13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst

Höstsäsongen närmar sig, och med den mängder av nya ledarskapsböcker. Chef gör ett svep över ny litteratur som du har nytta och nöje av som ledare.

Ledarskap
Publicerad
En bunt böcker på ett bord, plus en dator med chef.se

Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag, av Gisela Bäcklander (Natur & Kultur)
Minne, uppmärksamhet och planeringsförmåga är väsentliga tillgångar för mer skärpa i arbetsvardagen. Boken visar hur du maxar nyttan, och hur du kan använda mer än hjärnan för att tänka.

Välj din ålder, av John Mellkvist (Langenskiöld)
Hur ska jag få ett jobb när jag fyllt 50 år? Årets superkommunikatör 2019 John Mellkvist reder ut begreppen och gör en grundlig utforskning av synen på ålder.

Karriärhandboken, av Lisa Rosengren (Roos & Tegner)
En heltäckande guide för både dig som står och stampar i din nuvarande roll och vill gå vidare, och dig som av olika skäl är mellan jobb.

The art of leadership: normen för effektivitet och värdeskapande, av Christer Hanefalk och Ulf Lindberg (Ekerlids)
Vilken betydelse har framgångsrikt ledarskap och vad är vägen till framgång? En bibliografi över några av de genom tiderna mest betydande bidragen till vår kunskap om ledarskap, från bygget av Cheops-pyramiderna till dagens rymdfärder och infrastrukturprojekt.

Breven berättar – Ingvar Kamprads passionerade ledarskap på Ikea, av Staffan Jeppsson (Ekerlids)
En inblick i Ingvar Kamprads visionära idévärld, i form av hans egna brev och handfasta råd till Ikeas högsta ledning. Författaren var Kamprads personlige assistent under sex år.

Dold potential, av Mattias Axelson (Sanoma)
I dagens brutala utvecklingstempo måste företag och ledare ta vara på medarbetarnas nya idéer, även om de ligger utanför kärnverksamheten. Boken förklarar hur man gör.

 

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv, av Daniel Bodén och Michael Godhe (Nordic Acacemic Press)
Robotisering och artificiell intelligens är centrala i visionerna om framtidens arbetsliv. Våra liv kommer att förändras av utvecklingen, men går det att veta hur? Är visionerna rimliga, och går det att välja bort AI?

Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld, av David Epstein (Volante)
Författaren granskar hur världens ledande idrottsprofiler, konstnärer, artister, uppfinnare och forskare har nått sina framgångar. Generalisterna visar sig ha de bästa förutsättningarna inom alla samhällets områden, inte specialisterna. Innehåller provocerande argument för att vi borde kultivera och upphöja ineffektiviteten.

Medvetet ledarskap: att förändra en företagskultur, av Malcolm Wiberg (Ekerlids)
Efter många år som advokat erbjöds Malcolm Wiberg att ta över som vd på med drygt 140 medarbetare. Något som han vare sig hade erfarenhet av eller kompetens för. Fyra år senare blickade han ut över en organisation med en ändrad kultur, fungerande strukturer och en blomstrande ekonomi.

Leda andra: konkreta verktyg för att förändra arbetsbeteenden, av Christina Molnar och Leif Lund (Ekerlids)
Visar på ett enkelt och lättsamt sätt hur människors arbetsbeteenden kan påverkas. Med verktyg som hjälper dig som chef att effektivt leda andra i en föränderlig verksamhet.

Förtroende: företagets viktigaste kapital, av Kristina Jarring Lilja (Roos & Tegner)
Förtroende har utvecklats till att bli företagets viktigaste kapital och en av de starkaste faktorerna för framgångsrika företag. Boken visar hur man bygger förtroende och förvaltar det, men visar också hur enkelt förtroendekapitalet kan raseras om det inte vårdas på rätt sätt över tid.

Glöd eller levebröd – om konsten att hitta meningen med jobbet, av Linus Jonkman (Roos & Tegner)
En hyllning till människans inneboende drivkrafter, men också en påminnelse om människors behov av ett syfte. Boken förklarar varför verksamheter präglade av medmänsklighet och en stark kultur är mer framgångsrika än de som bara har en produkt.

Överlevnadsguide för enhetschefer, av Karin Skarin (Komlitt)
Om fiktiva enhetschefen Edit på Vackerberga äldreboende. Hur kan ledningen kliva in och hjälpa henne att bli den hjälte hon förtjänar att vara i det kommunala kaoset?

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.