5 konkreta tips – så skyddar du dig från cyberhot
Cyberattacker mot svenska företag sker varje dag – och kostar verksamheterna miljarder kronor årligen. Allt fler företag vågar också rapportera att de har blivit utsatta. Hur kan man skydda sig bäst? Här är fem viktiga – och enkla – råd till dig som chef.
Enligt Brottsförebyggande rådet ökade IT-brottsligheten med 900 procent åren 2006–2015. På senare tid har vi cyberattackerna mot Coop och kommunen i Kalix som färska exempel i minnet.
Att cyberbrott sker beror på tre saker, menar Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik, tillika chef för KTH:s centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet.
Det handlar om vårt allt större beroende av datorer, angriparna som bara blir vassare och vassare, och de känsliga datasystemen som är lätta att tränga in i.
”Hade vi inte haft så sårbara IT-system hade vi inte heller haft de här problemen. Inte ens de bästa organisationerna och största företagen i världen klarar sig från cyberangrepp”, säger Pontus Johnson på ett seminarium om cyberhot anordnat av SNS.
Han tillägger:
”Apple, Google och Microsoft hittar hundratals sårbarheter i sina system varje månad. Ett dussintal brukar vara kritiska. De lägger oerhört mycket resurser på åtgärder, ändå misslyckas de. Och vi andra misslyckas ännu mer.”
Är allt verkligen så tröstlöst? Nja. Det finns några enkla knep att ta till.
Nationellt Cybersäkerhetscenter nämner 5 avgörande och självklara steg
För dig som anställd och privatperson:
- Välj ett långt lösenord.
- Ha olika lösenord för varje funktion.
- Tryck inte på länkar som du exempelvis får i mejl och där du inte känner avsändaren.
- Uppdatera mjukvaran så fort tillfälle ges.
- För större verksamheter: Genom ett systematiskt informationssäkerhetsarbete.
Med det sista tipset menas att informationssäkerhetsarbetet för företag, myndigheter, föreningar och ideella organisationer kan variera efter verksamhetens storlek och karaktär. Det kan röra sig om allt ifrån en enkel investering till en omfattande apparat, skriver Nationellt Cybersäkerhetscenter på webben.
Och när attacken har skett?
Då gäller det att snabbt få till krisberedskapen och expertisen på plats för att minimera affärsskadan, menar Marcus Murray, it-säkerhetsexpert och grundare av det svenska säkerhetsföretaget Truesec, på seminariet:
”Man ska också komma ihåg att ett visst mått av dataintrång kan få ske. Problemet uppstår när det skadar själva organisationen. Viss kod kan vara okej att få in innan den gör verkan, så att man kan hitta – och avvärja – den.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.