3 heta trender i veckan du måste ha koll på

Här är tre trender du som chef bör ha koll på när du gör din omvärldsbevakning.

Beslutsfattande
Publicerad

1) Rapporten om internet du inte vill missa

Det fanns en tid när man fortfarande pratade om ”digitala avdelningar”. Den tiden är definitivt förbi. I dag jobbar (nästan) alla med internet som verktyg. Därför är det viktigt för alla chefer att följa internetutvecklingen. I veckan släpptes den årliga rapporten ”Svenskarna och internet”.

Här är två viktiga spaningar:

Nej, vi är inte lika många som vill dela andras inlägg på Facebook. Rapporten pekar ut att endast 39 procent vill göra det – vilket är en minskning på 10 procent. Engagemanget går ner generellt. En kunskap du kan ha med dig när nyckeltal (KPI) ska sättas inför kommande år – tänk på att inte sätta för höga engagemangsmål.

Med alla nya chattprogram (som till exempel Slack) är det lätt att tänka att den klassiska mejlkorgen är på utdöende. Men det stämmer inte, om man ska tro ”Svenskarna internet”. Hela 97 procent av svenskarna använder e-post varav 68 procent dagligen.

En trend att hålla koll på är dock att både chattprogrammen och videosamtal är ett vanligt verktyg för många svenskar. Vi kanske snarare tillför verktyg än tar bort verktyg med andra ord. Därför behöver du inte stressa upp dig och fimpa mejlprogrammet ännu. Sitt lugnt ner i båten!

2) Ett år efter #metoo: ”Hur går det, chefen?”

För ett år sedan briserade uppropet #metoo där människor världen över vittnade om sexuella trakasserier i alla möjliga miljöer – allt från kulturvärlden till arbetsplatser.

I en debattartikel i Aftonbladet gick Alice Bah Kuhnke (MP) ut i veckan med en uppmaning till Sveriges chefer om att ställa sig själva en rad frågor:

”Hur går det med förändringsarbetet och handlingsplanerna i din organisation? Har tystnadskulturen upphört? Vet alla medarbetare var de ska vända sig och hur de ska agera om de upplever kränkningar eller sexuella trakasserier? Är din arbetsplats en trygg arbetsplats? Följer ni lagstiftningen?”, skriver Kultur- och demokratiministern.

Med andra ord är det kanske dags för att återigen fundera på hur vi kan göra svenska arbetsplatser mer trygga. Behöver du tips och verktyg kan du besöka vår specialsajt om #metoo och sextrakasserier på jobbet genom att klicka här!

3) Vi trivs på jobbet – men de unga då?

I veckan släppte Avonova en omfattande hälsoundersökning där man intervjuat över 28 000 personer i Sverige. Där framkom det att hela 95 procent av svenskarna uppgav att de ofta eller väldigt ofta trivs på sitt jobb. Bra så! Men desto mer oroande är att den största gruppen som inte är trivs lika bra på jobbet är personer under 30 år.

Enligt rapporten upplever många unga en motivationsbrist och att det saknas ett högre syfte med arbetet de gör. Kanske något för dig som chef att fundera på hur du tydligare kan förmedla syfte och vision internt.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.