Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.

1. Planering För att hemmajobbet i jul ska ge dig något behöver du organisera dig. Skapa listor och se till att din planering är realistisk. Du vill inte behöva sitta längre än du tänkt dig med jobbet, för det finns troligen mycket annat som pockar på din uppmärksamhet under julhelgen.

2. Arbetsuppgifter Som vanligt för hemmajobb gäller att fokusera på uppgifter som inte kräver din närvaro på kontoret. Grovplanera för året som kommer, förbered medarbetarsamtalen du ännu inte hunnit avverka och varför inte redan nu börja planera för luckor i schemat som kommer att uppstå under vabruari? Mer kreativa sysslor kan också passa bra att ägna sig åt utanför den vanliga kontorsmiljön.

3. Leda på distans Har du medarbetare som också jobbar hemma i jul? Se till att ni har koll på varandras scheman. För här gäller samma regler som annars – fritt fram att kontakta dem när de sagt att de jobbar, men låt inte hela deras ledighet såsas till av att du skickar sms i tid och otid. Och gör klart för dem att du inte heller kommer att vara tillgänglig vissa dagar. Ni förtjänar alla lite ledigt!

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

4. Kontakt med andra Ett vanligt problem vid hemarbete kan vara att man känner sig ensam. En del kanske firar jul med ungar runt benen, svärmor i gästrummet och släktingar på middag på löpande band – medan andra har själva helgdagarna vigda åt firande med släkt eller vänner och därefter njuter av julefriden på egen hand.

Vet du med dig att du kommer få du behov av att bolla idéer med en kollega – bestäm på förhand detta med någon som också jobbar hemifrån i jul. Ses på en lunch eller ta ett Facetime-möte? Möjligheterna är många.

5. Produktivitet Behöver du argument för att din egen chef ska låta dig jobba hemma? Forskning från Stanford som Chef tidigare skrivit om visar att produktiviteten ökade med 13 procent hos medarbetare som fick jobba hemma nästan hur mycket de ville. Dessutom minskades personalomsättningen med 50 procent.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

6. Jämställdhetsfällan Även om hemmajobb ofta gör oss mer produktiva kan det också innebära en produktivitetsfälla. I alla fall enligt en tysk studie från i våras, som visade att kvinnor med hemmakontor lägger mer tid på barnomsorg i hemmet än andra. I juletider kanske inte heller steget till andra hemmasysslor är långt. Se därför till att dela upp hemarbetet på olika dagar om flera vuxna i familjen planerar att lösa jobbpusslet på detta sätt.

7. Dåligt samvete? Tänk så här: Du är på jobbet, och hemmet råkar vara ditt kontor just idag. Så ha inte dåligt samvete för att du inte kan göra saker i hemmet trots att du befinner dig där. Omgivningen kommer också att acceptera detta – men först måste du hitta rätt mindset själv och vara tydlig.

jobbahemifran-2

Läs också: 3 tips: Så jobbar du hemifrån – utan att tappa fokus

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

sjalvledarskap-2
Personlig effektivitet

Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

För att självledarskap – en nödvändig ingrediens i distansarbetet – ska fungera krävs mer än ”bara” motivation. Tydlighet kring mål och förväntningar är av yttersta vikt, visar en färsk doktorsavhandling.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
jobbahemmamedbarn
Personlig effektivitet

Distansjobba när barnen är hemma – så lyckas du

Stökigt att jobba på distans när barnen inte kan vara i skolan? Psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips för att vårda och hålla igång jobbet – och relationerna.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
petrany
Hälsa

Checklista för december: Så hinner du jobba klart

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd för jobbårets sista månad.