raddare

5 punkter: Så får du ut dubbelt – av varje anställd

Personlig karriärvägledning och stöttning av chefen får medarbetarna inte bara att känna sig mer uppskattade utan också dubbelt så nöjda med sitt jobb och därmed villiga att rekommendera sin arbetsplats till andra, enligt amerikanska psykologförbundet.

När amerikanska psykologförbundet, APA, ville mäta värdet av chefers vägledning (supervisor support) visar det sig vara fullständigt avgörande för medarbetarna på inte bara en utan totalt fem olika parametrar.

För nästan hälften av de amerikanska medarbetarna känner sig bekymrade över att arbetsmarknaden är på väg att förändras. Även om de rapporterar att de har de kunskaper som de behöver för att uträtta sitt nuvarande jobb känner de som är utan stöttning och vägledning misstro mot sin arbetsgivare och planerar att lämna företaget det närmaste året.

Men när chefen tar aktiv del i och personligen stöttar sina medarbetares karriärutveckling fördubblas jobbtillfredställelsen, tilliten, medarbetaren känner sig värdefull, blir motiverad att göra sitt bästa och vill rekommendera företaget som en bra arbetsplats. Enligt 2017 Job Skills Training and Career Development Survey.

Undersökningen i siffror:

Jobbtillfredställelse  86 % (39 %)

Tillit 78 % (44 %)

Känna sig värdefull 80 % (15 %

Rekommenderar arbetsplatsen 79 % (22 %)

Blir mer motiverad att göra sitt jobb 88 % (48 %)

Fotnot: Om medarbetaren känner support först. Ingen support inom parantes.

Det som framför allt gör susen är när chefen ger möjlighet till de tekniska, organisatoriska och ledarskapskunskaper, som medarbetaren tror kommer att krävas i framtiden. Men lika viktigt är det att medarbetaren verkligen har tid att delta i den utbildning som erbjuds.

”Bara för att en medarbetare får erbjudande om vidareutbildning och träning innebär det inte att hen har tid att delta i dem, säger David Ballard, chef för APA’s Center for Organizational Excellence till Quartz.

Viktig är också chefens förmåga att se till varje enskild individ. Det bästa sättet att göra detta är att se till att samtal, feedback, utvecklingsmöjligheter och belöningar är skräddarsydda utifrån varje enskild medarbetares värderingar.

”Vi har länge vetat att chefen har störst påverkan på medarbetares arbetsupplevelser, säger organisationspsykologen Lianey Davey till Quartz. Även om det på visitkortet står att du jobbar för ett visst företag, så personifieras företaget av den chef som medarbetare rapporterat till.”

Läs också: 5 sätt för chefer att behålla talanger

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

haller
Arbetsmiljö

Så orkar en chef i längden – 8 punkter

Döm inte dig själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar ny forskning.

annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Så stoppar du dina stjärnor – från att gå in i väggen

De levererar – gång på gång. Högpresterande medarbetare är en dröm för varje chef. Men konsekvenserna kan bli allvarliga om du inte tar hand om dessa på bästa sätt.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
partierna
Beslutsfattande

Här är partiet flest chefer i Sverige röstar på

Sverigedemokraterna är näst största parti bland Sveriges chefer. En femtedel av cheferna, eller 20 procent, skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar Chefs och Novus väljarundersökning. Men ett parti är ännu större.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden