annika_viklund_vattenfall
Annika Viklund, Vattenfall.

Annika Viklund: ”Blandning ökar vinsten”

Årets mångfaldschef. Annika Viklund har ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent och fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen. Hon får med sig med­arbetarna och chefer när hon visar att mångfald skapar kundnytta.

Du är ”diversion and inclusion officer” på Vattenfall. Vad innebär det?
”Det är en titel som ambulerar mellan oss i ledningen. Den som har den ska stödja och vidareutveckla de satsningar och den strategi som Vattenfall har när det gäller att implementera mångfald och inkludering i koncernen.

Det roliga med den här rollen är att alla i ledningen kan ha den utom personalchefen, eftersom vi ser mångfald som en affärsfråga.”

På vilket sätt är mångfald en affärsfråga?
”Tittar vi på våra kunder så representerar de en mångfald utan dess like. Bara att de språk våra kunder talar finns representerade i verksamheten är viktigt för att kunna ge service.

Vinnare på Chefgalan

Annika Viklund, senior vice president, Vattenfall Distri­bution, Vattenfall utsågs till Årets mångfaldschef på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”En bangbom-person som har åstadkommit konkret förändring i en ingenjörsdriven komplex och internationell samt mansdominerad bransch. Förebild och ambassadör inom och utom den organisation hon verkar, samt speglar samhället internt i företaget. Hon är långtifrån en ensaksperson och driver alla frågor samtidigt. Hon lever under devisen ‘Olikheter berikar – det är inte alltid lättare men det blir alltid bättre’.”

Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

Vi vet dessutom att homogena grupper lättare kör fast, men med mångfald får vi en mer prestigelös diskussion, vågar vara mer kreativa och utforskande och kan fundera på vilken typ av tjänster våra kunder vill ha. Blandning syns på nedersta raden.”

På några år har du lyckats öka andelen kvinnliga chefer från 18 till 50 procent och i ledningsgruppen är ni hälften kvinnor och tre olika nationaliteter. Hur lyckades du?
”Det har handlat om allt från att utannonsera samtliga chefstjänster till att låta kvinnor såväl som män vara synliga i vår organisation. Det gäller att jobba brett och aktivt, inte bara sitta och hoppas.

Men begreppet mångfald handlar inte bara om kön eller utländsk bakgrund utan om alla former av mångfald som könsidentitet, socioekonomisk bakgrund, utbildningsbakgrund eller ålder.”

Se en filmad intervju med Annika Viklund:

Priset delas ut av:

sodexo_300

Prisets syfte:

Prisets syfte är att lyfta fram goda exempel på chefer som i sitt ledarskap målmedvetet och strategiskt arbetat utifrån företagets värdegrund för att främja mångfald i bred bemärkelse på sin arbetsplats och utmanat normer.

Se finalisterna i de övriga kategorierna här

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

johanna-frelin_finalist
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
tarek_malak_finalist
Evenemang

Tarek Malak: ”Ikea försökte värva min personal”

Årets framtidschef. Från häktet till företagsvärlden. Tarek Malak lyckades vända en stökig ungdom till värdefulla erfarenheter. I dag engagerar han sig i lokalsamhället och bjuder hemlösa till sin restaurang på julafton.
monica_eckerdal_svenska_kyrkan
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.
amelia_adamo
Evenemang

Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor

Årets hederspris, Chefgalan. Näsa för affärer och mod att ta nya vägar gjorde henne till tidningsdrottning. Amelia Adamo skapade mediahistoria när hon vågade lyfta fram kvinnor, flickor och tanter.
cilla_benko-2
Evenemang

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, är Årets Chef 2017

Årets Chef 2017. Hon började inom företaget som 21-åring, i dag är hon chef över hela klabbet. Med ledord som förtroende, tydlighet och framåtanda har Sveriges Radios vd Cilla Benkö byggt ett public service-företag som står pall för den digitala utmaningen.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden