4 sätt chefen kan minska psykisk ohälsa-stigmat
Vi behöver bli lika bra på att acceptera psykisk sjukdom som fysisk. Det är en av flera åtgärder du som chef kan införa för att förändra synen på psykisk ohälsa på ditt jobb.

Chef har tidigare skrivit om krav som medarbetare kan ställa för att må bra. En av punkterna är att chefen motarbetar stigmat som finns kring psykisk ohälsa. Nu har HBR (Harvard Business Review) skrivit om ämnet och listar några saker som du bör vara extra uppmärksam på.
1) Var noga med språket
Många av oss kan kasta ur oss ett förfluget ord som att ”han är manisk” och ”hon är helt skitzad”. Det kan göra det svårt för dem som verkligen är drabbade att våga ta upp sina problem.
2) Förändrad syn på sjukorsak
Vi behöver bli lika bra på att acceptera psykisk sjukdom som fysisk, när det gäller behov av vila eller sjukskrivning.
3) Skapa en trygg arbetsmiljö
Där folk vågar erkänna om de känner sig ur balans. Det är viktigt för att man inte ska känna sig dömd eller avvisad. Som chef kan du sätta tonen genom att berätta om egna erfarenheter eller om andra som har mått dåligt.
4) Var proaktiv
Långvarig stress kostar. Förebygg med stresshanteringsutbildning. I en undersökning av HBR uppgav nästan 70 procent att deras chefer inte gjorde något för att förebygga utmattningssyndrom.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.