”Våga hoppa på saker du inte tänkt dig”

Allison Kirkby har alltid försökt att vara öppen för nya utmaningar och säger hellre ja än nej. Senast till uppdraget som vd för Tele2.

Karriär
Text:
Publicerad
Allison Kirkby.

Någon karriärplan har hon egentligen aldrig haft, men det är ändå tydligt vad som har påverkat Allison Kirkbys val i livet:

”Min pappa dog hastigt i en hjärntumör när jag var ung. Jag blev påmind om hur snabbt livet kan förändras och bestämde mig för att jag vill hinna åstadkomma så mycket som möjligt”, berättar hon och tillägger:

”Dessutom tänker jag att jag vill göra saker som min pappa hade varit stolt över.”

Allison Kirkby växte upp i Glasgow, Skottland, med föräldrar som båda arbetade på fabrik.

Hennes gudmor var ballerina och läkare och återvände från långresor med spännande berättelser. Hos Allison tände det en dröm om att arbeta internationellt och få chansen att uppleva en annan värld.

Hon började med att bygga en karriär i det brittiska näringslivet. Nyckeln var de 20 åren på multinationella dagligvarujätten Procter and Gamble som såg hennes potential. Vartannat år fick hon nya utmaningar på olika positioner i företaget.

”Jag har alltid haft som mål att leverera mer än det som förväntas av mig och tror mycket på 360-gradig feedback för att lära och förbättra. Jag har regelbundet sökt ärlig kritik från min omgivning, på alla nivåer och frågat: ’Vad kan jag göra bättre?’ Om man tar in det och inte reagerar känslomässigt på vad omgivningen säger kan man utvecklas mycket”, säger hon.

Allison Kirkby har försökt vara flexibel. En karriär blir sällan som man har planerat. Plötsligt behöver en chefstjänst tillsättas någonstans där du inte alls hade tänkt dig en framtid.

”I mitten av 1990-talet var jag tillräckligt modig att acceptera ett erbjudande om att bli finansdirektör på Procter and Gambles Balkan-huvudkontor i Rumänien. Det var definitivt utanför min bekvämlighetszon. Samma sak när jag fick en tjänst som krävde att jag skulle vara i Cincinnati i USA i treveckorsperioder när jag just hade blivit mamma för andra gången”, konstaterar hon.

Men hon har också lärt sig att man inte alltid ska säga ja.

En gång lockades hon av ett erbjudande från ett företag som hon vantrivdes i.

”Jag förblindades av bra lön och fin titel. Jag lärde mig då att man måste sätta sig in i företaget så att man delar samma värderingar. Innan man hoppar på något som låter fantastiskt ska man försöka göra sin egen due diligence, en företagsbesiktning”, säger Allison Kirkby.

En annan lärdom är vikten av att hålla sig så nära företagets affär som möjligt, för att förstå den och hur man kan bidra till att utveckla lönsamheten vidare.

När hon varit understimulerad har hon sökt utmaningarna utanför jobbet i stället, bland annat genom att cykla från Nicaragua till Panama och från Vietnam till Kambodja.

”Jag är en tävlingsmänniska. Jag sätter alltid upp mål och om jag inte får tillräcklig stimulans på jobbet hittar jag andra arenor att få utlopp för dem”, säger Allison Kirkby.

Vad hon har upptäckt – både på cykeln och när hon tackade ja till vd-rollen på Tele2 – är att hon utvecklas som mest när hon vågar hoppa på saker som hon inte vet om hon kommer att klara.

”Har du en gång vågat släppa taget och insett att det inte är så farligt växer du och lär dig massor på vägen”, konstaterar hon.

Allison Kirkbys tre karriärtips

1 Anta utmaningar. Var öppen för att din karriär inte alltid blir som du har tänkt dig. När möjligheter uppstår: Säg ja.

2 Be om kritik. Det bästa sättet att utvecklas och förbereda sig för nästa steg är att be om ärlig kritik. Den kan ge ovärderlig information om vad du behöver jobba med.

3 Fundera över dina värderingar. De bör stämma överens med företaget du jobbar för, annars kommer du aldrig att brinna för ditt jobb.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden