5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet
2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
Hur ser din plan ut för 2020? Efter en skön ledighet är det dags att gå tillbaka till jobbet – och det går faktiskt att göra comeback med stil. Petra Brask är expert i personlig effektivitet och kommer här med konkreta tips för hur du ska göra.
1) Så ska du hantera mejlkorgen
Om du inte har gjort regler för lågt prioriterade mejl eller har den senaste versionen av ditt mejlprogram som automatiskt sorterar upp dessa, börja med att skapa regler för sådana, så att de automatiskt sorteras bort.
Du kan också ha en mapp för alla kopia-mejl, så att du kan skumma igenom dessa separat. Kom ihåg att när du sätter någon på kopia betyder det ”för information”. Alltså inte att vederbörande förväntas agera på det.
- Sortera mejlkorgen efter GSK-metoden; göra, spara, kasta
Göra: Mejl som tar upp till två minuter att agera på finns ingen anledning att sätta upp på en att göra-lista – Gör det NU. Mejl som tar längre tid kan flaggas och kategoriseras så att du vet vad det är för typ av uppgift, exempelvis
1) Högsta prio
2) Följa upp
3) Fixa (uppgifter som tar upp till 20 minuter)
4) Projekt (uppgifter som tar mer än 20 minuter)
5) Läsa
Spara: Nytt år är lika med ny struktur; både den gemensamma och den egna. Se till att du har så få mappar som möjligt och använd sökfunktionen till fullo. Många av mina kursdeltagare skapar en ny mapp för året som de döper till ”Sparat 2020” och där lägger de 95 procent av alla sina mejl under året. Resterande mejl är sådana som automatsorteras med hjälp av regler. De använder sig ofta av snabbsteg för att enkelt sortera in mejl de läst.
Tänk på att det inte är värt din tid att sortera gamla mejl. Sikta på att ha fokus på nutid och framtid istället.
Kasta: Delete-knappen kan skapa vånda hos en del, men många använder den flitigt och tömmer borttaget-mappen endast ett par gånger per år ifall de skulle råka kasta något de visade sig behöva. Se till att avskriva dig från mejllistor du inte önskar vara med på. Markera oönskade mejl som skräppost eller styr dem direkt till borttaget-mappen med hjälp av regler.