”Att sätta tydliga mål kräver mod”

Årets modigaste chef När sjukhusledningen beordrade minskning av inhyrd personal tog Martina Gårder, vårdenhetschef på S:t Görans sjukhus i Stockholm, dem på orden. Genom ett modigt förändringsarbete har hon lyckats skapa engagemang och vi-känsla – och få varenda hyrsjuksköterska att välja anställning i stället. Här är hennes berättelse.

Ledarskap
Text: Calle Fleur
Publicerad
Martina Gårder. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz. Illustration och grafik: Anna Harvard

”Som sjuksköterska har jag alltid velat jobba där det händer, där jag kan göra skillnad. Jag har jobbat med både vuxna och barn i livets början och slut – jag har sett mycket som jag bär med mig i mitt dagliga arbete. I dag är jag chef, men drivkraften är densamma.

Det är utmanande att vara chef i sjukvården, dagarna är hektiska och intensiva. Ofta finns inte tid för det som är viktigast. Folk går till jobbet, trycker på startknappen, går hem trötta och dränerade. Vi-känslan saknas. Jag har själv jobbat i en sådan miljö, så jag vet precis vad jag inte vill ha.

Genom att vara chef kan jag göra det på mitt sätt. Och om jag kan få ut min drivkraft genom mina medarbetare lyckas jag ju nå ut till så många fler patienter än om jag varit ensam.

Cale Fleur och Martina Gårder. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

När jag började på kliniken 2022 var det tydligt att personalen hade upplevt en frånvaro av ledarskap. Det fanns mycket inhyrd personal. Det var rörigt och gemenskapen var inte självklar. Visst fanns några eldsjälar, men drivet framåt saknades. Det ville jag förändra.

På neurologiska kliniken har vi svårt sjuka patienter med stort behov av omvårdnad. Det är ett tufft jobb, där personal valde att sluta för att de helt enkelt inte orkar. Framför allt gällde det sjuksköterskorna, eftersom de har så många alternativ.

Jag ville skapa en attraktionskraft i att jobba just här.

Jag började med att intervjua dem som hade varit här länge för att förstå vad de behövde.

Visst, pengar och schemat är viktigt, men det riktigt svåra är att skapa trivsel. Att göra arbetsmiljön hållbar och bygga en stolthet i varje individ så att de känner att det finns en mening i att vara just här.

martina gårder

Gör: Vårdenhetschef för tre slutenvårdsavdelningar samt öppenvård på neurologiska kliniken, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Martina Gårder har tre biträdande chefer, på kliniken finns totalt cirka 170 medarbetare. Intensivvårdssjuksköterska i grunden. Nominerad till Vårdförbundets pris Årets vårdchef 2023.

Ålder: 44 år.

Hyrsköterskor? Martina Gårder har uppmärksammats för sitt målinriktade arbete med att fasa ut inhyrda sjuksköterskor, så kallade hyrsköterskor, och i stället få dem att välja tillsvidareanställning. På senare år har flera regioner tagit krafttag för att minska andelen inhyrd personal i vården. Syftet är att sänka kostnaderna och minska beroendet av inhyrd personal. Vårdförbundet har dock uttryckt oro för att neddragningarna av inhyrd personal kommer att öka arbetsbelastningen för den fast anställda personalen.

När sjukhusledningen gick ut och sa att vi behövde minska inhyrningspersonalen blev det en vältajmad utmaning för mig. Jag bestämde mig för att ta mig dit och att det skulle göras tillsammans.

Inhyrda sjuksköterskor är ofta väldigt kompetenta. Jag tänkte aldrig att jag skulle ta bort någon, utan mitt mål var att anställa dem som verkligen ville vara här. Det var ett utmanande och obekvämt skifte. Du kan tänka dig hur nervösa och rädda personalen var för att stå utan kolleger. Tänk om ingen tar anställning?

”Vi har lyckats skapa en god arbetsmiljö med närvarande ledarskap, dit sjuksköterskor söker sig spontant. Det är tyvärr väldigt ovanligt i sjukvården.”

Jag kunde inte erbjuda bemanningssjuksköterskorna samma lön som anställda. Så det gällde att lyssna och förstå bakgrunden. Fundera på hur man kan jobba på nya sätt, våga förändra hur vi lägger våra scheman, hur vi vill jobba.

Jag införde till exempel reflektion i det dagliga arbetet genom att införa utcheckning varje dag.

Att sätta upp tydliga mål kräver mod – särskilt om man vågar vara sårbar som chef. Jag vågade ställa frågor och även ta emot svar, jag vågade vara öppen med vad jag kan och inte kan.

När jag vågade vara mänsklig inför gruppen öppnade personalen upp sig tillbaka.

martina gårder om:

Martina Gårder. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

… sitt etikkafé: ”Det är en ’pys­ventil’ där personalen träffas varje månad för att reflektera över olika etiska dilemman. Det kan vara 15 till 20 personer, och sjukhuskyrkan är alltid med. I första rundan delar man med sig av sina egna tankar. I nästa runda får man reflektera över vad någon annan har sagt. Jag kallar det ’Martina-metodiken’ (skratt). Vårdpersonal är med om så mycket. Mitt ansvar som chef är att se till att personalen inte tar med sig arbetet hem, inte känner sig dränerade eller går hem med en känsla av ångest. Reflektionstillfällena ska främja ett bättre arbetsklimat och utveckla oss tillsammans, vilket ger ringar på vattnet.”

… Pippi Långstrump: ”Jag är rak och tydlig, men jag har ett stort hjärta. Jag vill våga vara en chef med stor medmänsklighet. Vara lyhörd, nyfiken och samtidigt lite galen. Pippi är lite av en förebild. Hon är rolig, modig och stark. Pippi har inget facit för vad som är rätt eller fel – så vill jag också vara.”

Martina Gårder blev nominerad till Vårdförbundets pris Årets vårdchef 2023. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Som mellanchef var jag dessutom obekväm och modig i mina samtal med ledningen: Jag berättade vad kliniken verkligen behöver och vågade ifrågasätta gamla sanningar. Inhyrningspersonalen kostade ju massor.

För mig var det väldigt enkelt: Om jag tar bort denna enorma kostnad kan jag skapa nya arbetsroller. Vi har till exempel kunnat anställa en egen klinisk farmaceut som ser över patienternas läkemedel.

Dessutom köpte jag ett piano till kliniken. Musik är en viktig komponent i rehabilitering och behandling. Dessutom ger det trivsel – det sprider sig! Det händer att jag får spontanansökningar från personal som skriver: ’Hej, jag kan spela piano, jag har hört att ni har det.’

I dag är vi fullbemannade. Sedan oktober 2023 har vi inte haft en enda hyrsjuksköterska.

Vi har lyckats skapa en god arbetsmiljö med närvarande ledarskap, dit sjuksköterskor söker sig spontant. Det är tyvärr väldigt ovanligt i sjukvården. Personalen känner en stolthet över att jobba här. Det känns häftigt.”

Berättat för Calle Fleur.

Research: Nelly Franzén

årets modigaste chef

  • I över 25 år har Chef delat ut Årets Chef, Sveriges viktigaste ledarskapspris. Men det är tuffa tider nu. 2024 behöver vi göra något annat.
  • Därför tar vi upp kampen mot våra största samhällsproblem genom att lyfta de som har störst chans att lösa dem: Våra chefer och ledare.
  • Under 2024 kommer Chefs chefredaktör Calle Fleur bege sig på vägarna runtom i Sverige i jakt på Årets modigaste Chef. En chef som har genomfört en insats eller förändring som har påverkat en medarbetare, organisationen – eller kanske hela samhället.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.