larro

6 tips: Så byter du stad – och landar drömjobbet

Drömmer du om att flytta – inom Sverige eller utomlands? Då finns det några saker du bör tänka på när du ska landa ett nytt chefsjobb.

Chef har tidigare skrivit om att kvinnor har svårare att få jobb på en annan ort. Det är Stockholm universitet som tittat på frågan och kommit fram till kvinnor mer sällan än män i samma situation blir kallad till intervju.

Därför kanske det krävs extra förberedelser om du efter sommaren vill flytta till en annan ort i Sverige eller utomlands. Här är några tips från Forbes karriärcoach Ashley Stahl.

1) Slarva inte med din planering

Ge dig själv tid att lägga upp en plan för din flytt. Även om du vill flytta om först ett halvår/år kan det vara bra att skanna av jobbmarknaden redan nu. Frågor du bör ställa dig: Hur ser jobbmarknaden ut i din nya hemstad? Vilka potentiella arbetsgivare är extra intressanta?

2) Träna på din hisspitch

Oavsett om du vill ha ett liknande chefsjobb som du har idag eller vill byta riktning i karriären: Se till att du kan pitcha in dig själv. Vem är du, var kommer du ifrån och vad har du gjort tidigare? Kolla på klippet nedan om du vill ha tips på hur du lyckas med din hisspitch!

Läs också: Nu blev det enklare att få jobb utomlands

3) Gör din research

Ta reda så mycket du kan om din nya hemstad. Vilka stora industrier finns det? Vad är staden känd för? Det allra bästa är att besöka staden innan, helst flera gånger, för att du ska kunna få en känsla av hur det är att bo där.

4) Bygg upp ett nätverk

Är inte alltid lätt och tar ofta tid. Men du har säkert någon i ditt nuvarande nätverk som har kopplingar till din nya hemstad. Sprid (till exempel på Facebook/Linkedin) att du ska flytta och att du gärna vill komma i kontakt med människor som bor där. Oavsett om det leder till nya vänner eller jobbmöjligheter kommer det ge dig en bättre start som nyinflyttad.

5) Hitta din drömarbetsgivare

Linkedin är en utmärkt plattform att skanna vilka företag som finns i staden. När du väl hittat rätt: Följ företaget på sociala medier och håll koll när nya jobb dyker upp. Det bästa är att allt det här kan du göra på distans och något som kan påbörjas innan din flytt.

6) Var flexibel

I ett drömscenario får du jobb direkt. Men det kan också krävas att du får resa till den nya hemstaden ett par gånger innan du är i mål. Du kan givetvis flytta dit på vinst och förlust, men det kommer kännas mycket bättre att redan ha ett jobb när flyttlasset går. Därför krävs det att du är flexibel och inte låter dig bli nedslagen om du blir nobbad i en rekrytering. Det kommer alltid fler chanser!

Läs också: "Svenska chefer är heta utomlands"

Relaterade artiklar

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
lisensommarwebb
Karriär

Årets sommar­­pratare med chefs­profil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.
Karriär

Överkvalificerad? Nej, under­uppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.
Karriär

Charlotta tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.