Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.

Karriär
Publicerad
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef

I nya avsnittet av Chefs egen podd Chef Dilemma berättar hon öppet och ärligt om sitt ledarskap, sin egen oro och Arbetsförmedlingens läge framåt.

I december förra året tackade Maria Mindhammar ja till ett väldigt tufft uppdrag – att leda Arbetsförmedlingen genom en stor omställning och efter omfattande neddragningar.

Tre månader senare kom det en global pandemi.

”När jag tillsattes i december sa jag att vi hade ett exceptionellt läge. Och sedan kom corona… Arbetslösa som väller in i den mängden. Vi var i ett tufft läge redan innan dess”, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen i säsongspremiären av ledarskapspodden Chef Dilemma.

Det är en avspänd, öppen och ärlig generaldirektör vi får möta i ett samtal med Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Maria Mindhammar berättar om varför hon tackade ja till jobbet och vad hon har fokuserat på som chef under den stora reformeringen av organisationen, som föregicks av en het politisk strid.

Förutsättningarna har ändrats flera gånger. Att leda då måste vara svårt?

”Det håller jag helt med om. Man skulle vilja kunna visa riktningen 4-5 år framåt. Det kan inte vi idag. Men varje steg vi tar mot att bli en myndighet som man vill ha och efterfrågar, gör att den arenan vi är på, när vi kan tydliggöra vad vi verkligen är till för, gör det lättare att prata om vad vi ska fortsätta göra och vad vi är bra på. Och det visar vi att vi kan”, säger hon.

Maria Mindhammar beskriver sig i Chef Dilemma som en person som blir lugn i kris.

”Jag stänger ute och fokuserar och jobbar väldigt mycket i team runt omkring mig, och bollar. För jag vet inte alltid bäst. Jag är rätt så modig och fattar tuffa beslut på ofta alldeles för magert underlag. Men bättre att fatta ett beslut än att inte fatta ett beslut alls.”

Hon har inte heller några problem med att ändra sig.

”Jag tror det är väldigt viktigt att vara prestigelös. Jag brukar använda uttrycket ’ombestämma sig’. Det finns inte i Akademiens ordlista, men jag älskar det ordet. Man får besluta någonting, men så ser man att det inte blir bra när man får mer information, då gör man något annat. Inte att vara en vindflöjel, men att ha den prestigelösheten.”

Tappar man inte förtroende hos medarbetarna då?

”Tvärt om. Om du förklarar varför beslutet blev som det blev och varför du gör något annat. Du ska alltid vara beredd på att visa dig sårbar, att du är människa också. Det tycker jag bara höjer förtroendet, jag är stensäker på det.”

Men att vara lugn i kris, det kommer väl ut någonstans?

”Ja, det lät som att jag var lugn hela tiden, det var jag absolut inte. Jag var jättefrustrerad vid tillfällen och kände mig rätt liten ibland. Sedan blev jag rätt ensam också. Jag har min familj kvar i Göteborg och jag avstod väldigt många helger från att åka hem. Man skulle ju inte göra onödiga resor. Jag satt på mitt lilla hyresrum i Stockholm. Man träffade inte kamrater. Jag var ny generaldirektör och det var inga samlingar med andra generaldirektörer.”

”Jag var ledsen ibland också. Ledsen för hela landet. Det här är ju fruktansvärt! Orolig för min familj. Orolig för mina medarbetare. Hur mår de? Det fanns tusen frågor.”

”Men man måste sätta sig över allt det där. På något sätt måste man bara köra.”

Vilket är ditt största dilemma just nu?

”Just nu tycker jag det är den här balansen med att ha tillitsbaserad styrning – att släppa saker – och behovet att jag ska vara tydlig, fatta beslut snabbt och peka med hela handen. Där tycker jag det är en balansgång, för då blir inte delaktigheten lika stor.”

”Sedan jobbar jag hela tiden med det dilemmat att skapa och företräda framtidstro för mina medarbetare, att tro på den här myndigheten. Jag har absolut inga problem med det, och är otroligt trygg i att vi kommer att bestå och göra ett jättebra jobb och att regeringen kommer att ge oss förutsättningar för det. Jag är övertygad om det. Men jag kan inte heller förringa att vi är inne i en reformering.”

Vad är det för egenskaper hos dig som du har haft mest nytta av som generaldirektör på Arbetsförmedlingen?

”Fokuseringen på att röja hinder är en framgångsfaktor. Och att jag alltid har ambitionen att vara transparent och att lita på mina medarbetare. Jag är ingenting utan mina medarbetare, men de kan ha en annan generaldirektör. Den insikten är otroligt viktig. Då blir jag också prestationsinriktad – att prestera för mina medarbetares skull. Det triggar mig.”

Du pratar ofta om respekt för medarbetarna. Men hur visar man respekt för någon när man säger upp dem?

”Det gör du genom att se den personen som en människa. Du måste kunna väldigt mycket om mänskliga beteenden för att vara chef. Du måste kunna sätta dig in i hur den personen du har mitt emot dig troligtvis uppfattar saker och ting. Du måste visa din sårbarhet.”

Om någon hade sagt när du var ung att du skulle bli generaldirektör, vad hade du sagt då?

”Skojar du?! Aldrig! Jag hade skrattat åt att bli generaldirektör. Jag visste nog knappt vad det var. Jag hade inga ambitioner att vara chef. Jag utbildade mig till jurist och är domarutbildad.”

Lyssna på Chef Dilemma för att höra mer om hur Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tycker att det är det är att ha politiker som uppdragsgivare. Vilka viktiga förändringar ser hon på arbetsmarknaden nu – och vad ser mest hoppfullt ut? Vad gör henne arg och hur tänker hon innan hon tar sig an personalproblem?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden