Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

2 metoder: Så blir du effektiv som chef

Forskaren Martin Sköld menar att man kan vara effektiv på två helt olika sätt. Här förklarar han vad de går ut på – och vilken väg som är bäst för dig.

Personlig effektivitet
Text: Redaktionen
Publicerad

Martin Sköld är docent på Handelshögskolan i Stockholm och har bland annat drivit ett forskningsarbete med Scania i Södertälje. I sin bok Dubbelt effektiv förklarar han varför det går att vara effektiv på olika sätt.

”Bara genom att förstå att effektivitet kan delas upp i de två underbegreppen volym och variation kommer man längre och blir mer effektiv på totalen.”

1) Vara effektiv i volym

Det vill säga att du upprepar samma sak och blir bra på att göra det snabbt till låga kostnader.

2) Vara effektiv i variation

På företagsnivå handlar det om kundanpassning och att skapa unika varor och tjänster. När det kommer till personlig effektivitet handlar variation om att gå från uppgift till uppgift. Att svara på mejl, prata i telefon, sitta i möte, prata med en kollega.

Oftast är man effektiv på bara det ena sättet men genom att skapa förutsättningar för båda kan företag bli ännu effektivare och det till mindre resurser.

”Att vara effektiv i variation är svårt att hantera på ett bra sätt och det kräver mycket av de som är chefer. Det chefer framför allt behöver är tid att fokusera. Det vill säga volym-effektivitet, tillräckligt mycket sammanhängande tid eller fokus på en och samma uppgift”, säger Martin Sköld.

Han menar hur chefer slits mellan de två effektivitetsvariablerna, åker in tidigare på jobbet, sitter kvar efter arbetstid eller jobbar när barnen har lagt sig för att få till den nödvändiga volymen. Vill du få mer gjort på arbetstid? Här är 10 knep för att bli mer effektiv!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden