intear

5 misstag du vill undvika på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.

Att gå på jobbintervju, oavsett om du redan har ett jobb eller inte, kan vara kittlande. Det är en stor sak och att vara nervös är mänskligt. Det visar att det här betyder något för dig.

För att öka dina odds att göra ett gott första intryck är det viktigt att göra noggranna förberedelser och vara medveten om vanliga fallgropar. Därför har affärstidningen Forbes gjort en lista på 5 saker du bör se upp för på jobbintervjun.

Här är hela listan:

1) Komma för tidigt

Du har säkert listat ut att komma försent till en jobbintervju knappast visar på bra omdöme (om du inte har ett giltigt skäl). Men att komma på tok för tidigt är inte heller bra. Att dyka upp en halvtimme innan utsatt tid kan stressa intervjuaren och ge dig en dålig start.

2) Klä dig fel för jobbet

Det kan vara stor skillnad på kontor och kontor. Är det hos ett trendigt startup-bolag du söker jobb eller en mer traditionell arbetsgivare där medarbetarna har formell klädsel? Gör din research och ta reda på hur du bör vara klädd för att göra ett gott första intryck.

3) Prata illa om tidigare arbetsgivare

Att prata illa om din nuvarande eller tidigare chef, dina kolleger eller arbetsgivare kan vara ett dåligt drag på jobbintervjun. Försök i stället att vända på det och berätta om saker du lärt dig på tidigare arbetsplatser.

4) Du är för blygsam

Du har blivit kallad till intervju av en anledning. Troligtvis har du ett imponerande CV och erfarenheter som intervjuaren är nyfiken på. Håll därför inte tillbaka. Berätta om roliga projekt du drivit och vilka prestationer du uppnått. Det är inte att skryta utan att faktiskt berätta vad du kan erbjuda.

5) Ta upp lönefrågan för tidigt

Lön är viktigt, men det är bättre om intervjuaren tar upp det. I ett första samtal handlar det mest om att båda parter ska känna att man ligger relativt nära varandra lönemässigt. Detaljer och en förhandling är mycket bättre när du vet om det här är ett chefsjobb för dig.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

unga
Beslutsfattande

Därför vill varannan ung person bli chef

Chefstillväxten i Sverige ser ljus ut. En ny Sifo-undersökning visar nämligen att hälften av alla unga vill en dag bli chef. Men det är inte främst makt som lockar.

Mattias Sahlström och Charlotte Ahlquist på Experis
Annonssamarbete Chef + Experis

Hur innovativt är ditt ledarskap?

Många vill kalla sig innovativa ledare. Men få är verkligen där. ”Det gäller att göra en mental förflyttning”, säger Mattias Sahlström på Experis. Är du redo för det? Testa dig själv med din reaktion på tre olika situationer.
granskar
Karriär

Kolla – jobbsökare granskar chefen på nätet!

Att chefen kollar upp jobbkandidater på nätet är inte ovanligt. Men nu visar en undersökning att även medarbetarna kollar upp om chefen håller måttet.
palestart
01:03 min
Karriär

Alexander Pärleros: ”Jag byggdes upp till ett monster”

Video + Text

Alexander Pärleros karriär kan beskrivas som en framgångssaga. Men vägen dit var allt annat än utstakad.

betaltcv
Karriär

Här får du betalt – bara du skickar in ditt CV

Vägen från inskickat till CV till ett nytt jobb kan vara lång. Men nu lanseras en tjänst där du får betalt betydligt snabbare.
toppjobb
Karriär

Här är Sveriges 11 hetaste yrken

Letar du efter nya medarbetare? Då är det hög konkurrens. I alla fall om du är chef i en av branscherna där jobben är fler än den utbildade arbetskraften.

robot_fika4
Annonssamarbete Chef + Selecta

Robotarnas svaghet – de fikar inte

Nu måste vi människor hitta vår plats i ett arbetsliv med robotisering och AI. Att ta en fika är en bra start.
karriarrr
Karriär

Så skapar du bättre relationer på jobbet – 3 tips

På det stora hela trivs du ju på jobbet. Intressanta och utmanande uppgifter, en hel del att säga till om och dessutom en modern, ergonomiskt utformad arbetsplats. Det är bara ett problem: Av någon anledning klickar du inte med kollegerna
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden