dilemma-4
Hélène Barnekow och Cissi Elwin under inspelningen av Chef Dilemma.

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Veckans dilemma från podden:

”Jag jobbar i ett internationellt företag. För en tid sedan uppmanade min chef mig att söka en chefstjänst i Hongkong, som blir ledig senare i vår. Hon tycker jag är redo och säger att hon gärna hjälper till. Jag tycker det vore kul, men min sambo är verkligen inte sugen.

Vi har en dotter på tre år och han menar att hon skulle slitas upp. Fast jag tycker det är bra att passa på att prova utlandsjobb, innan hon börjar i skolan. Han har eget företag och skulle kunna jobba en hel del på distans.

Alla långa samtal som vi kör fast i börjar trötta ut mig. Vi kommer ingen vart. Det här vet inte min sambo om, men jag har faktiskt sökt tjänsten. Tänkt att jag kan tacka nej senare. Men nu har jag blivit kallad till tester och en första intervju. Vet nånstans att jag kommer att ångra om jag inte tar den här chansen. Men jag ser inte hur jag ska kunna få med min sambo på det här? Hur gör jag?”

Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.

Läs också: Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

Svar från Hélène Barnekow:

”Det här är något jag har erfarenhet av själv. Jag tycker att det är mycket bra att hon har skickat in sin ansökan. Tittar jag tillbaka på min karriär så är det bästa jag har gjort att ta jobben utomlands. Inget har utvecklat mig så mycket som det.”

”När du kommer till en annan kultur och ett annat land har du en enorm frihet att utforska hur man faktiskt vill jobba och använda sitt ledarskap. Man har inte alls lika många förväntningar på sig, så här ska en svensk vara eller göra saker. För mig har det varit det mest utvecklande jag har gjort.”

”Jag har alltid varit en minoritet, en priviligierad minoritet. I tech-branschen var det då nästan bara män, dessutom enda svensken på kontoret. Ingen vet riktigt vad de ska förvänta sig av dig. För mig har det varit en frihetskänsla.”

 

petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Har sambon rätt i att barnet rycks upp?

”Jag har flyttat mycket med mina barn när de var små. För en treåring att flytta har jag inte sett en enda gång att det har varit negativt. Min dotter var fyra år när vi flyttade första gången. Hon gick i engelskspråkig skola och talade flytande engelska efter tre månader.”

”Högre upp i skolåldern kan det vara annorlunda. Vid 12-13-14 kan det börja bli gränsfall.”

”Jag skulle säga med 99 procents säkerhet att det inte blir några problem med flickan. Den riktiga anledningen handlar nog mer om sambon än om dottern, tänker jag. Att han har ett eget företag löser en del. Men det är ändå viktigt att man tänker igenom och planera hur ni skaffar ett bra nätverk för sambon också. Som medföljande är det väldigt speciellt att plötsligt befinna sig i ett nytt land och inte ha ett sammanhang. Båda bryter upp men han går inte in i en ny kontext. Fokusera på det och prata om det.”

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

stefan1
Karriär

Förra årets vinnare: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Bemanningsföretaget Adecco har åtagit sig att utbilda 5 miljoner människor inom digital kunskap före 2030.
Karriär

Höjer digitala kompetensen – hos 5 miljoner anställda

När den kompetens som efterfrågas skiftar karaktär riskerar stora delar av arbetskraften att halka efter. Som svar lanserar Adecco Group nu ett kunskapsinitiativ som berör miljoner människor globalt.
7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
3 trender inom organisationers kompetensutveckling under 2020
Karriär

3 trender för lärande företag 2020

Med ett allt längre arbetsliv och förändrade yrkesroller har behovet av vidareutbildning aldrig varit större. Såhär tror edX vd att 20-talet kan komma att präglas av ny kunskap.