12 knep för att uppvakta chefsrekryterarna

Hur ska du se till att hamna på chefrekryterarnas radar? Det finns några knep du kan ta till, menar Filip Strömbäck och Carl Schander, huvudredaktörer till boken Allt du vill veta om headhunting men aldrig vågat fråga.

Rekrytering
Publicerad

1. ”Flörta”

Var proaktiv. Ta kontroll genom att ha en uppdaterad karriärplan och nätverka regelbundet med alla som kan öppna dörrar för dig.

2. Gör läxan

Du behöver förbereda dig innan du tar kontakt med en chefsrekryterare. Ju tydligare du är i mötet desto bättre. Hur säljer headhuntern bäst in dig till sina uppdragsgivare? Gör din hemläxa.

3. Mingla

Om du inte passar in i cv-mallen är det i princip omöjligt att fånga rekryterarens intresse om hen inte sedan tidigare känner dig väl. Det är därför bra att så tidigt som möjligt i karriären börja bygga relationerna och försöka lära känna alla headhunters som kan tänkas passa. 

4. Skjut prick

De flesta headhunters är specialiserade. Att kontakta ”fel” headhunter är oftast slöseri med tid och kan dessutom försvåra en framtida kontakt med dennes kollega som passar din profil och dina intressen bättre. Försök reda ut vilken konsult som bäst matchar dig på varje rekryteringsfirma.

5. Kontakta en i taget

En professionell headhunter kommer att referera dig till den mest relevanta kollegan om hen inte är mest rätt för dina behov. Hen kommer också att agera för firmans bästa och marknads­föra dig gentemot sina kolleger. Kontakta inte flera parallellt på samma firma. 

6. Mejla först

Skicka ett kortfattat säljande mejl som tydligt förklarar vem du är och varför du kontaktar headhuntern just nu. Inkludera inte ditt cv. Lägg i stället med en länk till din Linkedin-profil. Föreslå att ses kort över en kaffe för att lära känna varandra.

7. Drick kaffe förutsättningslöst

Om du inte har turen att få ett varmt personligt intro från en gemensam bekant finns det egentligen bara tre skäl till att en headhunter går med på att träffas ”förutsättningslöst”:

a) Din cv-profil passar ett aktuellt rekryteringsuppdrag (ovanligt).

b) Din cv-profil passar hens rekryteringsnisch (vanligare).

c) Din cv-profil kan ge headhuntern värdefull marknadsinfo (vanligast).

8. Var generös

Acceptera att headhuntern i mötet främst kanske är intresserad av att prata om marknaden för att kartlägga kandidater till sina aktuella uppdrag. Var i så fall generös – det lönar sig i längden.

9. Om det inte blir kaffe

Att inte få till ett möte eller bli ghostad är inte kul men det behöver inte vara ett nederlag. Ta det inte personligt – det betyder endast att du inte passar in i det som är på headhunterns radar just nu.

10. Headhuntern hann elefantminne

Stalka inte headhuntern. Kontakta igen om det finns ett konkret skäl, exempelvis för att meddela att du har bytt jobb, ändrat målinriktning eller liknande. Tjata inte sönder relationen.

11. Visa uppskattning

Följ upp skriftligt i ett mejl och tacka för mötet/kontakten. Sammanfatta kort ditt nuvarande karriärmål och varför du är redo att ta steget. Bifoga ditt cv och/eller länk till Linkedin-profil om du inte redan gjort det. Välkomna headhuntern att ta kontakt om hen har några frågor.

12. Kör ditt eget race

Att nå ut till headhunters är bra, men bara en av många vägar du har för att hitta fler möjligheter att utvecklas och nå dina karriärmål.

Källa: Allt du vill veta om headhunting men aldrig vågat fråga, av Filip Strömbäck och Carl Schander.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden