3 frågor till chefen som dragit igång Omvända Draknästet

Ett gäng etablerade företagare kommer och pitchar sin verksamhet för ett tiotal ungdomar – som grillar toppcheferna med frågor. 30 augusti blir tredje gången gillt för Omvända Draknästet. Men hur funkar det – egentligen? Najat Abbas, verksamhetschef på The Good Talents, berättar mer.

Karriär
Publicerad
Najat Abbas.

Vad går Omvända Draknästet ut på?

”Vi vill vända på maktbalansen. Etablerade företagare kommer till vårt event och pitchar sina idéer till ungdomarna hos oss som pluggar vårt entreprenörsprogram Business Talents. Ungdomarna är låtsasinvesterare och har låtsaspengar som de får använda till idén de tror mest på. Det är oerhört nyttigt för båda parter. Vi har sett att frågorna som ställs ofta handlar om hållbarhet, social hållbarhet, mångfald och representation i näringslivet. De får lära sig hur man pitchar en idé och toppcheferna får vassa frågor att ta med sig tillbaka”, svarar Najat Abbas, verksamhetschef på The Good Talents.

Varför är det viktigt att genomföra eventet?

”Ungdomarna som pluggar Business Talent kommer från områden med socioekonomiska utmaningar. De har vanligtvis ingen möjlighet att möta vd:ar på stora företag. Nu ska de inte bara lyssna när andra föreläser, utan tvärtom. De unga kommer dessutom med perspektiv som många entreprenörer saknar. Syftet med Omvända Draknästet är just utbytet, och att lyfta våra ungdomars röster. Det finns många som är drivna och engagerade, med tankar och idéer på hur de vill göra samhället bättre. På det här sättet får de arbetslivserfarenhet, nätverk och idéer till att starta företag.”

Vad är det för typ av etablerade företagare som är med?

”Vi försöker blanda branscher. Vi har exempelvis haft företrädare från skönhetsbranschen, investering, ekonomi, och pr. Ofta är det företag som omsätter mer än 100 miljoner kronor.”

Business talents

Den två veckor långa utbildningen Business Talents ger ett tiotal ungdomar chansen att utveckla sin entreprenörsidé. Sedan tillkommer tre månaders betald praktik på ett av The Good Talents samarbetsföretag, där de är på företaget 80 procent av sin tid, och utvecklar sin idé 20 procent av tiden. Programmet utformas av The Good Talents tillsammans med Verdane och Deloitte.

Källa: Najat Abbas, The Good Talents

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.