dilemma-4
Hélène Barnekow och Cissi Elwin under inspelningen av Chef Dilemma.

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Veckans dilemma från podden:

”Jag jobbar i ett internationellt företag. För en tid sedan uppmanade min chef mig att söka en chefstjänst i Hongkong, som blir ledig senare i vår. Hon tycker jag är redo och säger att hon gärna hjälper till. Jag tycker det vore kul, men min sambo är verkligen inte sugen.

Vi har en dotter på tre år och han menar att hon skulle slitas upp. Fast jag tycker det är bra att passa på att prova utlandsjobb, innan hon börjar i skolan. Han har eget företag och skulle kunna jobba en hel del på distans.

Alla långa samtal som vi kör fast i börjar trötta ut mig. Vi kommer ingen vart. Det här vet inte min sambo om, men jag har faktiskt sökt tjänsten. Tänkt att jag kan tacka nej senare. Men nu har jag blivit kallad till tester och en första intervju. Vet nånstans att jag kommer att ångra om jag inte tar den här chansen. Men jag ser inte hur jag ska kunna få med min sambo på det här? Hur gör jag?”

Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.

Läs också: Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

Svar från Hélène Barnekow:

”Det här är något jag har erfarenhet av själv. Jag tycker att det är mycket bra att hon har skickat in sin ansökan. Tittar jag tillbaka på min karriär så är det bästa jag har gjort att ta jobben utomlands. Inget har utvecklat mig så mycket som det.”

”När du kommer till en annan kultur och ett annat land har du en enorm frihet att utforska hur man faktiskt vill jobba och använda sitt ledarskap. Man har inte alls lika många förväntningar på sig, så här ska en svensk vara eller göra saker. För mig har det varit det mest utvecklande jag har gjort.”

”Jag har alltid varit en minoritet, en priviligierad minoritet. I tech-branschen var det då nästan bara män, dessutom enda svensken på kontoret. Ingen vet riktigt vad de ska förvänta sig av dig. För mig har det varit en frihetskänsla.”

 

petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Har sambon rätt i att barnet rycks upp?

”Jag har flyttat mycket med mina barn när de var små. För en treåring att flytta har jag inte sett en enda gång att det har varit negativt. Min dotter var fyra år när vi flyttade första gången. Hon gick i engelskspråkig skola och talade flytande engelska efter tre månader.”

”Högre upp i skolåldern kan det vara annorlunda. Vid 12-13-14 kan det börja bli gränsfall.”

”Jag skulle säga med 99 procents säkerhet att det inte blir några problem med flickan. Den riktiga anledningen handlar nog mer om sambon än om dottern, tänker jag. Att han har ett eget företag löser en del. Men det är ändå viktigt att man tänker igenom och planera hur ni skaffar ett bra nätverk för sambon också. Som medföljande är det väldigt speciellt att plötsligt befinna sig i ett nytt land och inte ha ett sammanhang. Båda bryter upp men han går inte in i en ny kontext. Fokusera på det och prata om det.”

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.