annika_viklund_vattenfall
Annika Viklund, Vattenfall.

Annika Viklund: ”Blandning ökar vinsten”

Årets mångfaldschef. Annika Viklund har ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent och fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen. Hon får med sig med­arbetarna och chefer när hon visar att mångfald skapar kundnytta.

Du är ”diversion and inclusion officer” på Vattenfall. Vad innebär det?
”Det är en titel som ambulerar mellan oss i ledningen. Den som har den ska stödja och vidareutveckla de satsningar och den strategi som Vattenfall har när det gäller att implementera mångfald och inkludering i koncernen.

Det roliga med den här rollen är att alla i ledningen kan ha den utom personalchefen, eftersom vi ser mångfald som en affärsfråga.”

På vilket sätt är mångfald en affärsfråga?
”Tittar vi på våra kunder så representerar de en mångfald utan dess like. Bara att de språk våra kunder talar finns representerade i verksamheten är viktigt för att kunna ge service.

Vinnare på Chefgalan

Annika Viklund, senior vice president, Vattenfall Distri­bution, Vattenfall utsågs till Årets mångfaldschef på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”En bangbom-person som har åstadkommit konkret förändring i en ingenjörsdriven komplex och internationell samt mansdominerad bransch. Förebild och ambassadör inom och utom den organisation hon verkar, samt speglar samhället internt i företaget. Hon är långtifrån en ensaksperson och driver alla frågor samtidigt. Hon lever under devisen ‘Olikheter berikar – det är inte alltid lättare men det blir alltid bättre’.”

Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

Vi vet dessutom att homogena grupper lättare kör fast, men med mångfald får vi en mer prestigelös diskussion, vågar vara mer kreativa och utforskande och kan fundera på vilken typ av tjänster våra kunder vill ha. Blandning syns på nedersta raden.”

På några år har du lyckats öka andelen kvinnliga chefer från 18 till 50 procent och i ledningsgruppen är ni hälften kvinnor och tre olika nationaliteter. Hur lyckades du?
”Det har handlat om allt från att utannonsera samtliga chefstjänster till att låta kvinnor såväl som män vara synliga i vår organisation. Det gäller att jobba brett och aktivt, inte bara sitta och hoppas.

Men begreppet mångfald handlar inte bara om kön eller utländsk bakgrund utan om alla former av mångfald som könsidentitet, socioekonomisk bakgrund, utbildningsbakgrund eller ålder.”

Se en filmad intervju med Annika Viklund:

Priset delas ut av:

sodexo_300

Prisets syfte:

Prisets syfte är att lyfta fram goda exempel på chefer som i sitt ledarskap målmedvetet och strategiskt arbetat utifrån företagets värdegrund för att främja mångfald i bred bemärkelse på sin arbetsplats och utmanat normer.

Se finalisterna i de övriga kategorierna här

Relaterade artiklar

johanna-frelin_finalist
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
tarek_malak_finalist
Evenemang

Tarek Malak: ”Ikea försökte värva min personal”

Årets framtidschef. Från häktet till företagsvärlden. Tarek Malak lyckades vända en stökig ungdom till värdefulla erfarenheter. I dag engagerar han sig i lokalsamhället och bjuder hemlösa till sin restaurang på julafton.
monica_eckerdal_svenska_kyrkan
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.
amelia_adamo
Evenemang

Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor

Årets hederspris, Chefgalan. Näsa för affärer och mod att ta nya vägar gjorde henne till tidningsdrottning. Amelia Adamo skapade mediahistoria när hon vågade lyfta fram kvinnor, flickor och tanter.
cilla_benko-2
Evenemang

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, är Årets Chef 2017

Årets Chef 2017. Hon började inom företaget som 21-åring, i dag är hon chef över hela klabbet. Med ledord som förtroende, tydlighet och framåtanda har Sveriges Radios vd Cilla Benkö byggt ett public service-företag som står pall för den digitala utmaningen.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?