annaiwarsson1

”Att möta dig själv innebär en risk”

Din bok ”Omval” handlar om att förnya sina löften till sig själv och sitt jobb. Varför skrev du boken?
”Jag har under lång tid arbetat med egna omval, både när det gäller mig själv och de arbetsplatser där jag har varit chef. Då höjs medvetandet om varför man engagerar sig i sitt uppdrag och sin organisation. Att göra sina egna medvetna val handlar om att skapa trygghet och få en känsla av kontroll, både i privatlivet och i sitt jobb. Vi behöver känna att vi kliver i rätt riktning, att det inte bara är tempot och farten som gör att vi flyter vidare. I takt med att prestationskraven ökar hjälper den här boken till med en sortering av vad som egentligen är viktigt.”

För en stressad mellanchef kan det framstå som lyx att hinna med ett omval. Hur ska jag hinna med det?
”Tiden är en svår faktor, men jag tror att modet är ännu svårare. Modet att möta dig själv innebär en risk, du får syn på saker som du förstår att du måste förändra. Kanske kan friskvårdstimmen vara en möjlighet att finna tid? Kanske kan du under en begränsad period ägna en timme om kvällen, tre dagar i veckan, under några veckors tid? Du kommer garanterat att ha igen det lite senare.”

LÄS OCKSÅ: Stressprofessorn: Fler chefer borde säga upp sig

Du valde själv att sluta vara generalsekreterare för Friskis & Svettis. Har du någon gång ångrat dina omval?
”Jag har aldrig tänkt på att jag skulle ha gjort det. Det slog mig i vintras att det har gått tio år sedan jag medvetet började jobba med omval i hela mitt liv. Det tillförde fler dimensioner till mina omval, tidigare utgick jag mer från min karriär. Många omval har inte lett till så stora förändringar som att avsluta ett uppdrag, utan till mindre men viktiga beslut för mig personligen.”

 

Relaterade artiklar

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas mångmiljardprojekt

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Cecilia Beck Friis, vd för Hemnet
Beslutsfattande

Veckans dilemma: ”Jag vet saker de andra i min ledningsgrupp inte vet – hur ska jag göra?”

Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.
Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Beslutsfattande

Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.