Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Karriär
Publicerad
Hélène Barnekow och Cissi Elwin under inspelningen av Chef Dilemma.

”Jag jobbar i ett internationellt företag. För en tid sedan uppmanade min chef mig att söka en chefstjänst i Hongkong, som blir ledig senare i vår. Hon tycker jag är redo och säger att hon gärna hjälper till. Jag tycker det vore kul, men min sambo är verkligen inte sugen.

Vi har en dotter på tre år och han menar att hon skulle slitas upp. Fast jag tycker det är bra att passa på att prova utlandsjobb, innan hon börjar i skolan. Han har eget företag och skulle kunna jobba en hel del på distans.

Alla långa samtal som vi kör fast i börjar trötta ut mig. Vi kommer ingen vart. Det här vet inte min sambo om, men jag har faktiskt sökt tjänsten. Tänkt att jag kan tacka nej senare. Men nu har jag blivit kallad till tester och en första intervju. Vet nånstans att jag kommer att ångra om jag inte tar den här chansen. Men jag ser inte hur jag ska kunna få med min sambo på det här? Hur gör jag?”

Svar från Hélène Barnekow:

”Det här är något jag har erfarenhet av själv. Jag tycker att det är mycket bra att hon har skickat in sin ansökan. Tittar jag tillbaka på min karriär så är det bästa jag har gjort att ta jobben utomlands. Inget har utvecklat mig så mycket som det.”

”När du kommer till en annan kultur och ett annat land har du en enorm frihet att utforska hur man faktiskt vill jobba och använda sitt ledarskap. Man har inte alls lika många förväntningar på sig, så här ska en svensk vara eller göra saker. För mig har det varit det mest utvecklande jag har gjort.”

”Jag har alltid varit en minoritet, en priviligierad minoritet. I tech-branschen var det då nästan bara män, dessutom enda svensken på kontoret. Ingen vet riktigt vad de ska förvänta sig av dig. För mig har det varit en frihetskänsla.”

 

Har sambon rätt i att barnet rycks upp?

”Jag har flyttat mycket med mina barn när de var små. För en treåring att flytta har jag inte sett en enda gång att det har varit negativt. Min dotter var fyra år när vi flyttade första gången. Hon gick i engelskspråkig skola och talade flytande engelska efter tre månader.”

”Högre upp i skolåldern kan det vara annorlunda. Vid 12-13-14 kan det börja bli gränsfall.”

”Jag skulle säga med 99 procents säkerhet att det inte blir några problem med flickan. Den riktiga anledningen handlar nog mer om sambon än om dottern, tänker jag. Att han har ett eget företag löser en del. Men det är ändå viktigt att man tänker igenom och planera hur ni skaffar ett bra nätverk för sambon också. Som medföljande är det väldigt speciellt att plötsligt befinna sig i ett nytt land och inte ha ett sammanhang. Båda bryter upp men han går inte in i en ny kontext. Fokusera på det och prata om det.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden