Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.

1. Planering För att hemmajobbet i jul ska ge dig något behöver du organisera dig. Skapa listor och se till att din planering är realistisk. Du vill inte behöva sitta längre än du tänkt dig med jobbet, för det finns troligen mycket annat som pockar på din uppmärksamhet under julhelgen.

2. Arbetsuppgifter Som vanligt för hemmajobb gäller att fokusera på uppgifter som inte kräver din närvaro på kontoret. Grovplanera för året som kommer, förbered medarbetarsamtalen du ännu inte hunnit avverka och varför inte redan nu börja planera för luckor i schemat som kommer att uppstå under vabruari? Mer kreativa sysslor kan också passa bra att ägna sig åt utanför den vanliga kontorsmiljön.

3. Leda på distans Har du medarbetare som också jobbar hemma i jul? Se till att ni har koll på varandras scheman. För här gäller samma regler som annars – fritt fram att kontakta dem när de sagt att de jobbar, men låt inte hela deras ledighet såsas till av att du skickar sms i tid och otid. Och gör klart för dem att du inte heller kommer att vara tillgänglig vissa dagar. Ni förtjänar alla lite ledigt!

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

4. Kontakt med andra Ett vanligt problem vid hemarbete kan vara att man känner sig ensam. En del kanske firar jul med ungar runt benen, svärmor i gästrummet och släktingar på middag på löpande band – medan andra har själva helgdagarna vigda åt firande med släkt eller vänner och därefter njuter av julefriden på egen hand.

Vet du med dig att du kommer få du behov av att bolla idéer med en kollega – bestäm på förhand detta med någon som också jobbar hemifrån i jul. Ses på en lunch eller ta ett Facetime-möte? Möjligheterna är många.

5. Produktivitet Behöver du argument för att din egen chef ska låta dig jobba hemma? Forskning från Stanford som Chef tidigare skrivit om visar att produktiviteten ökade med 13 procent hos medarbetare som fick jobba hemma nästan hur mycket de ville. Dessutom minskades personalomsättningen med 50 procent.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

6. Jämställdhetsfällan Även om hemmajobb ofta gör oss mer produktiva kan det också innebära en produktivitetsfälla. I alla fall enligt en tysk studie från i våras, som visade att kvinnor med hemmakontor lägger mer tid på barnomsorg i hemmet än andra. I juletider kanske inte heller steget till andra hemmasysslor är långt. Se därför till att dela upp hemarbetet på olika dagar om flera vuxna i familjen planerar att lösa jobbpusslet på detta sätt.

7. Dåligt samvete? Tänk så här: Du är på jobbet, och hemmet råkar vara ditt kontor just idag. Så ha inte dåligt samvete för att du inte kan göra saker i hemmet trots att du befinner dig där. Omgivningen kommer också att acceptera detta – men först måste du hitta rätt mindset själv och vara tydlig.

jobbahemifran-2

Läs också: 3 tips: Så jobbar du hemifrån – utan att tappa fokus

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
petrany
Hälsa

Checklista för december: Så hinner du jobba klart

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd för jobbårets sista månad.

moten-6
Personlig effektivitet

Därför blir det fler och fler möten på jobbet

Möten, möten, möten – när ska du egentligen hinna jobba? Nej, det är inte bara din känsla. Mötena på jobbet blir faktiskt allt fler, enligt en ny bok ”Liksom inuiter har många ord för snö finns det nu väldigt många ord för möten,” säger Malin Åkerström, professor i sociologi vid Lunds universitet och en av författarna.

mobilnotiser2
Arbetsmiljö

Forskning: Så kan pushnotiser ändra ditt minne

Stressad av mobilens ständiga notiser? Nu finns ännu en anledning att stänga av dem. De kan nämligen ändra sättet du minns saker på och påverka hur du uppfattar information – även om du ignorerar dem. Det visar ny forskning från Ohio University.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
deadline
Personlig effektivitet

5 tips: Få dina deadlines att jobba för dig

Att vi blir stressade av deadlines beror på flera olika faktorer. De kan vara utom vår egen kontroll, vi kanske är dåliga på att uppskatta hur mycket tid ett projekt ska ta – eller så sätter vi för få, men alltför slutgiltiga deadlines.