Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.

1. Planering För att hemmajobbet i jul ska ge dig något behöver du organisera dig. Skapa listor och se till att din planering är realistisk. Du vill inte behöva sitta längre än du tänkt dig med jobbet, för det finns troligen mycket annat som pockar på din uppmärksamhet under julhelgen.

2. Arbetsuppgifter Som vanligt för hemmajobb gäller att fokusera på uppgifter som inte kräver din närvaro på kontoret. Grovplanera för året som kommer, förbered medarbetarsamtalen du ännu inte hunnit avverka och varför inte redan nu börja planera för luckor i schemat som kommer att uppstå under vabruari? Mer kreativa sysslor kan också passa bra att ägna sig åt i luckan mellan höst och nystart.

3. Leda på distans Har du medarbetare som också jobbar hemma i jul? Se till att ni har koll på varandras scheman. För här gäller samma regler som annars – fritt fram att kontakta dem när de sagt att de jobbar, men låt inte hela deras ledighet såsas till av att du skickar sms i tid och otid. Och gör klart för dem att du inte heller kommer att vara tillgänglig vissa dagar. Ni förtjänar alla lite ledigt!

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

4. Kontakt med andra Ett vanligt problem vid hemarbete kan vara att man känner sig ensam. Vet du med dig att du kommer få du behov av att bolla idéer med en kollega – bestäm på förhand detta med någon som också jobbar hemifrån i jul. Ses på en utepromenad eller ta ett videomöte? Möjligheterna är många.

5. Produktivitet Behöver du argument för att din egen chef ska låta dig jobba hemma? Forskning från Stanford som Chef tidigare skrivit om visar att produktiviteten ökade med 13 procent hos medarbetare som fick jobba hemma nästan hur mycket de ville. Dessutom minskades personalomsättningen med 50 procent.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

6. Jämställdhetsfällan Även om hemmajobb ofta gör oss mer produktiva kan det också innebära en produktivitetsfälla. I juletider kanske inte heller steget till andra hemmasysslor är långt. Se därför till att dela upp hemarbetet på olika dagar om flera vuxna i familjen planerar att lösa jobbpusslet på detta sätt.

7. Dåligt samvete? Tänk så här: Du är på jobbet, och hemmet råkar vara ditt kontor just idag. Så ha inte dåligt samvete för att du inte kan göra saker i hemmet trots att du befinner dig där. Omgivningen kommer också att acceptera detta – men först måste du hitta rätt mindset själv och vara tydlig.

jobbahemifran-2

Läs också: 3 tips: Så jobbar du hemifrån – utan att tappa fokus

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Bok om brus och bild på författare.
Hälsa

5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

Vet du med dig att du fattar sämre beslut när du är stressad? Grattis, du har identifierat något av det brus som påverkar dig som chef. En ny bok lär dig att undvika ödesdigra misstag med hjälp av brusinventering.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

langsiktigamal
Personlig effektivitet

Så uppnår du långsiktiga mål: 7 mentala trick

Visste du att 92 procent inte uppnår sina mål? Var lugn. Genom att förstå psykologin bakom kan du förhindra att du blir en av dem.
Hjärna och ljuspunkter
Personlig effektivitet

7 steg – så programmerar du din hjärna för succé

Låt dig inte styras av ditt undermedvetna. Här är tipsen för hur du kommer över beslutströtthet och tar dig vidare.
Apor pausar
Personlig effektivitet

Så lång är den optimala jobbpausen

Tricket för att behålla ett högt fokus under din arbetsdag är att ta pauser. Men inte lite när som helst, utan du bör planera och schemalägga dem – och se till att de är exakt lagom långa. 
Med mikrovanor kan små förändringar skapa stora föränringar
Personlig effektivitet

Mikrovanor – små förändringar som ger maximal skillnad

Det bästa sättet att lyckas med en ny vana är att börja med extremt små förändringar, så kallade mikrovanor, menar den omtalade beteendegurun BJ Fogg.
Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
2021
Personlig effektivitet

Så får du den bästa nystarten 2021

Många av oss är slitna efter den höga nivå av alerthet som pandemin har tvingat oss till under lång tid. Så här gör du för att få nystarten du längtar efter.