kritik-3
FOTO: Unsplash (montage)

4 knep: Ta emot kritik – utan att skapa dramatik

Att få kritik ingår i en chefsposition. Men hur hanterar du den? Här är 4 knep från psykologen Åsa Kruses senaste bok om hur du du hanterar konflikten – utan att det blir dramatik.

Som chef kan dina beslut göra att du kan få klä skott från medarbetarna. Hur man sedan tolkar kritik skiljer sig från vilket stämningsläge du befinner dig i och vilken självkänsla du har. Även vilken vana du har av att få kritik spelar in i hur du reagerar.

Nu har psykologen Åsa Kruse skrivit boken ”Att sätta gränser”, som släpps i september. Där skriver hon om hur du som chef tar emot kritik från medarbetare utan att konflikten blir större än nödvändigt.

Här är hennes fyra bästa tips:

1) Lyssna ordentligt

Avbryt inte motparten – även om du känner att kritiken är orättvis. Låt i stället medarbetaren prata till punkt och visa med ett neutralt ansiktsuttryck att du lyssnar. Ett stort misstag är att ge hånfulla leenden eller visa att du är arg. Att visa på att du lyssnar gör att medarbetarna inte behöver skruva upp tonläget och kommer lyssna på dig när det är din tur.

2) Sätt dig in i medarbetarens situation

Vad vill personen uppnå med kritiken och vilket perspektiv har den? Det kan vara att skapa förändring eller berätta för dig hur hen upplevt en viss situation. Om du lyckas plocka fram din empati – trots att du inte håller med – skruvas dramatiken automatiskt ner.

3) Be om konkret information

Förstår du inte kritiken – be om konkreta exempel. Om kritiken handlar om att ”jag tycker du är lat” behöver du ställa en motfråga i stil med: ”Vad är det jag gör som får dig att tycka det?”.

4) Visa respekt och uppskattning

Att medarbetaren kommer till dig är en bra sak eftersom det är enda sättet för att skapa en förändring och undvika att dolt missnöje. Berätta det genom att säga ”Bra att du tar upp sådant här med mig”.

Bonustips:

Bestämd dig sedan för om kritiken är berättigad, delvis berättigad men bygger på ett missförstånd eller om den faktiskt är oberättigad. Oavsett gäller det att se upp med dina impulser och undvik en aggressiv ton.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

danger
Arbetsmiljö

Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

Antalet IT-attacker mot svenska företag har ökat sedan 2014. Men enligt 4 av 5 IT-chefer är det något annat som är den största säkerhetsrisken, visar en ny undersökning.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

friends
Kommunikation

Kompis på jobbet? Så lyckas du som chef

Här är 5 råd för att lyckas med konstycket: Kompis och chef – på samma gång.
mobbade
Arbetsmiljö

586 chefer: ”Vi är mobbade på jobbet”

Chefer beskylls ofta för att ligga bakom mobbning. Men nu visar en ny svensk undersökning att det är tvärtom på många arbetsplatser – vilket ofta leder till att chefen väljer att sluta.
psykopater
Konflikthantering

Psykopater på jobbet skiljer sig – från land till land

Finns det olika sätt att beskriva en psykopat i olika länder? Det ville en forskargrupp i Nederländerna ta reda på – och kom fram till ett resultat som kan påverka synen av psykopater inom arbetslivet.
mobbing
Arbetsmiljö

Psykologen: ”Så upptäcker du mobbning på jobbet”

Många chefer är ensamma och oerfarna när det gäller att hantera kränkningar och mobbning. Psykologen Jehoshua Kaufman vill stötta dem med konkreta råd och inspiration.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
nisseb
Konflikthantering

Nils Bildt: 5 råd för att krishantera som Napoleon

Nils Bildt, överste i Försvaret och framgångsrik ledare på Teleopti med kontor i 15 länder vet att det inte funkar att huka i skyttegravarna. Här är hans bästa råd för ledarskap i osäkra tider.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden