Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 steg – så programmerar du din hjärna för succé

Låt dig inte styras av ditt undermedvetna. Här är tipsen för hur du kommer över beslutströtthet och tar dig vidare.

Hjärna och ljuspunkter

Vissa saker i livet är bortanför vår kontroll. Men ibland är det faktiskt vi själva som sätter krokben för oss. Vårt undermedvetna är fullproppat av regler, förbud och ”sanningar” som vi fått med oss sedan barnsben – ”skynda på, för det är ont om tid”, ”du måste alltid prestera på topp”, ”jobba hårt om du vill ta dig någonstans”, och så vidare.

För det mesta är vi omedvetna om denna inbäddade och dolda agenda, framhåller författaren och tankesätts-experten Debbie King i Fast Company.

Men för att må bra och jobba klokare behöver vi ibland utvärdera och uppdatera reglerna i vårt undermedvetna.

Här är frågorna du oftare behöver ställa dig när du känner dig frustrerad, nedtyngd och matt:

1. Varför väljer jag att känna så här?
Frågan markerar att känslor är ett val och härrör sig från dina tankar, vilket skapar en öppning till förändring.

2. Hur vill jag känna?
Markerar medvetenhet om att du har ett val. Vill du verkligen vara frustrerad? Om du föredrar att vara lugn, klartänkt och fokuserad, försök se orsaken bakom dina negativa känslor och hur du kan säkerställa att de inte uppstår igen.

3. Vad skapar jag för mening av detta?
Hjälper dig att se dig själv som uttolkare av varje enskild situation. Att en av dina medarbetare säger upp sig skulle visserligen kunna betyda att du är en dålig ledare – men vad tjänar det till att tolka händelsen så?

4. Vad mer kan detta betyda?
Hjärnan är snabb med att föreställa sig värsta möjliga scenario för att du ska hinna förbereda dig för en eventuell kris. Men skräckscenariona visar sig ofta vara överdrivna eller fel. Försök föreställa dig en alternativ utveckling.

5. Tänk om jag visste vad jag skulle göra?
En bra frågeställning när du är överhopad med jobb, osäker och bekymrad. Intala dig att det faktiskt finns en lösning, och beordra din hjärna att hitta den. Du är mer kapabel att lösa problem än vad du kanske först inser.

6. När annars brukar jag känna så här?
Hjärnan utvecklar mönster för tankesätt, känslor och ageranden som kan leda till låsningar av typen ”jag duger inte” eller ”som chef måste jag alltid ha rätt.” Försök identifiera i vilka situationer de negativa känslorna uppstår. Det gör det lättare att försöka bryta dem.

7. Vad skulle mitt bästa jag göra?
En påminnelse om att du har ett val över hur du ter dig för omgivningen. Ditt bästa jag skulle kanske agera med lugn, pondus och elegans – tänk om du faktiskt gjorde så?!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden