef till Årets Grepp, för satsningen på Årets modigaste chef. Juryn skriver: ”Genom att vända sitt tjusiga arv ryggen och börja om i jakt på de bortglömda ledare just vår tid behöver, återvände Chef till värdet i sin journalistik. Apropå mod.”  Har du missat någon del i årets stora satsning? Du hittar alla intervjuer och reportage på chef.se/mod.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.