Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.

Beslutsfattande
Publicerad

Stiftelsen Allbright, som jobbar för ett mer jämställt näringsliv, släpper årligen en rapport som avslöjar hur det ser ut i svenska börsbolag. Och det går framåt.

Antalet kvinnor som sitter på en vd-post i ett börsbolag har ökat med 65 procent, skriver SVT. Det är en effekt av att svenska bolag följt forskning som pekar åt att jämställdhet är bra för affären menar Allbrights vd Amanda Lundeteg.

”Det blir bättre lönsamhet, man har fattat att man behöver avspegla sina kunder. Men vi kanske inte helt ska utesluta metoo-effekten heller”, säger hon till SVT.

Även på andra håll inom bolagen tar allt fler kvinnor plats. I dag är 34 procent av styrelseledamöter i svenska börsbolag kvinnor och andelen som helt saknar kvinnor på styrelsepositioner har minskat till 25 procent.

Fortsätter utvecklingen i den här takten kan Anna vara det vanligaste namnet på en ledningsledamot redan 2026. I dag är Per det vanligaste namnet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden