larro

6 tips: Så byter du stad – och landar drömjobbet

Drömmer du om att flytta – inom Sverige eller utomlands? Då finns det några saker du bör tänka på när du ska landa ett nytt chefsjobb.

Chef har tidigare skrivit om att kvinnor har svårare att få jobb på en annan ort. Det är Stockholm universitet som tittat på frågan och kommit fram till kvinnor mer sällan än män i samma situation blir kallad till intervju.

Därför kanske det krävs extra förberedelser om du efter sommaren vill flytta till en annan ort i Sverige eller utomlands. Här är några tips från Forbes karriärcoach Ashley Stahl.

1) Slarva inte med din planering

Ge dig själv tid att lägga upp en plan för din flytt. Även om du vill flytta om först ett halvår/år kan det vara bra att skanna av jobbmarknaden redan nu. Frågor du bör ställa dig: Hur ser jobbmarknaden ut i din nya hemstad? Vilka potentiella arbetsgivare är extra intressanta?

2) Träna på din hisspitch

Oavsett om du vill ha ett liknande chefsjobb som du har idag eller vill byta riktning i karriären: Se till att du kan pitcha in dig själv. Vem är du, var kommer du ifrån och vad har du gjort tidigare? Kolla på klippet nedan om du vill ha tips på hur du lyckas med din hisspitch!

Läs också: Nu blev det enklare att få jobb utomlands

3) Gör din research

Ta reda så mycket du kan om din nya hemstad. Vilka stora industrier finns det? Vad är staden känd för? Det allra bästa är att besöka staden innan, helst flera gånger, för att du ska kunna få en känsla av hur det är att bo där.

4) Bygg upp ett nätverk

Är inte alltid lätt och tar ofta tid. Men du har säkert någon i ditt nuvarande nätverk som har kopplingar till din nya hemstad. Sprid (till exempel på Facebook/Linkedin) att du ska flytta och att du gärna vill komma i kontakt med människor som bor där. Oavsett om det leder till nya vänner eller jobbmöjligheter kommer det ge dig en bättre start som nyinflyttad.

5) Hitta din drömarbetsgivare

Linkedin är en utmärkt plattform att skanna vilka företag som finns i staden. När du väl hittat rätt: Följ företaget på sociala medier och håll koll när nya jobb dyker upp. Det bästa är att allt det här kan du göra på distans och något som kan påbörjas innan din flytt.

6) Var flexibel

I ett drömscenario får du jobb direkt. Men det kan också krävas att du får resa till den nya hemstaden ett par gånger innan du är i mål. Du kan givetvis flytta dit på vinst och förlust, men det kommer kännas mycket bättre att redan ha ett jobb när flyttlasset går. Därför krävs det att du är flexibel och inte låter dig bli nedslagen om du blir nobbad i en rekrytering. Det kommer alltid fler chanser!

Läs också: "Svenska chefer är heta utomlands"

Relaterade artiklar

sverigesbastaarbetsgivare
Karriär

Lista: De är Sveriges bästa arbetsgivare

Sveriges bästa arbetsgivare 2019 har utsetts av employer brandingföretaget Universum.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

humorintervju1
Karriär

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
bergochdalbana
Karriär

Så hanterar du känslostormarna när du söker jobb

Slits du mellan hopp och förtvivlan i dina försök att hitta ett nytt jobb? Drar processen ut på tiden? Så här hanterar du det.

Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
moocs
Karriär

Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Mitt i karriären och ingen tid för vidareutbildning? Med kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC:er, öppnas nya möjligheter till studier, var och när du vill – till exempel vid Stanford och Harvard University.