dilemma-4
Hélène Barnekow och Cissi Elwin under inspelningen av Chef Dilemma.

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Veckans dilemma från podden:

”Jag jobbar i ett internationellt företag. För en tid sedan uppmanade min chef mig att söka en chefstjänst i Hongkong, som blir ledig senare i vår. Hon tycker jag är redo och säger att hon gärna hjälper till. Jag tycker det vore kul, men min sambo är verkligen inte sugen.

Vi har en dotter på tre år och han menar att hon skulle slitas upp. Fast jag tycker det är bra att passa på att prova utlandsjobb, innan hon börjar i skolan. Han har eget företag och skulle kunna jobba en hel del på distans.

Alla långa samtal som vi kör fast i börjar trötta ut mig. Vi kommer ingen vart. Det här vet inte min sambo om, men jag har faktiskt sökt tjänsten. Tänkt att jag kan tacka nej senare. Men nu har jag blivit kallad till tester och en första intervju. Vet nånstans att jag kommer att ångra om jag inte tar den här chansen. Men jag ser inte hur jag ska kunna få med min sambo på det här? Hur gör jag?”

Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.

Läs också: Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

Svar från Hélène Barnekow:

”Det här är något jag har erfarenhet av själv. Jag tycker att det är mycket bra att hon har skickat in sin ansökan. Tittar jag tillbaka på min karriär så är det bästa jag har gjort att ta jobben utomlands. Inget har utvecklat mig så mycket som det.”

”När du kommer till en annan kultur och ett annat land har du en enorm frihet att utforska hur man faktiskt vill jobba och använda sitt ledarskap. Man har inte alls lika många förväntningar på sig, så här ska en svensk vara eller göra saker. För mig har det varit det mest utvecklande jag har gjort.”

”Jag har alltid varit en minoritet, en priviligierad minoritet. I tech-branschen var det då nästan bara män, dessutom enda svensken på kontoret. Ingen vet riktigt vad de ska förvänta sig av dig. För mig har det varit en frihetskänsla.”

 

petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Har sambon rätt i att barnet rycks upp?

”Jag har flyttat mycket med mina barn när de var små. För en treåring att flytta har jag inte sett en enda gång att det har varit negativt. Min dotter var fyra år när vi flyttade första gången. Hon gick i engelskspråkig skola och talade flytande engelska efter tre månader.”

”Högre upp i skolåldern kan det vara annorlunda. Vid 12-13-14 kan det börja bli gränsfall.”

”Jag skulle säga med 99 procents säkerhet att det inte blir några problem med flickan. Den riktiga anledningen handlar nog mer om sambon än om dottern, tänker jag. Att han har ett eget företag löser en del. Men det är ändå viktigt att man tänker igenom och planera hur ni skaffar ett bra nätverk för sambon också. Som medföljande är det väldigt speciellt att plötsligt befinna sig i ett nytt land och inte ha ett sammanhang. Båda bryter upp men han går inte in i en ny kontext. Fokusera på det och prata om det.”

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

lyckas
Karriär

4 grundläggande förmågor för att lyckas

Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad:

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Mikael Åbom, vd Fonus.
Karriär

Fonus vd: ”Jag fick en väldig respekt för livet”

Mikael Åbom, vd och koncernchef för Fonus, fick erfarenhet av branschen redan som 15-åring, när han hjälpte till vid pappans jourtransporter av avlidna. ”Jag fick en väldig respekt för livet”, säger han.

karriarsagauppsig
Karriär

3 frågor du måste besvara innan du säger upp dig

Ta chansen att utvärdera din ställning på arbetsplatsen åtminstone en gång per år. Här är tre frågor du bör ställa dig innan du säger upp dig.
Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.

svordomar
Karriär

10 misstag ingen vill göra på anställningsintervjun

Jobbintervjuer är stressande och leder lätt till misstag hos alla inblandade. Men vilka är harmlösa, och vilka är närmast oförlåtliga? Undersökningsföretaget Yougovs brittiska del har frågat folk i alla åldrar och positioner om vad som mest sannolikt får en jobbintervju att haverera.

Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

nyillus
Karriär

Fler kvinnor får kränkande frågor i rekryteringen

Nästan tre gånger så många kvinnor som män anser sig ha fått kränkande frågor under en anställningsintervju, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Fler än var fjärde svensk upplever samtidigt att de nekats anställning på grund av diskriminering.