En digital och en analog kalender

5 sätt att rensa upp din kalender: ”Välj bort möten”

Är din kalender fylld när veckan börjar? Då kan du behöva skaffa dig en bättre strategi för att lösgöra tid. Annars är risken att du blir dränerad på energi.

En titt i kalendern kan göra en matt. Om den är fylld redan i början av arbetsveckan vet du att det troligen inte finns tid för någon flexibilitet – vilket kan vara nödvändigt som chef.

Därför har Fast Company’s effektivitetsexpert satt ihop en lista med 5 stycken råd för hur du röjer i din kalender – och ser till att den inte fylls på snabbt igen.

musken-2

Läs också: Elon Musks 5 råd till personalen: ”Lämna dåliga möten”

1) Lär känna din dygnsrytm

När är du som mest effektiv – på morgonen eller kvällen? Vi människor är olika när det kommer till vilken tid på dygnet vi presterar som bäst. Genom att lära känna vad som passar bäst för dig kan du planera dagen utifrån det. Kanske kan du kliva upp tidigare på morgonen för att hinna svara på ett par mejl när du vaknat och i utbyte få mer tid på eftermiddagen till annat.

2) Gå inte på möten som inte uppfyller ett syfte

Möteskulturen i Sverige är stark. Kanske för stark till och med. Över hälften av alla chefer i Sverige tycker att de går på för många möten, visar Chefs undersökning. Än värre är att hamna i ett möte som du känner direkt att du inte har med att göra. Då är det dessvärre försent. Men det här går att komma runt genom tydliga rutiner på ditt jobb. Se till att varje mötesinbjudan innehåller:

  • Dagordning
  • Aktuella mötespunkter
  • Vilka beslut som ska tas

Då blir det lättare för personen som får inbjudan att avgöra om det är ett meningsfullt möte med ett tydligt syfte.

moten-2

Läs också: 7 chefer vittnar: Våra värsta möten

3) Dela din kalender

De flesta kalenderprogram (till exempel Microsoft Outlook) har en funktion som gör det möjligt att dela din kalender med dina medarbetare. Gör det! Det här gör att ni enklare kan synka era scheman och minska stress över att inte veta när någon är tillgänglig. Det skapar också en transparens i organisationen där alla har en övergripande bild av vad som händer under dagen.

4) Blocka upp tid i kalender

Har du några arbetsuppgifter du verkligen behöver tid och fokus för att bli klar med? Blocka upp tid i din kalender för detta. Det ger dig andrum att hinna ikapp samtidigt som du sänder en signal till medarbetarna om att du behöver fokustid.

5) Omge dig med rätt medarbetare

Om du har en känsla av att allt faller samman på jobbet när du inte är där litar du inte fullt ut på dina medarbetare. Tanken är ju att du ska kunna vara borta ett tag för att kunna lägga din tid där det behövs som mest. Att omge dig av medarbetare du kan lita på gör sitt jobb är extra viktigt om du har ett fullspäckat schema. Att kunna släppa kontrollen kommer frigöra tid.

moocs

Läs också: Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Relaterade artiklar

sjalvledarskap-2
Personlig effektivitet

Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

För att självledarskap – en nödvändig ingrediens i distansarbetet – ska fungera krävs mer än ”bara” motivation. Tydlighet kring mål och förväntningar är av yttersta vikt, visar en färsk doktorsavhandling.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
jobbahemmamedbarn
Personlig effektivitet

Distansjobba när barnen är hemma – så lyckas du

Stökigt att jobba på distans när barnen inte kan vara i skolan? Psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips för att vårda och hålla igång jobbet – och relationerna.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.
Personlig effektivitet

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.