allisonkirkby1
Allison Kirkby.

”Våga hoppa på saker du inte tänkt dig”

Allison Kirkby har alltid försökt att vara öppen för nya utmaningar och säger hellre ja än nej. Senast till uppdraget som vd för Tele2.

Någon karriärplan har hon egentligen aldrig haft, men det är ändå tydligt vad som har påverkat Allison Kirkbys val i livet:

”Min pappa dog hastigt i en hjärntumör när jag var ung. Jag blev påmind om hur snabbt livet kan förändras och bestämde mig för att jag vill hinna åstadkomma så mycket som möjligt”, berättar hon och tillägger:

”Dessutom tänker jag att jag vill göra saker som min pappa hade varit stolt över.”

Allison Kirkby växte upp i Glasgow, Skottland, med föräldrar som båda arbetade på fabrik.

Hennes gudmor var ballerina och läkare och återvände från långresor med spännande berättelser. Hos Allison tände det en dröm om att arbeta internationellt och få chansen att uppleva en annan värld.

Hon började med att bygga en karriär i det brittiska näringslivet. Nyckeln var de 20 åren på multinationella dagligvarujätten Procter and Gamble som såg hennes potential. Vartannat år fick hon nya utmaningar på olika positioner i företaget.

”Jag har alltid haft som mål att leverera mer än det som förväntas av mig och tror mycket på 360-gradig feedback för att lära och förbättra. Jag har regelbundet sökt ärlig kritik från min omgivning, på alla nivåer och frågat: ’Vad kan jag göra bättre?’ Om man tar in det och inte reagerar känslomässigt på vad omgivningen säger kan man utvecklas mycket”, säger hon.

Allison Kirkby har försökt vara flexibel. En karriär blir sällan som man har planerat. Plötsligt behöver en chefstjänst tillsättas någonstans där du inte alls hade tänkt dig en framtid.

”I mitten av 1990-talet var jag tillräckligt modig att acceptera ett erbjudande om att bli finansdirektör på Procter and Gambles Balkan-huvudkontor i Rumänien. Det var definitivt utanför min bekvämlighetszon. Samma sak när jag fick en tjänst som krävde att jag skulle vara i Cincinnati i USA i treveckorsperioder när jag just hade blivit mamma för andra gången”, konstaterar hon.

Men hon har också lärt sig att man inte alltid ska säga ja.

En gång lockades hon av ett erbjudande från ett företag som hon vantrivdes i.

”Jag förblindades av bra lön och fin titel. Jag lärde mig då att man måste sätta sig in i företaget så att man delar samma värderingar. Innan man hoppar på något som låter fantastiskt ska man försöka göra sin egen due diligence, en företagsbesiktning”, säger Allison Kirkby.

En annan lärdom är vikten av att hålla sig så nära företagets affär som möjligt, för att förstå den och hur man kan bidra till att utveckla lönsamheten vidare.

När hon varit understimulerad har hon sökt utmaningarna utanför jobbet i stället, bland annat genom att cykla från Nicaragua till Panama och från Vietnam till Kambodja.

”Jag är en tävlingsmänniska. Jag sätter alltid upp mål och om jag inte får tillräcklig stimulans på jobbet hittar jag andra arenor att få utlopp för dem”, säger Allison Kirkby.

Vad hon har upptäckt – både på cykeln och när hon tackade ja till vd-rollen på Tele2 – är att hon utvecklas som mest när hon vågar hoppa på saker som hon inte vet om hon kommer att klara.

”Har du en gång vågat släppa taget och insett att det inte är så farligt växer du och lär dig massor på vägen”, konstaterar hon.

Allison Kirkbys tre karriärtips

1 Anta utmaningar. Var öppen för att din karriär inte alltid blir som du har tänkt dig. När möjligheter uppstår: Säg ja.

2 Be om kritik. Det bästa sättet att utvecklas och förbereda sig för nästa steg är att be om ärlig kritik. Den kan ge ovärderlig information om vad du behöver jobba med.

3 Fundera över dina värderingar. De bör stämma överens med företaget du jobbar för, annars kommer du aldrig att brinna för ditt jobb.

Läs också: ”Skrota karriärplanen – låt lusten styra”

Läs också: Vanliga misstag på jobbintervjun – svara så här istället

Relaterade artiklar

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga HR-avdelningen vad som gäller kring tjänsten du blivit erbjuden.
intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.