3 tips: Så skaffar du en mentor
Vill du utvecklas i karriären? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
”Att ha en mentor är ett fantastiskt sätt att utvecklas som chef. Att befinna sig i dialog med en klok, erfaren och mogen person, någon som du kan fråga om råd och prata med om allt – från små vardagsbekymmer till stora sammanhang – är så häftigt! Jag ser mentorsprogrammen som ett modernt lärlingskap, billigare och mer tidseffektivt än traditionella kurser.”
Det säger Charlotta Wikström, författare till boken Vinnande mentorskap och med 25 års erfarenhet av ledarskap inom marknadsföring och försäljning.
Mentor låter kanske lite svårt och märkvärdigt. Hur knyter man egentligen kontakt med en sådan person?
Våga fråga
Våga fråga, tipsar Charlotta Wikström. Även de högst uppsatta och mest upptagna blir ofta smickrade över en förfrågan, och röjer förvånansvärt gärna undan i almanackan för en chans att ideellt agera bollplank för yngre förmågor. Motigt och pinsamt att be om hjälp? Det får man försöka strunta i.
”Vad jag ser, efter att ha varit verksam i näringslivet under alla dessa år, är att folk som varit med ett tag mer än gärna ställer upp i en mentorsroll. De har gjort sin karriär, vet vad de kan, behöver inte profilera sig så mycket längre – och tycker det är förbaskat kul att hjälpa de yngre, att ge lite tillbaka. Så känner jag själv, och så vågar jag påstå att alla mentorer tycker.”
Närmast till hands är att tillfråga någon förebild som redan finns någorlunda i närheten. En mer erfaren kollega, en bekant du respekterar, en bekants bekant eller kanske en släkting som verkar i en yrkesroll som går att relatera till. Inventera ditt nätverk. Och om nätverket är skralt, får du försöka vidga sökcirklarna.
Kanske har du tagit intryck av någon entreprenör eller företagsledare du enbart har läst om i tidningen?
Ta initiativ
”Det handlar väldigt mycket om att ta egna initiativ. Efter en av mina föreläsningar, där jag peppat ett gäng unga tjejer om att göra just det, frågade en av dem: ’Vill DU bli min mentor?’ Då kunde jag förstås inte backa!
Vad vill du uppnå?
Innan du tar kontakt, bör du fundera kring vad du vill uppnå som adept.
Vilka särskilda styrkor ser du hos din tilltänkta mentor? Vilka specifika frågor behöver du bolla? Vilka svagheter ser du i ditt eget ledarskap – hur blir du exempelvis bättre på att få folk att lyssna? Du bör vara beredd att öppna dig, vilket kräver ett visst mod.
Att anlita sin egen chef som mentor vill Charlotta Wikström avråda ifrån.
”Ja, eftersom det handlar om ett maktförhållande, där chefen rent formellt har makt över dig och din framtid. Och då kan du sällan vara 100 procent ärlig, eftersom det i värsta fall kan få negativa följder.”
Ska man tidsbegränsa mentorskapet?
”Det ska man absolut. Att träffas en gång per månad under ett år tycker jag är ganska lagom. Då hinner det hända ganska mycket, saker djupnar och mognar, man hinner få insikter kring hur man går vidare: gå en utbildning, byta jobb, inte vara så gnällig, bli bättre på att ge feedback eller vad det nu är. Risken är att det blir lite trögsnackat annars, om man kör på längre än så. Efter ett år brukar det mesta vara uttömt, man kan inte hålla på och älta samma saker i all evinnerlighet. Sedan kan man naturligtvis fortsätta hålla mentorskontakten vid enstaka tillfällen, om det skulle inträffa något speciellt”, säger Charlotta Wikström.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.