nyteknik

5 tekniktrender du vill ha koll på som chef

Teknikutvecklingen går i en rasande fart och ställer nya krav på dig som chef. Här är några trender du bör ha koll på under året.

Vad som är privatliv och arbetsliv blir allt luddigare. I alla fall om man ska tro de 6300 chefer som nyligen svarade på IT-företaget Accentures senaste undersökning. Hela 84 procent menar att deras företag blivit en större del av människors liv.

Ett exempel är Amazon som idag erbjuder allt från smarta högtalare till dörrlås som gör att företaget kan leverera paket till privatpersoner – även när ingen är hemma. Innovationer som kanske var otänkbara för bara några år sedan.

”Denna förändring kräver en ny sorts ledarskap som bygger på människors tillit och på så sätt även deras vilja att dela personlig data”, säger Joel Hofgren på IT-företaget Accenture till VD-tidningen.

Här är några trender att hålla koll på:

1) Använd AI – på rätt sätt

Det är mycket prat om AI (artificiell intelligens) just nu. Men om du som chef ska kunna nyttja AI fullt ut måste du tänka större. Hur kan AI bli en naturlig del av företagets hållbarhetsarbete och samtidigt hjälpa samhället framåt?

2) Roboten – din nya kollega!

I USA finns de redan. Samarbetsinriktade robotar – eller ”cobots” som de också kallas – kan hjälpa dig med programmering, utveckling och underhåll. Det finns till och med bemanningsföretag idag som hyr ut dessa robots per timme om du inte vill ”anställa” en själv.

3) Ha koll på din data

Många tar idag viktiga beslut utifrån data. Det hjälper oss att få ett större underlag än tidigare, men gör oss också mer sårbara. För vad händer om du får in fel data i systemet? Det är därför viktigare än någonsin, enligt rapporten, att hantera data på ett säkert sätt.

Läs också: 5 appar som gör ditt jobb lättare – och roligare

4) Håll era system uppdaterade

När utvecklingen går framåt är det många som vill hoppa på tåget med robotlösningar och AI. Men det räcker inte enbart med att anställa ny kompetens på företaget – ni måste också se till att era nuvarande system är uppdaterade och klarar av förändringarna.

5) Du kan inte välja bort molnet

Med allt fler som jobbar på distans växer också efterfrågan på bra och säkra molntjänster. Lagring av data och åtkomst av er interna server. Och utvecklingen inom området går framåt i en rasande fart. Därför måste företag hitta en strategi hur man bäst kan nyttja molnet. Potentialen är oändlig.

Källa: Computer Sweden, VD-tidningen, Accenture.

Läs också: 3 tips: Så skaffar du en mentor

Relaterade artiklar

aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller under konceptet ”off the work”.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

axfood-2
Hållbarhet

Axfoods vd – en ovanligt vanlig chef

Cheftest. Okonstlad, jordnära, lugn och trygg. Så beskrivs Axfoods vd Anders Strålman av sina medarbetare. Och det har visat sig vara en framgångsrik metod för att få fart på dagligvarukoncernen. Men hur går det till i praktiken?
larsappelqvist
Hållbarhet

Hållbarhet med det lila extra

De prisas för sitt håll­barhetsarbete och har bikupor på taket till produktionsanläggningen i Karlstad. Löfbergs vd Lars Appelqvist vet hur man tänker hållbart – i alla led.
omvarld
Hållbarhet

Undersökning: Största hotet mot chefers omvärldskoll

De flesta chefer ägnar mycket tid åt omvärldsbevakning – men känner ändå en ängslan över att inte hänga med, visar Chefs undersökning. Så vad ska man göra? Satsa på kvalitet före kvantitet. ”Analysen blir inte bättre än det du har valt ut”, säger Bengt Wahlström, expert på omvärldsanalys.
scrap-iron-404081_1280
Arbetsmiljö

Monica Lingegård: Så jobbar du hållbart

Att arbeta hållbart borde vara självklart, ändå är det lågt prioriterat av svenska vd:ar enligt en ny undersökning. Så här kan du jobba för att ditt företag ska komma igång med CSR-arbetet.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

inter
Hållbarhet

Bästa svaret på vanligaste intervjufrågan

"Varför har du sökt det här jobbet?" är en vanlig fråga vid anställningsintervjuer. Så formulerar du ett perfekt svar.