intear

5 misstag du vill undvika på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.

Att gå på jobbintervju, oavsett om du redan har ett jobb eller inte, kan vara kittlande. Det är en stor sak och att vara nervös är mänskligt. Det visar att det här betyder något för dig.

För att öka dina odds att göra ett gott första intryck är det viktigt att göra noggranna förberedelser och vara medveten om vanliga fallgropar. Därför har affärstidningen Forbes gjort en lista på 5 saker du bör se upp för på jobbintervjun.

Här är hela listan:

1) Komma för tidigt

Du har säkert listat ut att komma försent till en jobbintervju knappast visar på bra omdöme (om du inte har ett giltigt skäl). Men att komma på tok för tidigt är inte heller bra. Att dyka upp en halvtimme innan utsatt tid kan stressa intervjuaren och ge dig en dålig start.

2) Klä dig fel för jobbet

Det kan vara stor skillnad på kontor och kontor. Är det hos ett trendigt startup-bolag du söker jobb eller en mer traditionell arbetsgivare där medarbetarna har formell klädsel? Gör din research och ta reda på hur du bör vara klädd för att göra ett gott första intryck.

Läs också: 5 saker du måste ta bort från din Linkedin-profil

3) Prata illa om tidigare arbetsgivare

Att prata illa om din nuvarande eller tidigare chef, dina kolleger eller arbetsgivare kan vara ett dåligt drag på jobbintervjun. Försök i stället att vända på det och berätta om saker du lärt dig på tidigare arbetsplatser.

4) Du är för blygsam

Du har blivit kallad till intervju av en anledning. Troligtvis har du ett imponerande CV och erfarenheter som intervjuaren är nyfiken på. Håll därför inte tillbaka. Berätta om roliga projekt du drivit och vilka prestationer du uppnått. Det är inte att skryta utan att faktiskt berätta vad du kan erbjuda.

5) Ta upp lönefrågan för tidigt

Lön är viktigt, men det är bättre om intervjuaren tar upp det. I ett första samtal handlar det mest om att båda parter ska känna att man ligger relativt nära varandra lönemässigt. Detaljer och en förhandling är mycket bättre när du vet om det här är ett chefsjobb för dig.

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
iljan
Karriär

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.
byta-jobb1
Karriär

Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Går du i tankar om att byta jobb? Då är du troligen missnöjd med något på din nuvarande arbetsplats. Här är de vanligaste orsakerna, enligt en ny undersökning.
trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
handdel
Karriär

Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Visst vill många unga bli chefer. Men mycket handlar om hur man formulerar uppdraget. Kanske är det dags att omdefiniera chefsrollen?
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
1parlan
Karriär

Framtida Ledare: Alexander Pärleros

Alexander Pärleros är framgångsmaskinen som influerar hundratusentals. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden